Nivelul investiţiilor cu capital de risc va deveni moderat, după ce în 2015 s-au investit 148 miliarde dolari – studiu EY

Nivelul investiţiilor cu capital de risc va deveni moderat în 2016, pe măsură ce investitorii încep să-şi concentreze atenţia asupra execuţiei.
Economica.net - joi, 05 mai 2016, 09:45
Nivelul investiţiilor cu capital de risc va deveni moderat, după ce în 2015 s-au investit 148 miliarde dolari - studiu EY

 Această tendinţă vine după un an excepţional – 2015 – în care s-au investit 148 de miliarde de dolari într-un număr de 8.381 de tranzacţii – cel mai ridicat nivel de activitate al fondurilor cu capital de risc în ultimele două decenii, conform raportului EY Back to reality: EY global venture capital trends 2015.

Raportul indică faptul că scăderea înregistrată în trimestrul al patrulea al anului 2015 este posibil să se menţină în 2016, reflectând o reaşezare sănătoasă a pieţei şi o mai mare precauţie în luarea deciziilor.

‘Într-o eră de creştere economică moderată şi de perpetuare a ratelor scăzute ale dobânzilor, investitorii vor fi la fel de interesaţi să identifice noi oportunităţi de investiţii, pe cât vor fi cei care caută finanţare să îşi asigure surse de capital. Va exista o echilibrare fină a raportului tensionat dintre prudenţă şi căutarea continuă a profitabilităţii’, spune Bryan Pearce, EY’s Global Venture Capital Leader.

Finanţarea a crescut cu aproape 55% în 2015 comparativ cu anul precedent, în timp ce volumele tranzacţiilor au crescut cu 10%, reflectând preferinţa investitorilor globali de a-şi asuma mize mai puţine, dar de mai mari dimensiuni pe companii recunoscute, aflate în ultimele etape ale procesului de finanţare – 80% dintre tranzacţiile şi sumele investite s-au regăsit în companiile aflate în etapa de generare de venituri, în timp ce 58% din capitalul investit a fost plasat în companii aflate în etape ulterioare.

Cea mai mare parte a activităţii de investiţii s-a concentrat în primele trei trimestre ale anului 2015 şi a scăzut în ultimul trimestru, cu un procentaj de 12% de la un trimestru la altul, ca urmare a îngrijorărilor legate de condiţiile din piaţă, de evaluările afacerilor, de ratele de profitabilitate şi de supra-finanţarea companiilor, care au dus la frânarea investiţiilor.

În ciuda faptului că firmele aflate în ultimele etape de finanţare au captat majoritatea investiţiilor cu capital de risc (58%) în anul 2015, investiţiile în companiile aflate în primele etape de finanţare au înregistrat cel mai ridicat volum de tranzacţii, reprezentând 45% din cota globală de tranzacţii, spun realizatorii raportului. Acest fapt reflectă preferinţa fondurilor cu capital de risc de a efectua un număr mare de investiţii mai mici în start-up-uri, la valori mai mici.

Creşterea anuală a finanţărilor din domenii precum călătorii şi relaxare sau servicii de informare pentru consumatori a atins 126%, respectiv 71% în 2015. Cu finanţări de 32,1 miliarde dolari, incluzând aici tranzacţia cea mai importantă a anului (China Internet Plus Holding Ltd.), domeniul serviciilor de informare pentru consumatori s-a regăsit în frunte în termeni de sume atrase. Prin comparaţie, sectoare precum cel al bunurilor pentru gospodării şi birouri sau cel al energiilor regenerabile au cunoscut scăderi semnificative de finanţare, cu procentaje care au atins 43%, respectiv 15%.

Cu investiţii atingând 72,3 miliarde dolari într-un număr de 3.916 tranzacţii, SUA au continuat să domine peisajul global al finanţărilor cu capital de risc în 2015. Cu toate astea, a fost pentru prima dată când trei dintre cele mai importante cinci tranzacţii cu capital de risc s-au desfăşurat în afara SUA, toate având loc în China.

Finanţarea prin capital de risc în China a crescut de şapte ori în ultimii cinci ani, de la 7 miliarde dolari în 2010 la 49 miliarde dolari în 2015. În acelaşi timp, dimensiunea medie a tranzacţiilor s-a dublat, de la 15 milioane dolari în 2010 la 30 milioane dolari în 2015.

Pe baza acestor statistici, China reprezintă acum o zonă de investiţii de trei ori mai mare decât toate ţările Europei luate împreună, atrăgând finanţări totale de 49 miliarde dolari prin intermediul a 1.611 tranzacţii, inclusiv câteva tranzacţii de peste câteva miliarde de dolari şi tranzacţia China Internet Plus Holding Ltd., în valoare de 3,3 miliarde dolari.

Realizatorii raportului EY se aşteaptă ca ‘2016 să fie anul investitorului matur, sofisticat, care caută să identifice investiţii pe termen lung”.

‘Chiar dacă 2016 se va dovedi un an mai slab în termeni de investiţii globale prin comparaţie cu nivelul record de 148 miliarde dolari înregistrat în 2015, acest lucru nu va fi atât de dureros pentru piaţă’, afirmă ei.

Conform raportului, tranzacţiile mai bune şi echipele lor de lideri vor continua să atragă finanţări tradiţionale din partea capitalului de risc.

Te-ar mai putea interesa și
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată dar la care statul este cel mai mare acționar, nu au aprobat derularea......
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea ...
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...