Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată de DNA într-un alt dosar

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Nicuşor Constantinescu, preşedinte suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, într-un alt dosar.
Economica.net - joi, 16 apr. 2015, 11:00
Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată de DNA într-un alt dosar

El este acuzat de abuz în serviciu (3 infracţiuni, din care 2 în formă continuată), constituire de grup infracţional organizat şi conflict de interese (9 infracţiuni, din care 5 în forma continuată).

În dosar au mai fost deferiţi justiţiei pentru infracţiuni săvârşite în funcţiile menţionate: Cristian Bogdan Zgabercea, consilier al şefului CJ Constanţa, Carmen Florentina Oproiu, director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din aceeaşi instituţie, Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia, precum şi Fundaţia Fantasio, Fundaţia Culturală Thalia.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, în 2012, Nicuşor Constantinescu, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa, precum şi a unor infracţiuni de evaziune fiscală.

În aceeaşi perioadă, Constantinescu, ajutat de inculpaţii Zgabercea şi Oproiu, este acuzat că şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte CJ şi a plătit în mod nelegal suma de aproximativ 5,1 milioane lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii.

DNA precizează că finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza unei hotărâri a CJ, fără respectarea normelor legale în vigoare prevăzute de Legea 350/ 2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de OG 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice.

Procurorii susţin că în 2012 Constantinescu, ajutat de cei doi inculpaţi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal cheltuieli cu activităţile sportive în sumă de peste 13, 3 milioane lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive, tot numai în baza hotărârilor CJ, cu încălcarea flagrantă a prevederilor legale.

DNA menţionează că în 8 ianuarie 2015 Nicuşor Constantinescu a emis o dispoziţie prin care în mod nelegal a deposedat o persoană de atribuţiile funcţiei de director general al unei direcţii din CJ Constanţa, totodată retrăgându-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control.

‘Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vătămare nepatrimonială a drepturilor şi intereselor legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs şi o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului’, se arată în comunicat.

Anchetatorii îl acuză pe şeful CJ Constanţa că în perioada 2009 – 2014, în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în scopul obţinerii direct sau indirect a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul, a efectuat următoarele acţiuni: a aprobat virarea a 100.000 lei către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa la solicitarea acestei instituţii, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condiţiile în care acesta este deţinut de o societate la care inculpatul deţine 25% din părţile sociale; a finanţat echipa de handbal a municipiului Constanţa, în mod ilegal, de la bugetul judeţean, cu 3.750.000 lei iar din această sumă clubul sportiv, al cărui preşedinte era tot el, a achitat societăţii la care deţinea 25% din părţile sociale suma de 113.032 lei; a încheiat 7 contracte de prestări servicii cu trei firme, la care asociat este o persoană aflată în relaţii comerciale cu el şi a efectuat plăţi din fonduri publice în temeiul acestor contracte, în mai multe rânduri, în cuantum total de peste 3 milioane euro.

‘În 2012, Zgabercea, împreună cu Fundaţia Fantasio, a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale (impozitul pe venit datorat bugetului de stat), pentru veniturile plătite din fonduri publice pe baza unor contracte de sponsorizare, întocmite fictiv cu ocazia organizării a două festivaluri de muzică. În acest sens, Zgabercea a înregistrat în contabilitate facturile emise de Fundaţia Culturală Thalia, prin Marcel Părău şi a efectuat plăţi în temeiul lor, deşi cunoştea că operaţiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale’, se susţine în comunicat.

Sursa citată subliniază că aceste documente nu au fost însoţite de documente justificative iar serviciile a căror plată se solicitase nu fuseseră recepţionate de beneficiarii lor, care cunoşteau că Fundaţia Thalia nu le prestase în fapt.

În această modalitate a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de peste 152.000 lei.

Prejudiciul produs Unităţii Administrativ Teritoriale Constanţa este de peste 8 milioane de euro.

Până la momentul întocmirii prezentului rechizitoriu, CJ Constanţa nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză, deşi i s-a solicitat acest lucru.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând lui Zgabercea.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00....
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...