1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 15 º

News

Noble Securities: Leul rămâne cea mai performantă monedă din UE, la finele primelor 10 luni

Leul este, la finele primelor zece luni ale acestui an, cea mai performantă monedă din Uniunea Europeană, fiind singura care înregistrează o creștere în fața euro comparativ cu cotația din ianuarie, conform unei analize a Casei de brokeraj Noble Securities.

01 noi, 2013 | Agerpres

"În ultimele câteva luni, moneda națională a fost doar puțin influențată de ciclul de relaxare a politicii monetare lansat de BNR și, în plus, a rezistat destul de bine turbulențelor create de evenimentele externe, care au fost nu doar multe, ci și importante și, în consecință, generatoare de volatilități crescute în piață. În ceea ce privește euro, trebuie spus că moneda unică a avut în octombrie un parcurs favorabil față de USD (cu o creștere de circa 0,4%), deși a fost afectată în ultimele zile ale lunii trecute de rezultatele dezamăgitoare înregistrate atât de Germania, cât și de Zona Euro în ansamblul său în ceea ce privește șomajul; în plus, depărtarea ratei inflației din Zona Euro de obiectivele Băncii Centrale Europene (BCE) a întărit speculațiile potrivit cărora BCE ar putea lua în calcul scăderea dobânzii de referință pentru a stimula creșterea în regiune", a arătat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities — Sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

La sfârșitul lui octombrie, leul a înregistrat o creștere de circa 0,5% în fața euro comparativ cu cotația avută la începutul lunii. Forintul a marcat un avans de aproape 0,7% în octombrie față de euro, iar zlotul polonez s-a apreciat cu circa 0,9%. Kuna croată a înregistrat o variație redusă luna trecută raportat la euro, coroana cehă s-a depreciat cu circa 0,4%, iar coroana suedeză și lira sterlină au scăzut cu circa 1,3% fiecare în perioada menționată.

"Coroana cehă ar putea avea mișcări ample în piață în perioada următoare; cu rata cheie a dobânzii de referință practic la zero în Cehia, cu rata inflației scăzând la 1% în septembrie și o creștere economică sub așteptări, revin din ce în ce mai des în discuție varianta menționată de reprezentanți ai Băncii Naționale a Cehiei de a continua relaxarea monetară și posibilitatea de a se efectua inclusiv intervenții oficiale în piața valutară pentru a slăbi moneda cehă, cu scopul de a regla inflația și de a stimula exporturile", a precizat Silviu Pojar.

La finele primelor zece luni din 2013, leul a înregistrat o creștere de circa 0,3% în fața euro, comparativ cu cotația sa de la începutul lui ianuarie, fiind singura monedă din UE care marchează o apreciere față de moneda unică până în prezent pe anul în curs. Kuna croată pierde din performanțele anterioare, dar se menține moneda din UE cu cea mai mică scădere față de euro (circa 0,6%) la finele lui octombrie comparativ cu cotația sa de la începutul anului; în același interval, forintul a scăzut cu aproximativ 1,42%, coroana suedeză s-a depreciat cu circa 2,5%, zlotul și coroana cehă au scăzut cu circa 2,7% fiecare, iar lira sterlină cu aproximativ 4,2%.

Euro s-a apreciat cu aproape 3% față de dolarul american la finele lui octombrie comparativ cu cotația de la începutul anului. În octombrie, dolarul a atins minimul pe anul în curs față de euro, pe fondul blocajului parțial al activității Guvernului american și al modului în care acesta s-a rezolvat. În ultima săptămână a lunii trecute, dolarul a înregistrat o corecție spectaculoasă, dar, până în prezent pe anul în curs, majoritatea monedelor din UE au rămas în avantaj față de dolarul american. Leul se distinge în "plutonul" monedelor din UE, înregistrând la finele primelor zece luni o creștere de circa 3,1% față de dolar, comparativ cu cotația sa de la începutul anului, plasându-se astfel, alături de euro, în topul monedelor din regiune care au realizat cele mai mari aprecieri față de dolar.

"Recenta ședință a FED a lăsat în continuare loc speculațiilor privind momentul și proporția unei eventuale reduceri a stimulentelor monetare. Cred însă că nici FED și nici BCE încă nu și-au spus "ultimul cuvânt" în ceea ce privește măsurile pe anul în curs și perspectivele începutului lui 2014; în același timp, rezultatele economice recente privind Zona Euro pun sub semnul întrebării evoluția regiunii în ultimul trimestru al anului, cu influențele de rigoare în piață, așa încât vom avea parte de un sfârșit de an cu evenimente ce pot fi generatoare de volatilități crescute", a precizat Silviu Pojar.

Grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a făcut primul pas în România în 2012, deschizând sucursala locală a firmei de brokeraj Noble Securities.

Getin Noble Bank Group of Companies deține bănci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investiții, companii de consultanță financiară și imobiliară, leasing și asigurări. La rândul său, Getin Holding deține bănci, companii de leasing și asigurări, precum și alte companii în domeniul financiar în Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus și România.

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementată și autorizată de organismul de profil din Polonia, iar filiala din România va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO