Nicolescu: Rog companiile energetice să nu mai facă lobby la Bruxelles pentru a creşte preţul gazelor

Unele companii energetice din România fac lobby la Bruxelles pentru a creşte preţul gazelor plătite de populaţie, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, citat într-un comunicat al Departamentului pentru Energie, remis, marţi, AGERPRES.
Economica.net - mar, 09 sept. 2014, 14:28
Nicolescu: Rog companiile energetice să nu mai facă lobby la Bruxelles pentru a creşte preţul gazelor

O delegaţie guvernamentală condusă de Nicolescu s-a întâlnit, luni, la Bruxelles cu înalţi oficiali ai Comisiei Europene – Direcţia Generală Energie şi Direcţia Generală Întreprinderi şi Industrie.

Subiectul discuţiilor a vizat dezvoltarea pieţei gazelor naturale din România în contextul procedurii de infringement demarate de către Direcţia Generală Întreprinderi şi Industrie, cu privire la dreptul consumatorului casnic din România de a primi gaz produs în România, precum şi al dezbaterii publice lansate de către Departamentul pentru Energie referitoare la preţurile plătite de populaţie şi al intenţiei Guvernului de a amâna calendarul de liberalizare a gazului natural pentru populaţie.

‘Am avut o discuţie constructivă şi încurajatoare. Mă bucur că s-a prelungit termenul de răspuns la avizul motivat. Avem argumente juridice, economice şi sociale pentru a ne susţine punctele de vedere şi sunt absolut convins că vom reuşi să facem ceea ce ne propunem’, a arătat ministrul.

Acesta a mai susţinut că anumite companii energetice fac lobby la Bruxelles pentru ca preţul gazelor pentru populaţie să fie majorat.

‘Rog companiile din domeniul energetic care au interese în creşterea preţului gazului natural plătit de populaţie să-şi
reducă sau chiar să elimine acţiunile de lobby la Bruxelles, pentru că avem şi argumente de natură juridică, economică şi socială pentru a câştiga cauza consumatorilor casnici. Decât să cheltuiască banii pe acţiuni de lobby ce nu vor da rezultate, mai bine ar folosi aceşti bani pentru a face mai multe investiţii, pentru a le da mai multe dividende acţionarilor sau pentru a le mări salariile propriilor angajaţi’, a adăugat Nicolescu.

La 1 septembrie, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat că va propune autorităţilor de la Bruxelles ca preţul gazelor interne pentru populaţie să nu mai crească până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare să se prelungească până la 1 iulie 2021, faţă de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat în prezent în vigoare, potrivit unui comunicat al departamentului de resort.

Departamentul pentru Energie a lansat, la începutul lunii, o consultare publică referitoare la situaţia preţului gazelor naturale plătite de populaţie. Răspunsurile sunt aşteptate până la 15 septembrie şi, în funcţie de rezultatele consultării publice, instituţia va propune un set de măsuri.

‘După cum se poate vedea în analiza noastră, calendarul de liberalizare negociat de domnul Boc a luat-o cu mult înaintea veniturilor populaţiei. Creşterea preţului gazului produs în România prognozată la 1 octombrie a.c. nu va mai avea loc din motive tehnice, însă cred că populaţia României are nevoie de un repaus mult mai mare, cel puţin până la 1 iulie 2016. Intenţionez să negociez acest lucru cu cei de la Bruxelles. Avem argumente în legătură cu nivelul de trai al populaţiei, dar şi cu situaţia din alte state membre ale Uniunii Europene’, a spus Răzvan Nicolescu.

Potrivit calendarului de liberalizare asumat de România în 2012 în faţa FMI şi a Comisiei Europene, preţul gazelor pentru populaţie ar fi trebuit să se majoreze cu 3%, la 1 octombrie 2014. Preţul pentru consumatorii casnici ar fi urmat să fie complet liberalizat la 31 decembrie 2018, potrivit aceluiaşi calendar.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...