Nicolescu: Guvernul, consecvent obiectivului de a avea o strategie energetică în baza unui consens politic

Guvernul rămâne consecvent cu obiectivul de a avea o strategie energetică a României adoptată sau revizuită în baza unui consens politic şi care să fie elaborată ţinându-se cont de un orizont de timp cât mai îndelungat - 2030-2035, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, marţi, la dezbaterea 'Energie pentru Energia României', organizată de PDL.
Economica.net - mar, 01 apr. 2014, 16:25
Nicolescu: Guvernul, consecvent obiectivului de a avea o strategie energetică în baza unui consens politic

‘Rămânem consecvenţi la ceea ce am anunţat în urmă cu o lună, şi anume dorinţa de a avea o strategie energetică a României adoptată sau revizuită dacă se poate prin consens politic. (…) Iar eu, ca fiind ministru tehnocrat, cred că este o dovadă de seriozitate să răspund oricărei invitaţii venite din partea oricărui partid, fie el de la Putere sau din Opoziţie. Mai ales că Energia este un domeniu în care cred că România poate să joace cu adevărat un rol în Europa şi în lume. Este un domeniu care are foarte mare nevoie de coerenţă şi de o strategie pe termen mai lung, o strategie care să depăşească orice ciclu electoral. Din punctul meu de vedere, sunt trei-patru priorităţi pe care deja le-am enunţat, trei patru priorităţi mari, priorităţi generale. Una dintre ele vizează, evident, revizuirea Strategiei energetice, actualizarea ei şi generarea unui orizont de predictibilitate lung, dacă se poate până-n 2030-2035’, a declarat ministrul delegat pentru Energie.

Nicolescu a adăugat că revizuirea Strategiei pe energie este importantă având în vedere că ‘în momentul de faţă România are un consum între 8.000 şi 9.000 de megawaţi şi o putere instalată de 20.000 de megawaţi la energie electrică’.

‘Evident, în condiţiile în care sunt foarte multe proiecte noi în construcţie. S-au anunţat unităţile III şi IV de la Cernavodă, hidrocentrala de Tarniţa, un grup nou la Rovinari, un grup privat al Rompetrolului pe gaz şi aşa mai departe. Deci, este evident că avem nevoie de coerenţă şi avem nevoie de strategii’, a spus el.

În al doilea rând, este nevoie de a atrage investiţii străine în sectorul energetic, a susţinut Nicolescu.

‘Mi-aş dori ca aceste investiţii să provină în principal din capital autohton românesc. (…) Din păcate, probabil în ultimii 20 şi ceva de ani de după Revoluţie nu am fost suficienţi de abili pentru a încuraja suficient capitalul român să se dezvolte şi nu cred că în momentul de faţă capitalul autohton poate să satisfacă în totalitate acest necesar uriaş de investiţii. Mi-aş dori să avem şi noi în România 30-40 de Rockefelleri sau alte nume bogate sau importante din lume. Nu avem. (…) Însă, sunt nişte semnale clare privind prezenţa capitalului autohton în investiţiile în domeniul energetic. Apoi, poate să fie opţiunea statului ca investitor în domeniul energetic. Mă uitam mai devreme la dezbaterile din Parlament privind necesarul de bani pentru înzestrarea forţelor armate sau observam zilele trecute discuţia privind Sănătatea sau discuţia pentru bugetul la Educaţie. Este evident că statul ca un jucător şi un investitor activ în domeniul energetic este greu de crezut şi cu şansă mică în anii care urmează’, a apreciat ministrul delegat pentru Energie.

El a adăugat că un potenţial investiţional uriaş îl au companiile de stat, dar acestea trebuie eficientizate.

‘Rămân apoi companiile de stat cu un potenţial uriaş. (…) Aici, de-a lungul timpului, din păcate, s-au înregistrat foarte, foarte multe pierderi şi a fost foarte multă ineficienţă la companiile de stat. Lucrurile s-au mai îmbunătăţit în ultimul timp, însă sper şi este unul dintre lucrurile pe care mi le propun să accelerăm acest proces de eficientizare. Să accelerăm ca aceste companii de stat să aibă reguli de guvernanţă corporativă. Să accelerăm ca aceste companii de stat să nu mai fie subordonate politic cum au fost în ultimii ani şi să se comporte ca un actor economic care să-şi urmărească interesul propriu. Am început în scurtul timp avut la dispoziţie un proces de eficientizare la ELCEN, am continuat în această săptămână la CONPET. Dorinţa este nu de a schimba oameni sau de a schimba conduceri, dorinţa este de a avea o eficienţă mai mare’, a subliniat Nicolescu.

Şi rămâne o altă sursă potenţială de investiţii, investiţiile străine, a adăugat el.

‘Sigur, investiţiile străine vin dacă suntem capabili să oferim un mediu atractiv şi predictibil. Trebuie să fim conştienţi că în lume este o competiţie pentru atragerea de investiţii străine. Suntem capabili să oferim condiţii bune, putem să atragem aceste investiţii străine. Nu suntem capabili, va fi greu. Şi peste toate acestea poate să fie contribuţia şi finanţarea care să vină din sectorul bancar’, a afirmat Nicolescu.

Ministrul delegat pentru Energie a adăugat că, de asemenea, unul dintre lucrurile ‘extrem de importante pentru sectorul energetic este ca România să înceapă să joace un rol în ceea ce înseamnă definirea politicilor energetice la nivel european’.

‘75% -80% din cadrul de reglementare şi cadrul legislative existent este practic o transpunere a unor decizii care se iau la Bruxelles. Dacă noi nu suntem suficient de ambiţioşi şi suficient de capabili să ne urmărim şi să ne promovăm interesele la Bruxelles, apoi, la un interval de doi-trei ani, când trebuie să transpunem deciziile care se iau la masa de la Bruxelles, începem să fim frustraţi pentru că avem impresia că cineva ne doreşte răul. Nu, trebuie să fim capabili să ne urmărim interesele acolo unde se iau decizii. (…) Încă la şapte ani de la aderare se mai aud expresii în spaţiul public de genul Uniunea Europeană cere, Uniunea Europeană ne spune. Uniunea Europeană suntem şi noi şi suntem la acea masă unde se iau deciziile’, a declarat Răzvan Nicolescu.

Dezbaterea organizată de PDL a fost moderată de fostul ministru al Economiei Lucian Bode şi de Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte PDL, între participanţi aflându-se şi alţi lideri democrat-liberali, Andreea Paul, Sulfina Barbu, precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, din conducerea unor asociaţii patronale, ai marilor consumatori industriali, Arcelor Mittal şi producători precum OMV Petrom.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...