Nicușor Dan: O prioritate pentru Primăria Capitalei este realizarea cadastrului general

Primarul Bucureștiului Nicușor Dan a adeclarat în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o vineri cu președintele - director general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Laurențiu Alexandru Blaga, că realizarea cadastrului general al Municipiului București reprezintă o prioritatea pentru actuala administrație, informează ANCPI prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.  
Cristian Negrei - sâm, 13 feb. 2021, 08:55
Nicușor Dan: O prioritate pentru Primăria Capitalei este realizarea cadastrului general

„Realizarea cadastrului general al Municipiului București este o prioritate. Este absolut necesar să facem ordine în actele de proprietate ale tuturor imobilelor din Capitală. Doar așa vom reuși să oprim abuzurile și să dezvoltăm Bucureștiul în direcția pe care ne-o dorim cu toții. Domnul Blaga, președinte – director general al ANCPI, mi-a confirmat că există resursele necesare și că dispunem de pârghii legale suficiente pentru a ne atinge acest obiectiv într-un interval de timp rezonabil”, a subliniat Primarul General al Capitalei, Nicușor DAN.

Președintele ANCPI, Laurențiu Alexandru Blaga, a dat asigurări că instituția pe care o conduce sprijină administrațiile locale în ceea ce privește realizarea unei evidențe clare a proprietăților și încurajează primăriile să efectueze anumite lucrări de specialitate în domeniul cadastrului prin angajații proprii. Singură condiție pe care trebuie aceștia să o îndeplinească este să dețină autorizație emisă de ANCPI pentru categoria E.

Potrivit legislației în vigoare, „Persoanele fizice autorizate în categoria E pot executa lucrări de specialitate numai la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale la care sunt angajate. Lucrările pe care le pot executa sunt: planuri parcelare, planuri de încadrare în tarla, planuri de situaţie pentru studii de prefezabilitate şi/sau fezabilitate şi pentru reţele edilitare locale”.

„Deciziile administrației locale sunt direct legate de evidența proprietății, care reprezintă activitatea de bază a ANCPI. Așadar, colaborarea dintre ANCPI și Primăria Capitalei este esențială pentru implementarea proiectelor majore. Acesta este un pas important spre interconectarea sistemelor informatice ale autorităților locale și centrale și crearea unei baze de date comune, pentru eficientizarea activității. Îi încurajăm pe acei angajați ai tuturor primăriilor din țară să își folosească autorizația în beneficiul angajatorului sau să o solicite, dacă îndeplinesc condițiile legale. Crearea unei evidențe clare a proprietăților imobiliare este primul pas spre dezvoltarea comunităților locale. Apreciem deschiderea domnului Nicușor Dan și sperăm ca acest mesaj să ajungă la toate primăriile. De asemenea, avem în vedere obținerea de fonduri europene pentru scanarea supraterană și subterană a străzilor, conform Planului Național de Redresare și Reziliență”, a precizat Laurențiu Alexandru Blaga.

Din 2020 autoritățile și instituțiile din administrația publică centrală și locală sunt scutite de la plata taxelor pentru înregistrarea în evidențele de cadastru și carte funciară a proprietăților care aparțin primăriilor sau se află în patrimoniul statului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Gigantul american Intel angajează în România zeci de specialişti IT, dar şi studenţi sau proaspăt absolvenţi
Gigantul american Intel angajează în România zeci de specialişti IT, dar şi studenţi sau proaspăt absolvenţi
Gigantul Intel scoate la concurs 24 de posturi în România pentru birourile din Timişoara, Galaţi şi Braşov pentru diferite ...
Top autostrăzi prioritare la construit până în 2030: Sibiu – Pitești, Ploiești – Brașov și Poarta Sălajului – Biharia
Top autostrăzi prioritare la construit până în 2030: Sibiu – Pitești, Ploiești – Brașov și Poarta Sălajului ...
Autostrada Sibiu - Pitești (Transcarpați), cu loturile 2 și 3, a obținut punctaj maxim la prioritizarea proiectelor din ...
Kia Sportage, SUV dezvoltat special pentru Europa
Kia Sportage, SUV dezvoltat special pentru Europa
Kia a creat o variantă dedicată exclusiv pieței europene a modelului Sportage dotată cu sisteme de propulsie hybrid și ...