Niţă: Sunt convins că FMI va fi de acord cu reducerea CAS de la 1 iulie

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional va fi cu siguranţă de acord cu propunerea Guvernului României privind reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie 2014, a declarat, marţi, ministrul Economiei, Constantin Niţă, prezent la o conferinţă pe tema investiţiilor în sectorul energetic.
Economica.net - mar, 03 iun. 2014, 10:04
Niţă: Sunt convins că FMI va fi de acord cu reducerea CAS de la 1 iulie

‘Urmează discuţii pe această temă la Finanţe, dar sunt convins că FMI va fi de acord cu această măsură, având în vedere atât mersul economiei româneşti, cât şi ratingul de ţară, aşa că nu vor fi probleme’, a spus el.

Întrebat ce măsuri alternative are în plan Guvernul în cazul în care FMI nu acceptă această măsură, Niţă a susţinut că Executivul nu ia în calcul un astfel de scenariu.

‘Nu punem în discuţie un asemenea scenariu. Suntem convinşi că FMI va fi de acord. Trebuie să ajutăm mediul privat. Eu totdeauna sunt sigur de ceea ce spun’, a subliniat Niţă.

La finele săptămânii trecute, ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat că obiectivul zero este reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional /FMI/, Comisiei Europene /CE/ şi Băncii Mondiale /BM/.

‘Obiectivul zero al meu este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Voi discuta săptămâna viitoare cu reprezentanţii FMI, CE şi BM reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014. Este o măsură pe care am susţinut-o de mult timp şi acum o voi promova cu toată tăria’, a afirmat Ioana Petrescu.

Oficialul MFP a spus că măsura va îmbunătăţi mediul de afaceri din România, va uşura povara fiscală a angajatorilor corecţi şi va elimina discrepanţele aduse de competiţia neloială între angajatorii cinstiţi şi cei care folosesc muncă la negru.

Ministrul Ioana Petrescu a menţionat că au fost luate în calcul mai multe scenarii care se bazează pe veniturile colectate la buget şi taxa pe construcţii speciale, iar după ce vor disponibile şi datele pentru luna mai se va vedea dacă este nevoie şi de alte măsuri precum tăieri de cheltuieli.

Potrivit ministrului Finanţelor, impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar dacă se iau în calcul şi efectele pozitive ale aplicării acestei măsuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor rămaşi la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni.

Petrescu a precizat că nu va fi discutată cu Misiunea FMI o lărgire a bazei de impozitare pentru CAS.

Întrebată de jurnalişti dacă, în cazul unei aplicări a reducerii CAS, se mai poate aplica şi o măsură de reducere a TVA la carne, oficialul MFP a spus că problema care trebuie rezolvată nu este cea de spaţiu fiscal, ci trebuie văzut cât de eficientă a fost măsura de reducere a TVA la pâine, operată în septembrie 2013, iar acest lucru poate fi evaluat după o perioadă mai lungă.

Ea a precizat că la runda de discuţii cu FMI care va începe pe 2 iunie nu va discutată reducerea TVA la carne.

În România, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru şi diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...