1EUR = 4.8415 RON | Bucureşti 20 º

News

Niţă vrea investiţii chineze pentru proiecte precum Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi Tarniţa-Lăpuşteşti

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanţii unor instituţii financiar-bancare din China în vederea obţinerii de finanţare pentru realizarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, a hidrocentralei de acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, termocentralei de la Rovinari, autostrăzii Piteşti-Craiova, liniei de mare viteză Bucureşti - Constanţa şi dezvoltării de parcuri tehnologice.

11 iun, 2014 | Agerpres

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, ministrul Constantin Niţă s-a întâlnit cu vicepreşedintele Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Hongli Zhang, şi cu preşedintele China Eximbank, Li Ruogu.

'În discuţiile cu reprezentanţii ICBC şi China Eximbank, am reiterat angajamentul Guvernului României faţă de proiectele din domeniile stabilite, anul trecut, ca fiind prioritare de către cei doi premieri, Victor Ponta şi Li Keqiang. Energia, agricultura, infrastructura rutieră şi cea feroviară sunt domeniile în care vom dezvolta proiecte majore, împreună cu partenerii chinezi. Asigurarea resurselor financiare necesare dezvoltării acestor proiecte este o condiţie esenţială pentru demararea lucrărilor. În acest sens, am primit semnale pozitive din partea acestor mari instituţii financiar-bancare din China, active la cel mai înalt nivel pe piaţa internaţională. Aceste două instituţii cunosc proiectele României, le consideră viabile din punct de vedere al finanţării şi şi-au exprimat intenţia implicării în vederea implementării acestora', a declarat ministrul Constantin Niţă.

Guvernul chinez oferă o linie de credit de 10 miliarde de dolari în vederea dezvoltării de proiecte de cooperare în ţările Europei Centrale şi de Est. În acelaşi timp, partea chineză a constituit un fond de cooperare pentru investiţii, în valoare de 500 milioane de dolari, destinat finanţării investiţiilor din zona Europei Centrale şi de Est.

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) este cea mai mare bancă, la nivel mondial, sub aspectul capitalizării bursiere, fiind una dintre cele patru mari bănci chineze, alături de Bank of China, Agricultural Bank of China şi China Construction Bank. În prezent, ICBC are filiale în Europa, America de Nord şi de Sud, Asia şi Oceania. ICBC este listată la bursele din Shanghai (SSE) şi Hong Kong (SEHK).

China Eximbank a fost înfiinţată în anul 1994, având acţionar unic statul chinez, desfăşurând activităţi de creditare a producţiei destinate exportului sau a unor proiecte realizate în străinătate de către firme chineze. În ianuarie 2014, a fost semnat Acordul de cooperare financiară între Eximbank România şi China Eximbank pentru promovarea companiilor chineze în vederea realizării de proiecte de investiţii în România.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO