Nicolescu, Deloitte: Plata redevenţelor la un preţ de referinţă raportat la bursa de la Viena este o greşeală

Legarea plăţii redevenţelor de un preţ de referinţă raportat la bursa de gaze de la Viena reprezintă o greşeală, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Răzvan Nicolescu, senior-expert în cadrul Deloitte şi fost ministru al Energiei.
Economica.net - mar, 24 apr. 2018, 10:53
Nicolescu, Deloitte: Plata redevenţelor la un preţ de referinţă raportat la bursa de la Viena este o greşeală

‘Revizuirea codului reţelei nu este deloc un proces simplu. Un sistem de transport Scada pe operatorul de transport, cred că ajuta foarte mult la funcţionarea corectă a pieţei. Codul reţelei şi SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition, n.r.) sunt, din punctul meu de vedere, priorităţi zero. De asemenea, în modelarea pieţei sau în crearea unui concept de piaţă la care vrem să ajungem sunt multe alte lucruri importante. Unul dintre ele este preţul de referinţă după care se plătesc redevenţele. Evident, că preţul de referinţă trebuia actualizat şi iniţierea acestui proces a avut loc în 2014. Preţul trebuia actualizat, dar trebuia actualizat într-un fel în care să facă sens şi din punct de vedere juridic şi din punct de vedere economic şi, mai ales, din punct de vedere al funcţionării pieţei. În momentul în care legi plata redevenţelor de un preţ de referinţă de la Baumgarten (bursa de gaze din Austria, n.r.), faci o greşeală. De ce Baumgarten, şi nu alte platforme de tranzacţionare? N-avem interconectare cu Baumgarten, nu putem să vindem la Baumgarten’, a afirmat Nicolescu.

Fostul ministru al Energiei a precizat, totodată, că piaţa de gaze naturale din România va ajunge la maturitate în momentul în care se va tranzacţiona volume de gaz de 4-5 ori mai mari decât consumul naţional.

‘O să facem un studiu în săptămânile următoare şi o să arătăm cum se plăteşte în alte părţi, că nu producem doar noi gaz, produc mai mulţi. La noi, având în vedere că nu există contract comercial încheiat care să nu fie raportat la ANRE, avem BRM-ul care deţine o cotă mare de piaţă pe partea de gaz, avem şi OPCOM-ul, avem nişte mijloace la dispoziţie ca să stabilim un mecanism corect, poate o medie pe cele trei, poate ANRE 50%, iar celelalte 25%, dar ceva care să facă sens. De aceste lucruri mă tem şi sunt absolut convins că cei care au adoptat această decizie sunt de bună credinţă, dar tot atât de convins sunt şi de faptul că nu s-au consultat cu ANRE care înţelege piaţa. Clarificarea preţului de referinţă este un lucru important. Pentru mine, o piaţă ajunsă la maturitate este o piaţă în care se tranzacţionează volume de gaz de 4-5 ori mai mari decât consumul României. Când o să ajungem acolo, eu o să consider că avem o piaţă care a ajuns la un nivel acceptabil de maturitate. Suntem foarte, foarte departe de acest moment. Din punctul meu de vedere, trebuie să încercăm să sprijinim Bursa Română de Mărfuri şi celălalt operator dacă poate să facă lucrul acesta să înceapă să deruleze tranzacţii futures’, a explicat Răzvan Nicolescu.

În data de 9 februarie 2018, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat ordinul prin care preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România se va calcula în funcţie de preţurile de tranzacţionare de pe hub-ul de la CEGH Viena, pe baza unei formule de calcul realizată împreună cu Universitatea de Petrol Gaze Ploieşti.

Preţul de referinţă pentru calculul redevenţelor nu a mai fost actualizat din 2008 şi este, în momentul de faţă, considerat la 45 de lei pe MWh, faţă de 89-90 de lei pe MWh, cât este preţul pe piaţă.

Bursa Română de Mărfuri (BRM) organizează, marţi, o dezbatere pe tema pieţei de gaze naturale din România, stabilirea redevenţelor şi perspectivele dezvoltării pieţei în perioada următoare.

Te-ar mai putea interesa și
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică......
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...