Nicolescu: Este momentul să constatăm că Proiectul Constanţa – Trieste nu mai are nicio şansă de reuşită

Autorităţile române vor începe demersurile legale necesare pentru lichidarea rapidă a companiei de proiect pentru conducta petrolieră pan-europeană Constanţa-Trieste (PEOP) pentru că este momentul să constatăm că aceasta nu mai are nicio şansă de reuşită, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, care a vizitat compania Conpet Ploieşti.
Economica.net - mar, 20 mai 2014, 16:46
Nicolescu: Este momentul să constatăm că Proiectul Constanţa - Trieste nu mai are nicio şansă de reuşită

‘Una dintre priorităţile Departamentului pentru Energie este eficientizarea performanţelor companiilor de stat din portofoliu. De aceea, cred că este momentul să constatăm ca Proiectul Constanţa – Trieste nu mai are nicio şansă de reuşită, deşi este o idee interesantă. În consecinţă, trebuie să lichidăm compania de proiect, cu sediul la Londra, care generează costuri financiare anuale, atât pentru Conpet, cât şi pentru Oil Terminal’, a declarat ministrul delegat pentru Energie.

Acesta a precizat că Departamentul pentru Energie analizează, în prezent, priorităţile companiilor de stat din portofoliu, în contextul procesului de revizuire a strategiei energetice naţionale.

‘Conpet este o societate cu o situaţie financiară bună. Îmi doresc însă să fie mai ambiţioasă în privinţa investiţiilor realizate şi a elaborării unor planuri sustenabile de dezvoltare. Nu doresc să intervin în niciun fel în managementul companiilor de stat din portofoliul Departamentului, tocmai de aceea, am rugat administraţia Conpet să dea dovadă de foarte mare atenţie în organizarea riguroasă a proceselor de achiziţii, inclusiv în ceea ce priveşte licitaţia privind serviciile de transport, proces ce ar urma să fie finalizat în perioada imediat următoare’, a explicat Răzvan Nicolescu.

Potrivit managementului Conpet, printre priorităţile companiei se numără reducerea cheltuielilor de exploatare cu cel puţin 1,5% pe an, în perioada 2014-2017, valorificarea unor active neproductive, precum şi mărirea EBITDA (profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) cu 3% pe an în intervalul menţionat.

Ministrul delegat pentru Energie a vizitat marţi sediul Conpet Ploieşti şi dispeceratul operatorului sistemului naţional de transport ţitei prin conducte.

Compania operează 3.800 kilometri de conducte de transport al ţiţeiului şi are o capacitate de 27,5 milioane tone pe an.

Ministerul Economiei deţine 58,7% din acţiunile Conpet, Fondul Proprietatea are o participaţie de 29,7%, iar 11,5% reprezintă pachetul tranzacţionat pe bursă.

Serbia, Croaţia şi România au convenit, în anul 2008, înfiinţarea companiei de dezvoltare a proiectului, pentru construcţia unei conducte care să transporte ţiţei din regiunea Caspică pe pieţele europene. Oleoductul paneuropean /PEOP/ ar fi trebuit să conecteze portul românesc Constanţa de cel italian Trieste şi să alimenteze rafinăriile din nordul Italiei şi Europa Centrală cu ţiţei din Marea Caspică.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...