Nigeria nu ştie unde au dispărut 50 de miliarde de dolari din vânzările de petrol

Compania energetică de stat din Nigeria (NNPC) nu a explicat încă unde se află aproximativ 50 de miliarde de dolari provenite din vânzările de petrol, bani care potrivit legislaţiei ar fi trebuit să fie vărsaţi în conturile Guvernului, susţine Banca centrală a Nigeriei, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 11 dec. 2013, 12:51
Nigeria nu ştie unde au dispărut 50 de miliarde de dolari din vânzările de petrol

Într-o scrisoare trimisă preşedintelui Nigeriei, Goodluck Jonathan, guvernatorul Băncii centrale, Lamido Sanusi, susţine că în perioada cuprinsă între luna ianuarie 2012 şi luna iulie 2013 compania de stat NNPC a câştigat 65,3 miliarde de dolari din vânzarea de ţiţei dar a transferat în conturile Guvernului doar 24% din această sumă iar aproximativ 49,8 miliarde de dolari încă lipsesc.

‘Mă văd nevoit să vă atrag atenţia asupra îngrijorărilor Băncii centrale cu privire la eşecul NNPC de a repatria o parte semnificativă din sumele rezultate de pe urma vânzărilor de petrol’, se arată în această scrisoare datată 25 septembrie 2013.

Compania de stat NNPC a fost criticată şi în trecut pentru lipsa de transparenţă şi pentru ascunderea fondurilor însă guvernatorul Băncii centrale este cel mai important personaj care ridică această problemă.

În schimb, compania NNPC susţine că a remis statului toate veniturile rezultate de pe urma vânzărilor sale de petrol iar fondurile lipsă ar trebui să vină de la departamentele Guvernului responsabile cu taxele şi redevenţele pe petrol, în timp ce alte fonduri au fost cheltuite pentru dezvoltarea de noi zăcăminte.

NNPC exportă aproximativ 2-2,5 milioane barili de ţiţei pe zi, producţie realizată în principal prin intermediul unor societăţi mixte cu mari mari companii petroliere străine precum Royal Dutch Shell, Exxon Mobil, Eni şi Chevron.

Exporturile de ţiţei şi taxele plătite de marile companii petroliere sunt responsabile pentru aproximativ 80% din veniturile guvernului. Nigeria este a doua mare economie şi totodată cel mai mare producător de petrol din Africa.

Potrivit unui raport din 2011 al Transparency International and Revenue Watch, compania NNPC are cele mai slabe rezultate în ceea ce priveşte transparenţa din cele 44 de companii energetice naţionale şi internaţionale evaluate.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...