Niţă: Deşi economia României a scăzut două trimestre consecutive, ea se află pe un „trend pozitiv”

Deşi economia României a înregistrat două trimestre consecutive de scădere, la nivelul întregii perioada analizate ea se află pe un trend pozitiv cu o creştere economică ajustată sezonier de 2,6% în primul semestru al acestui an faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, arată ministrul Economiei, Constantin Niţă, într-o declaraţie de presă transmisă, luni, AGERPRES.
Economica.net - lun, 18 aug. 2014, 13:00
Niţă: Deşi economia României a scăzut două trimestre consecutive, ea se află pe un

‘Primul aspect care trebuie evidenţiat în legătură cu noile date privind Produsul Intern Brut publicate de Institutul Naţional de Statistică este că deşi economia României a înregistrat două trimestre consecutive de avans negativ al PIB-ului, la nivelul întregii perioade analizate ea se află pe un trend pozitiv cu o creştere economică ajustată sezonier de 2,6% faţă de primul semestru al anului trecut. Din acest punct de vedere, semnalul dat de definiţia tehnică a recesiunii economice, de două trimestre consecutive de scădere economică, nu trebuie să estompeze avansul economic semestrial consolidat de 2,6%’, se arată în declaraţia ministrului.

Potrivit lui Niţă, avansul Produsului Intern Brut al României din primul semestru este susţinut şi de anumiţi indicatori-cheie ai economiei precum exporturile, producţia industrială şi comerţul cu amănuntul.

‘Exporturile realizate în primul semestru s-au ridicat la 25,5 miliarde de euro, în creştere cu 7,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, producţia industrială a crescut în aceeaşi perioadă cu 9,1% faţă de primul semestru din 2013 iar volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul s-a majorat cu 8,6% pentru aceleaşi perioade de referinţă’, mai arată oficialul.

În al doilea rând, trebuie remarcat că avansul Produsului Intern Brut din prima jumătate a anului de 2,6% este în graficul de creştere economică prognozată de Guvernul României, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială care estimează pentru finalul anului o creştere economică de 2,8%, mai spune ministrul citat.

‘Din acest punct de vedere, semnalul privind o deraiere a economiei româneşti de la ţintele de creştere economică asumate nu este susţinut de argumente economice. În pofida avansului economic semestrial consolidat de 2,6%, nu trebuie ignorat însă nici semnalul de încetinire a economiei româneşti înregistrat în trimestrul doi al acestui an care, deşi s-a menţinut pe plus, cu o creştere ajustată sezonier de 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a scăzut totuşi cu 1% faţă de primul trimestru. Aici, referinţa foarte ridicată din primul trimestru, când avansul PIB-ului de 3,8% a înregistrat cel mai mare progres din Uniunea Europeană şi rezultatele modeste consemnate de cea mai mare parte a economiilor europene în trimestrul doi, pot explica în mare măsură această încetinire a economiei româneşti din ultimele trei luni’, se mai precizează în declaraţie.

Avansul PIB-ului în zona euro a fost 0% în trimestrul doi, iar la nivelul Uniunii Europene acesta a fost de 0,2% faţă de primul trimestru, a adăugat Niţă.

‘Dependenţa economiei româneşti de evoluţia economiilor europene este evidentă dacă se ia în calcul valoarea schimburilor intracomunitare din primul semestru din 2014 care s-a cifrat la 18,3 miliarde de euro la exporturi, reprezentând 71,7% din total.
Totodată, semnalul privind încetinirea creşterii economice din trimestrul doi, confirmă necesitatea continuării eforturilor Guvernului de implementare a măsurilor menite revigorării economice prin atragerea investiţiilor străine directe şi demararea unor proiecte majore de infrastructură care îşi vor replica efectele în economia naţională prin crearea de noi locuri de muncă şi dezvoltarea industriei locale’, a mai susţinut ministrul Economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Euronext a obținut rezultate financiare peste așteptări, în bună măsură datorită preluării Bursei din Milano
Euronext a obținut rezultate financiare peste așteptări, în bună măsură datorită preluării Bursei din Milano
Operatorul bursier pan-european Euronext a raportat joi rezultate trimestriale peste aşteptări, sprijinite de achiziţionarea Borsa Italiana (foto sediul central), o tranzacţie de 4,3 miliarde de......
Serbia, Macedonia de Nord și Albania au semnat un acord pentru eliminarea controalelor la granițele dintre ele începând cu 2023
Serbia, Macedonia de Nord și Albania au semnat un acord pentru eliminarea controalelor la granițele dintre ele începând ...
Liderii din Serbia, Macedonia de Nord şi Albania au ajuns joi la Skopje la un acord ca din 2023 controalele la graniţele ...
Samsung estimează că piața de telefonie mobilă se va redresa în semestrul doi până la nivelul din 2019
Samsung estimează că piața de telefonie mobilă se va redresa în semestrul doi până la nivelul din 2019
Grupul sud-coreean Samsung Electronics Co Ltd a anunţat joi că se aşteaptă la o cerere solidă pentru cipuri de memorie ...
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de riscul epidemiologic reprezentat. Grecia intră în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de riscul epidemiologic reprezentat. Grecia intră în zona roșie
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat în data de 29 iulie lista cu încadrarea țărilor în funcție ...