Nicușor Dan: Am luat decizia de a demisiona din USR

Deputatul Nicușor Dan a declarat, joi, la Parlament, că a demisionat din funcția de președinte al USR, dar și din calitatea de membru de partid, având în vedere, printre altele, decizia Biroului Național al formațiunii, care s-a pronunțat împotriva redefinirii familiei în Constituție.
Economica.net - joi, 01 iun. 2017, 11:51
Nicușor Dan: Am luat decizia de a demisiona din USR

„Sunt trei motive importante pentru care o fac. Unul dintre ele — opinia mea fermă că lucrul cel mai rău care se poate întâmpla în România acum este ca dezbaterea principală să nu fie pe cine fură, cine nu fură, ci pe cine apără tradițiile și pe cine nu le apără. Și în felul ăsta o să ajungem că 20 de ani oamenii care fură o să fure în continuare, spunând că apără tradițiile și ăsta este un pericol uriaș pentru România. Al doilea motiv este că simt o datorie pentru oamenii care ne-au votat. Tema aceasta a familiei este o temă foarte importantă pentru fiecare dintre ei, este o temă intimă, care ține de identitate, de sentimentul religios. Chiar dacă ea este importantă pentru ei ca persoane, chiar dacă nu este importantă pentru societate acum și pentru că USR a fost votat și de oameni care sprijină acest referendum (…) și de oameni care nu-l sprijină, e, din nou, convingerea mea fermă că USR-ul trebuie să se adreseze și unora și altora”, a declarat Nicușor Dan, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, al treilea motiv al demisiei sale ține de onoare.

„În etapele de formare a acestui partid — fie că a fost USB, la început, fie că a fost USR—, mai apoi, în zecile în întâlniri pe care le-am avut cu oameni pe care încercam să-i conving să vină către această construcție le-am promis și a fost o promisiune a mea, personală, că în partidul ăsta este loc pentru toată lumea. Este loc și pentru progresiști, este loc și pentru conservatori și că n-o să existe o decizie a partidului care să fie în contradicție cu sentimentele lor intime, importante, identitare. (…) Această decizie vine să spună, în opinia mea, că unii dintre colegii noștri sunt colegi de mâna a doua, adică convingerile lor intime, într-o chestiune importantă pentru ei, intră în contradicție cu direcția în care partidul vrea să meargă. Și pentru asta eu îmi asum că am făcut o promisiune de care nu m-am putut ține, e o chestiune de onoare și asta antrenează demisia mea, astăzi, din USR”, a explicat Nicușor Dan.

El a adăugat că, prin gestul său, în USR nu se produce ceva dramatic, având în vedere că partidul este „o construcție cu mulți oameni”.

„În construcția asta a apărut o majoritate care vrea să meargă într-o direcție, eu nu cred că direcția asta este bună, dar este dreptul lor să o facă. Le urez succes și sunt convins că se vor ține de cuvânt și tot ce am promis în campania electorală va fi realizat de USR”, a spus el.

Nicușor Dan a arătat că rămâne „disponibil” pentru politica românească, dar și pentru USR în cazul în care un for mai înalt decât Biroul Politic al partidului își va reconsidera decizia luată miercuri — cea privind redefinirea familiei.

„A fost o decizie asumată pe care am anunțat-o, pentru ca toată lumea să fie în cunoștință de cauză. Îmi pare rău că această chestiune se suprapune peste campania electorală a colegilor noștri din câteva orașe din România, aș fi putut să întârzii cu acest anunț dacă nu l-ar fi făcut alții. Decizia mea a fost comunicată colegilor mei, ieri, în ședință de Birou Național și va fi transmisă pe mail filialei Sectorului 6 azi, deci decizia este luată. În secunda în care Biroul local se va întruni, probabil la începutul săptămânii viitoare, ei nu pot să facă altceva decât să constate că demisia există”, a afirmat acesta.

Întrebat dacă va demisiona și din Parlament, el a spus că nu a luat o hotărâre în acest sens.

„Există și această posibilitate (de a demisiona din Parlament — n.r.), dar o să mă consult cu colegii mei parlamentari pentru a lua o decizie”, a adăugat Nicușor Dan.

Alături de Nicușor Dan la conferința de presă s-au aflat mai mulți parlamentari USR, printre aceștia numărându-se Oana Bâzgan, Cristian Ghica, Cosette Chichirău, George Dircă.

Întrebat dacă aceia care îi sunt alături îl vor urma, Nicușor Dan a spus că i-a sfătuit să rămână în partid.

Te-ar mai putea interesa și
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit luni, iar diplomaţii s-au întors în capitalele lor cu textul provizoriu al unei......
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident nuclear
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident ...
Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai ...
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New ...
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, care aduce astfel ...