Nicu Marcu, noul președinte ASF, face curățenie generală: Pedepse penale pentru scurgerea de informații, „angajații politici” puși la muncă

Noul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu(foto), pare decis să facă ordine în instituția care a pierdut mult în putere și credibilitate în ultimii ani. Fostul deputat și vicepreședinte al Curții de Conturi nu doar că a început să pună la muncă o parte a consilierilor angajați politic și a salariaților veniți în instituție pe aceleași criterii, dar a introdus și un regulament fără precedent privind secretul de serviciu.  Noul regulament prelungește responsabilitatea salariaților și membrilor Consiliului în ceea ce privește "informațiile sensibile" și după ce aceștia pleacă din ASF.
Şerban Buşcu - joi, 23 iul. 2020, 18:19
Nicu Marcu, noul președinte ASF, face curățenie generală: Pedepse penale pentru scurgerea de informații,

În sensul noului regulament, intrat deja în vigoare și consultat și de ECONOMICA.NET, aproape orice informație la care au acces salariații ASF și membrii Consiliului poate intra la categoria „informație sensibilă” și, prin urmare, propagarea sa poate aduce pedepse penale pentru cei care o distribuie, după cum prevede același document.

Sunt incluse rapoartele și analizele privind situația entităților supravegheate de ASF, informațiile privind situația internă a ASF, detaliile privind sancțiunile decise de ASF și, în general, orice informații a căror diseminare se consideră că ar putea aduce prejudicii instituției. Amintim că ASF este instituția care supraveghează piața asigurărilor, piața de capital și piața pensiilor private.

Practic, se înțelege din regulamentul citat, salariații ASF și membrii Consiliului, cu excepția cazurilor când sunt mandatați special pentru a comunica, nu mai au posibilitatea de a se exprima în niciun fel și pe niciun canal( de la presă la Facebook)  în legătură cu activitățile lor. Mai mult decât atât, responsabilitatea privind secretul de serviciu se prelungește și după ce angajatul sau membrul Consiliului pleacă din ASF.

Natura penală a sancțiunilor, spun sursele ECONOMICA.NET, a ridicat discuții  în interiorul ASF, plecând de la faptul că, în mod normal, sancțiunile penale nu pot fi instituite prin legislație secundară ci doar prin legea penală. Totuși, având avizul Direcției Juridice, este de așteptat ca noul regulament să respecte legislația în vigoare.

 

AICI puteți vedea, la numărul 647, pagina 15, articolul 4, ce se înțelege prin „informații sensibile”, pe care angajații ASF sunt obligați să le păstreze pentru ei, cu excepția situațiilor când instituția decide altfel.

 

Persoanele care diseminează genul de informații definite mai sus sunt pasibili de pedepse penale. „Încălcarea secretului profesional și divulgarea neautorizată a informațiilor sensibile de către persoanele…se sancționează în conformitate cu prevederile legislației penale”, prevede actul citat. Mai mult, vor fi aplicate și alte tipuri de sancțiuni. ” Eventuala răspundere penală nu înlătură răspunderea civilă sau profesională, după caz”.

Curățenie printre angajații politici

 Pe de a altă parte, președintele Nicu Marcu a luat și unele decizii în ceea ce privește „responsabilizarea” consilierilor și angajaților al căror traseu politic către ASF este cunoscut în instituție și, în unele cazuri, chiar în opinia publică, prin intermediul presei. Potrivit unor surse avizate, Marcu ar fi dat sarcini mai multor consilieri recomandați politic, care existau în ASF mai degrabă formal. Noul președinte ar fi redistribuit și o parte dintre angajații din zonele de execuție veniți pe aceleași filiere politice.

Un caz notoriu în acest sens este cel al unei foste șef de serviciu din zona educației financiare, cu  apariții în ziarele tabloide, care a fost mutată într-o poziție în zona de petiții, unde volumul de muncă este unul semnificativ. În astfel de situații s-au regăsit mai mulți angajați, iar Nicu Marcu ar fi lăsat clar să se înțeleagă că nu va tolera intervențiile politice pe partea de resurse umane, după cum ne-au spus mai multe surse.

Pe lângă angajații cu reală pregătire de specialitate, ASF este populat și cu o aripă politică de angajați, așa cum ECONOMICA.NET a scris cu mai multe ocazii. Dacă la început acești angajați au fost cel mult în poziții de consilier, în timp ei au ajuns și în zona executivă, ocupând chiar poziții de director, șef de cancelerie sau șef de cabinet.


ECONOMICA.NET a mai scris și despre cazul prietenei președintelui CJ Vrancea, Marian Oprișan, angajată pe post de consilier al vicepreședintelui Gabriel Grădinescu, fost bancher în Focșani, Vrancea, susținut pentru actuala poziție chiar de către PSD, prin Marian Oprișan .

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Numărul de milionari la nivel mondial a crescut în 2020 cu peste 5 milioane, în ciuda pandemiei
Numărul de milionari la nivel mondial a crescut în 2020 cu peste 5 milioane, în ciuda pandemiei
Numărul de milionari din întreaga lume a crescut anul trecut cu 5,2 milioane, în pofida faptului că pandemia a provocat o perturbare majoră a economiei mondiale, potrivit unui raport publicat......
APIA: Cererile pentru ajutoarele de stat destinate cultivării plantelor aromatice se depun până pe 30 iunie inclusiv
APIA: Cererile pentru ajutoarele de stat destinate cultivării plantelor aromatice se depun până pe 30 iunie inclusiv
Cererile de înscriere în Programul pentru susţinerea producţiei de plante aromatice pentru anul 2021 se depun până ...
Gazele naturale din Marea Neagră românească vor începe probabil să fie scoase în 2025-2026
Gazele naturale din Marea Neagră românească vor începe probabil să fie scoase în 2025-2026
Gazele naturale din Marea Neagră vor fi scoase, probabil în 2025-2026, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ...
Comisia Europeană și-a dat acordul pentru planurile de redresare și reziliență ale Italiei și Germaniei
Comisia Europeană și-a dat acordul pentru planurile de redresare și reziliență ale Italiei și Germaniei
Italia şi Germania au primit marţi undă verde din partea Comisiei Europene pentru planurile naţionale de redresare şi ...