Noi criterii pentru acordarea ajutoarelor de minimis destinate IMM-urilor. Cine se califică

Executivul a modificat miercuri hotărârea de guvern 274/2013 privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investițiile realizate de IMM-uri, introducând punctaje pentru proiectele care vor fi plătite pe schema de minimis, în contextul în care sistemul "primul venit - primul servit", aplicat anterior, a generat probleme.
Economica.net - mie, 30 oct. 2013, 17:51
Noi criterii pentru acordarea ajutoarelor de minimis destinate IMM-urilor. Cine se califică

„Astăzi am adoptat în ședință de guvern modificarea hotărârii 274/2013 privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investițiile realizate de IMM-uri”, a anunțat ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, Maria Grapini, după ședința de guvern.

Ea a spus că înregistrările se vor face online, pe formulare tip, iar punctajul întrunit de fiecare proiect, calculat pe baza unor criterii precise, va rezulta „printr-un soft”.

„Așadar, am introdus, conform strategiei de guvernare, punctaje pentru proiectele care vor fi plătite pe schema de minimis. În principal, punctajele sunt date pentru IMM-uri care operează în domeniul industriei prelucrătoare (în industrie fiind punctajul maxim), după care învățământ-cercetare și celelalte servicii — pe locul al treilea în grila de punctaj”, a spus Grapini.

Ministrul delegat a mai precizat că grila de punctaj ia în calcul și amplasamentul IMM-ului — dacă este în mediul rural sau urban. Astfel, întreprinderile din mediul rural vor primi punctaj superior, a precizat ministrul.

De asemenea, se va ține cont și dacă o firmă se încadrează în categoria micro-întreprinderilor, a întreprinderilor mici sau a celor mijlocii.

Astfel, Grapini a menționat că micro-întreprinderile vor primi punctaje mai mari, întreprinderile mici — punctaj inferior, iar întreprinderile mijlocii — un punctaj și mai mic.

„Am simplificat foarte mult: dacă vă amintiți, vechea HG prevedea și plan de investiții, și un studiu tehnico-economic. Acum am comasat cele două — este doar un plan de investiții. Prin această schemă de minimis se dă șansa și firmelor care erau în suspendare temporară să poată să acceseze, cu condiția să fie de cel puțin un an de zile în funcțiune, iar codul CAEN pentru care se acordă ajutorul de minimis să fi fost înregistrat cu minim trei luni înainte. Să nu avem acum înregistrare pe bandă rulantă a unor coduri CAEN care nu au funcționat până acum”, a spus Grapini.

El a adăugat că textul actual este convenit și discutat cu reprezentanți din mediul privat și cu Ministerul de Finanțe, iar implementarea schemei de minimis se va face prin Departamentul pentru IMM-uri.

Pe 28 august, sesiunea de înregistrare on-line a cererilor de ajutor pentru IMM-uri a fost declarată închisă după numai cinci minute de la deschidere, în urma epuizării bugetului în valoare de 500 de milioane de lei alocat schemei, potrivit unui anunț postat pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...