Nicolescu:Garantez cu demisia că preţurile la gaze din producţia internă pentru populaţie nu vor creşte la 1 ianuarie

Garantez cu demisia din funcţia pe care o ocup faptul că preţurile la energie şi în special la gazele naturale din producţia internă pentru populaţie nu vor creşte de la 1 ianuarie 2015, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - joi, 04 dec. 2014, 15:00
Nicolescu:Garantez cu demisia că preţurile la gaze din producţia internă pentru populaţie nu vor creşte la 1 ianuarie

„Vă garantez că preţurile pentru populaţie la gazele naturale produse în România nu vor creşte de la 1 ianuarie 2015, dar vă garantez şi că preţurile la agentul termic nu vor creşte la 1 ianuarie 2015. Sunt dispus să îmi dau demisia din funcţia pe care o ocup dacă preţurile la gazele naturale pentru populaţie vor creşte, dacă vor fi alte preţuri la energia termică, dar şi dacă CET-urile nu vor fi tratate ca şi până acum. Vă garantez acest lucru cu demisia mea”, a spus Nicolescu.

Acesta a precizat că, în ultimele două-trei zile, s-au vehiculat foarte mult teme legate de preţurile la energie, în primul rând la gazele naturale.

„S-a spus că vor creşte preţurile la populaţie cu 35% sau ceva de genul acesta, de la 1 ianuarie 2015. Vă garantez că preţul la populaţie nu va creşte pentru gazul natural produs în România până cel puţin la 1 iulie 2015, atunci când, aşa cum am promis, voi prezenta un nou calendar de aliniere a preţurilor la gaze naturale, un calendar care se va finaliza la 1 iulie 2021. S-a spus, de asemenea, în spaţiul public, că de la 1 ianuarie 2015 preţurile la energia termică plătite de populaţie ar putea creşte cu 38%. Este absolut fals. În data de 4 noiembrie preţurile la energia termică au fost publicate în Monitorul Oficial, conform metodologiei în vigoare. Vor fi acestea şi nu altele mărite cu 38%. Vă garantez acest lucru”, a adăugat ministrul delegat pentru Energie.

Nicolescu a mai subliniat şi faptul că a obţinut acordul Comisiei Europene ca CET-urile să fie tratate la fel ca şi consumatorul casnic pentru consumul de gaze destinate populaţiei. „Am acest acord aici şi l-am adus cu mine. Îl pun la dispoziţie pentru a-l consulta”, a mai adăugat şeful de la Energie.

Preţurile gazelor naturale produse în România şi plătite de populaţie nu vor creşte până la data de 1 iulie 2015, iar Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 – 1 iulie 2021, care va ţine cont de trendul descrescător al evoluţiei preţurilor din regiune ale hidrocarburilor, precum şi de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituţiile financiare internaţionale, a anunţat, miercuri, Departamentul pentru Energie (DE).

Potrivit DE, în ceea ce priveşte CET-urile, Comisia Europeană este de acord ca regimul acestora să rămână neschimbat faţă de situaţia din prezent, adică pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termică se va aplica acelaşi tarif ca şi pentru consumatorii casnici.

În context, Departamentul pentru Energie preciza, miercuri, că niciodată nu a existat riscul ca facturile populaţiei pentru energie termică şi gaze naturale să crească de la 1 ianuarie 2015.

Liberalizarea totală a pieţei gazelor naturale, inclusiv pentru consumatorii casnici, era prevăzută pentru 31 decembrie 2018. Recent, însă, Parlamentul a votat prelungirea acestui termen cu doi ani şi jumătate.

Te-ar mai putea interesa și
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Înmatriculările de mașini noi din Europa s-au majorat, după primele trei luni din 2024, cu 4,9%. Înmatriculările Dacia au crescut cu 3,2%. ...
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. Zeci de mii de oameni au ieșit la protest
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. ...
Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat miercuri în Georgia împotriva votului în prima lectură a unui proiect de ...
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai afectați păgubiți
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai ...
Despăgubirile din vătămări corporale și decese acoperite de RCA vor avea prioritate la plată în cazul în care asigurătorul ...
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă ...