Nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci SIF a fost de 7,1 miliarde de lei, la 31 octombrie

Nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci SIF a fost, la finele lunii octombrie, de 7,1 miliarde de lei, în staţionare faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul lunii septembrie, informează, luni, Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAFR).
Economica.net - lun, 21 nov. 2016, 18:27
Nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci SIF a fost de 7,1 miliarde de lei, la 31 octombrie

Exprimat în euro, nivelul activelor nete la sfârşitul lunii s-a situat la 1,57 miliarde, cu 1,2% sub nivelul atins în luna precedentă.

‘Urmărind evoluţia activelor nete unitare în luna raportată se observă că cele cinci SIF au înregistrat evoluţii preponderent pozitive, fiind consemnate creşteri de 2,7% la SIF Muntenia, 1% la SIF Banat-Crişana, 0,03% la SIF Transilvania şi scăderi de 2,8% la SIF Moldova, respectiv 0,3% la SIF Oltenia. Evoluţia activelor nete de la începutul anului a fost mixtă, cu scăderi de 21,2% pentru SIF Transilvania, 6% pentru SIF Oltenia şi creşteri de 12,2% la SIF Banat-Crişana, 6% la SIF Muntenia, respectiv 4,4% la SIF Moldova’, se menţionează într-un comunicat al AAFR, remis AGERPRES.

Evoluţia preţurilor de închidere, comparativ cu cele ale lunii precedente, a fost mixtă, cu scăderi de 11,1% la SIF Transilvania şi de 3,9% la SIF Oltenia, o staţionare în cazul SIF Muntenia şi creşteri de 1,45% la SIF Banat-Crişana, respectiv 1,2% la SIF Moldova. Discountul la care sunt tranzacţionate în piaţă acţiunile celor cinci SIF se situează între 40% pentru SIF Transilvania şi 55,7% pentru SIF Muntenia.

‘Analizând structural activele în luna raportată, observăm că, pe total SIF, investiţiile pe termen scurt s-au apreciat uşor, cu 1,2% faţă de luna septembrie, ajungând la circa 4,93 miliarde de lei. Ponderea investiţiilor pe termen scurt în total active a crescut la 66,7% în luna octombrie (65% în luna precedentă)’, precizează AAFR.

Acţiunile cotate, care erau pe ansamblul portofoliilor SIF la finele lunii septembrie în valoare de 4,99 miliarde de lei, au crescut cu 2,2%, până la 5,1 miliarde de lei la sfârşit de octombrie. Ponderea acestora în total active SIF în luna raportată a fost de 68,9%, în creştere faţă de luna precedentă (pondere de 66,5%).

‘Analizată pe fiecare SIF în parte, ponderea acţiunilor cotate din portofoliu în total active la final de octombrie se prezintă astfel: SIF Transilvania cu 82% (78,9% anterior), SIF Banat-Crişana cu 73,4% (73% anterior), SIF Moldova cu 67,5% (62,7% anterior), SIF Muntenia cu 63,8% (62,1% anterior) şi SIF Oltenia 60,8% (58,6% anterior)’, spun administratorii de fonduri.

În acelaşi timp, acţiunile necotate pe total SIF, care aveau la sfârşit de septembrie valoarea de 1,24 miliarde de lei, s-au diminuat la 1,2 miliarde de lei, având o pondere de 16,1%, în scădere comparativ cu 16,6% în luna precedentă. Cea mai mare deţinere de astfel de acţiuni se regăseşte la SIF Oltenia, unde acestea au valoarea de 592 milioane de lei, iar cea mai mică la SIF Transilvania, de 74,8 milioane de lei.

În luna octombrie, nivelul de capitalizare înregistrat pe total SIF a fost de 3,58 miliarde de lei, în scădere cu 2,2% raportat la nivelul lunii septembrie. Exprimată în euro, capitalizarea la finele lunii raportate era de 0,8 miliarde, cu 3,4% mai mică decât nivelul lunii precedente.

Potrivit sursei citate, în luna octombrie 2016, SIF Transilvania şi SIF Moldova au avut cea mai mare lichiditate, în această perioadă tranzacţionându-se 0,77%, respectiv 0,45% din totalul acţiunilor fiecărui emitent, în cuantumul a 4.215 tranzacţii realizate pe SIF Transilvania şi 1.768 tranzacţii pe SIF Moldova.

Din punct de vedere al numărului de tranzacţii realizate, SIF Banat-Crişana a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, având loc 1.256 de tranzacţii cu acţiuni ale acestui emitent, urmată de SIF Muntenia, cu 1.695 de tranzacţii.

‘Dacă anumite evoluţii par surprinzătoare, trebuie să ţinem cont şi de faptul că SIF-urile raportează de anul acesta utilizând normele IFRS, iar trecerea de la normele RAS a condus la apariţia a numeroase diferenţe începând cu luna ianuarie (inclusiv o abordare diferenţiată la nivelul celor cinci entităţi)’, a explicat AAFR.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
MedLife: Pe baza probelor selectate din cele 19 orașe, momentan, nu am identificat noua tulpină sud-africană pe teritoriul României
MedLife: Pe baza probelor selectate din cele 19 orașe, momentan, nu am identificat noua tulpină sud-africană pe teritoriul ...
În contextul apariției tulpinii Omicron la nivel mondial, MedLife a reluat procesul de secvențiere a genomului SARS-CoV-2 ...
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...