Nicolescu, Deloitte: Piaţa de gaze din România nu este funcţională. Mi-e ruşine uneori să spun că avem o piaţă de gaze

Piaţa de gaze naturale din România nu este una funcţională, pentru că nu există nici mecanisme, nici platforme de tranzacţionare şi nici lichiditate, iar autorităţile întârzie foarte mult modificarea cadrului fiscal, a declarat, luni, Răzvan Nicolescu, senior consultant în cadrul Deloitte România şi fost ministru al Energiei.
Economica.net - lun, 20 feb. 2017, 13:32
Nicolescu, Deloitte: Piaţa de gaze din România nu este funcţională. Mi-e ruşine uneori să spun că avem o piaţă de gaze

‘Noi încă nu avem o piaţă funcţională de gaze, nu avem platforme de tranzacţionare, avem o cantitate de gaze tranzacţionată în România cu vreo 20-25% mai mare decât cantitatea consumată. În pieţele mature, cantitatea tranzacţionată este de cinci-şase ori mai mare decât cantitatea consumată. Deci piaţa noastră are probleme de lichiditate, are probleme de mecanisme de funcţionare. Mi-este uneori ruşine să spun că avem o piaţă, pentru că încă nu avem o piaţă, cel puţin nu una funcţională’, a spus Nicolescu, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice.

El a arătat că, în primul rând, ar trebui întărită capacitatea administrativă a Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM).

‘Reprezentanţii ANRM sunt foarte puţini şi extrem de prost plătiţi în raport cu alte instituţii ale statului. Ei au un volum de muncă foarte mare. Deci principala prioritate pentru sectorul de petrol şi gaze ar trebui să fie întărirea capacităţii administrative a ANRM’, a spus Nicolescu.

În opinia sa, ar trebui desecretizate informaţiile privind resursele din subsol.

‘Al doilea lucru: trebuie să terminăm odată chestia asta securistică cu secretele de stat. Ce este secret de stat, ce este informaţie clasificată? Creăm o bază de date şi oricine vrea poate să consulte acea bază de date. Am început revizuirea strategiei energetice când eram ministru şi a trebuit să aştept trei luni de zile că făceam comunicări cu ANRM prin Poşta Militară. Aveam nevoie de nişte date pentru fundamentul strategiei energetice şi nu puteam beneficia de acele date decât prin Poşta Militară’, a arătat fostul ministru.

De asemenea, trebuie clarificată de urgenţă cadrul fiscal care va fi aplicat în sectorul de petrol şi gaze, a apreciat Nicolescu.

‘Al treilea lucru: trebuie să clarificăm odată fiscalitatea pentru petrol şi gaze. A preluat Ministerul Economiei leadershipul în acest proces. A mai avut leadershipul acestui proces şi în 2002-2003, când au stabilit sistemul actual de redevenţe. Este mai puţin important cine are leadershipul şi este foarte important ca procesul să se finalizeze rapid şi să fie transparent. Deci nu de pe o zi pe alta, cum ne-am mai trezit cu modificări la Codul fiscal făcute noaptea şi publicate ziua’, susţine oficialul Deloitte.

El a adăugat că trebuie finalizată licitaţia privind concesionarea de noi zăcăminte.

‘Al patrulea lucru foarte important este să finalizăm licitaţia pentru noi perimetre. Iar când organizăm noua rundă poate ne gândim şi să punem condiţii mai restrictive de participare, pentru că oricine poate participa la licitaţie, obţine licenţa şi apoi caută un investitor. Nu este normal. Haideţi să-i încurajăm pe cei care au bani şi care vor să investească, nu pe unii care pun mâna pe nişte licenţe şi apoi nu mai fac nimic’, a continuat Nicolescu.

Potrivit acestuia, ar trebui ca suprataxarea producătorilor români de gaze să nu se mai facă având în vedere reperul de 72 de lei pe MWh, care este prevăzut în legislaţia actuală, având în vedere că, de la 1 aprilie, preţul gazelor de producţie internă va fi liberalizat.

‘Nu este normal şi ar trebui ca acea suprataxare, cât se va mai aplica şi probabil se va mai aplica şi este normal să se aplice până când se clarifică toate discuţiile despre fiscalitate, să ţină cont de realitate, de ce încasezi, nu de un reper, acel 72 de lei pe MWh, care nu are nicio legătură cu realitatea. Ar trebui o modificare care să înlocuiască acel reper de 72 cu ce obţin companiile din vânzarea acelui gaz’, a mai spus Răzvan Nicolescu.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...