Nicolescu: Nu putem acţiona juridic împotriva Gazprom. Importurile sunt făcute de firme apropiate ruşilor

România nu poate acţiona juridic împotriva Gazprom pentru reducerea livrărilor de gaze, întrucât companiile care importă gaze în ţara noastră sunt tot apropiate ruşilor, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, în cadrul unui interviu acordat postului de radio RFI.
Economica.net - mie, 17 sept. 2014, 12:27
Nicolescu: Nu putem acţiona juridic împotriva Gazprom. Importurile sunt făcute de firme apropiate ruşilor

Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall.

Ministrul Energiei a fost întrebat ce poate face România din punct de vedere juridic, în contextul în care Gazprom a redus vineri livrările către România cu 5%, a anunţat noi reduceri, ulterior a reluat livrările la parametri normali, dar nu a precizat ce se va întâmpla începând de vineri, scrie Agerpres

‘Din punct de vedere juridic, putem să facem foarte puţin, deoarece contractele sunt între Gazprom Rusia şi anumite companii care operează pe piaţă din România, care sunt tot Gazprom sau sunt foarte apropiate de Gazprom, dar, repet, nu cred că este bine pentru nimeni în acest comportament, am tot încercat să-l înţeleg, în ultimele zile am încercat să discut şi cu omologi ai mei din alte state membre ale UE, am încercat să vorbesc şi cu cei de la Comisia Europeană. Este un comportament care va duce la pierderea încrederii europenilor în Gazprom ca un furnizor sigur şi pe termen lung de gaz’, a spus Nicolescu.

Totodată, atât dispecerul balcanic al Gazprom de la Sofia, cât şi Ambasada Rusiei la Bucureşti au refuzat să ofere argumente oficiale pentru reducerea importurilor.

‘Nu este în interesul nimănui că energia să devină în vreun fel o armă utilizată politic. Cei care încearcă lucrul acesta şi care se gândesc la acest lucru probabil pe termen mediu şi lung vor avea de pierdut. Eu am mare încredere într-o reacţie unită a UE în faţă unei astfel de situaţii. Mă bucură implicarea comisarului pentru Energie şi a directorului general responsabil de domeniul energetic din cadrul Comisiei Europene şi sper că până la urmă raţiunea va câştiga şi Europa nu va fi pusă în faţă unei crize a gazelor’, a completat Nicolescu, la RFI.

Luni, într-o conferinţă de presă, ministrul a subliniat că populaţia României nu va fi afectată de reducerea importurilor de gaze în această iarnă nici măcar în situaţia în care livrările de gaze din Rusia vor fi sistate total şi reluate abia la primăvară.

‘Trebuie să începem să ne obişnuim cu această situaţie, cu care ne vom confrunta mai des în lunile următoare. Din punctul de vedere al securităţii aprovizionării, cantităţile sunt absolut nesemnificative şi nu vor fi probleme nici dacă livrările se opresc cu totul şi nu vor mai fi reluate decât la primăvară, chiar şi dacă iarna va fi extrem de dificilă’, a explicat Nicolescu.

El a arătat că a avut discuţii cu omologii din Bulgaria, Moldova şi Serbia, pe care i-a informat că posibilitatea României de a-i ajuta este extrem de limitată, cu excepţia interconectorului Iaşi-Ungheni.

‘Sperăm ca energia să nu mai fie folosită ca armă politică. Am încercat să discut cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, să aflu care este motivul acestei reduceri, dar mi-a fost imposibil, mi s-a spus că nu este în Bucureşti. Transgaz nu a primit până acum niciun răspuns, nici pentru reducerea de vineri nici pentru această săptămână’, a mai spus Răzvan Nicolescu.

În acest moment, România are în depozite 2,5 miliarde de metri cubi de gaze şi va avea 2,8 miliarde la sfârşitul ciclului de înmagazinare, faţă de 1,8 miliarde mc, cât a estimat Autoritatea de Reglementare că este suficient pentru această iarnă.

Consumul ţării este momentan de circa 16 milioane de metri cubi pe zi, iar producţia internă este dublă, de 32 de milioane de metri cubi pe zi.

Importurile totalizează 0,2 milioane de metri cubi pe zi în această perioadă.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...