Nivelul scăzut de încredere în vaccinuri din Europa creşte riscul de izbucnire a unor epidemii – raport

Nivelul redus de încredere în vaccinuri care se manifestă în rândul publicului din Uniunea Europeană (UE) duce la scăderea ratelor de imunizare şi la creşterea riscului de epidemii, conform unui raport de expertiză prezentat marţi, citat de Reuters.
Economica.net - mie, 24 oct. 2018, 05:36
Nivelul scăzut de încredere în vaccinuri din Europa creşte riscul de izbucnire a unor epidemii - raport

Epidemiile recente de rujeolă – cel mai mare număr de cazuri raportate în UE în ultimii şapte ani – reflectă impactul imediat pe care îl are reducerea ratei de acoperire a vaccinării, se arată în raport, şi ar trebui să determine acţiuni din partea guvernelor pentru sporirea nivelului de conştientizare şi de încredere în vaccinuri.

Raportul, publicat de Comisia Europeană şi întocmit de o echipă de oameni de ştiinţă condusă de Heidi Larson, cadru didactic şi director al Proiectului de Încredere în Vaccinuri de la Facultatea de igienă şi boli tropicale din Londra, a identificat tendinţe diferite între statele membre UE în ceea ce priveşte încrederea în vaccinuri.

Unele ţări – inclusiv Franţa, Grecia, Italia şi Slovenia – au devenit mai încrezătoare în siguranţa vaccinurilor începând din 2015, în timp ce în altele, precum Cehia, Finlanda, Polonia şi Elveţia, a scăzut nivelul de încredere.

Potrivit comisarului european Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sănătate, concluziile raportului demonstrează ”necesitatea unor acţiuni din partea UE”.

Andriukaitis a notat că Europa prezintă un nivel mai scăzut de încredere în siguranţa vaccinurilor în comparaţie cu alte regiuni ale lumii, iar şapte dintre cele zece state ale lumii cu cea mai mică rată de încredere în vaccinuri se află în Europa.

”Acest lucru este parţial cauzat de creşterea influenţei grupurilor anti-vaccinare, care răspândesc informaţii înşelătoare prin intermediul internetului sau în forurile politice”, a spus comisarul european. ”Influenţa lor ar trebui să ne facă pe toţi să fim precauţi”, a adăugat Andriukaitis.

Conform concluziilor raportului, încrederea medicilor în vaccinare este asociată cu nivelul de încredere al publicului şi, deşi doctorii de familie prezintă în general niveluri mai ridicate de încredere, există semne îngrijorătoare de neîncredere chiar şi în comunitatea medicală.

Aproximativ 36% dintre medicii de familie participanţi la sondaj din Republica Cehă şi 25% din Slovacia nu sunt de acord că vaccinul rujeolic, urlian, rubeolic (MMR) este sigur, iar 29% şi respectiv 19% nu consideră că acesta este important, potrivit raportului.

Raportul a constatat că începând cu anul 2010, rata de acoperire a imunizării contra rujeolei – definită drept o primă doză a unui vaccin cu componenţă rujeolică, precum MMR – a scăzut în douăsprezece ţări din UE: Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Grecia, Lituania, Olanda, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Încrederea în vaccinare a fost definită în raport prin lipsa de îndoială în eficacitatea şi siguranţa vaccinurilor şi în sistemul de sănătate care le pune la dispoziţie.

Cererea de vaccinuri şi încrederea în acestea sunt influenţate de mai mulţi factori, inclusiv de importanţa, siguranţa şi eficacitatea lor. Heidi Larson a declarat că monitorizarea acestui nivel de încredere de-a lungul timpul poate constitui un barometru important al problemelor ce pot apărea şi care ar necesita acţiuni din partea statelor.

Heidi Larson a remarcat că pe teritoriul UE încrederea în vaccinurile antigripale este mai scăzută în comparaţie cu cea în vaccinul MMR. În opinia sa, acest lucru poate fi cauzat ”parţial, de faptul că eficacitatea vaccinului antigripal se modifică de la an la an”, dar şi de ”o percepţie scăzută referitor la riscurile grave ale gripei”.

O altă tendinţă îngrijorătoare, spune Heidi Larson, este creşterea nivelului de ezitare în rândul medicilor de a recomanda vaccinurile antigripale în cazul femeilor însărcinate. ”Acest lucru este îngrijorător, deoarece grupul (gravidelor) este considerat unul cu risc foarte mare de complicaţii grave asociate gripei”, a subliniat aceeaşi specialistă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
Loteria Română a anunțat luni că oferă un nou produs jucătorilor, noul loz în plic "Coşarul", la cere cele mai mari ...
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Producătorul auto ceh Skoda, parte a grupului Volkswagen AG, a anunţat luni că a redus semnificativ luni producţia, pentru ...
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Vineri, 15 octombrie 2021, în cadrul primei reuniuni a Comitetului pentru Programul Europa Digitală, statele membre ale ...