Noi drepturi pentru consumatorii de energie electrică

După ce Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei a stabilit un nou standard de performanţă pentru frunizorii de energie electrică, acum modifică şi standardul de performanţă pentru serviciul de distribuţie, introducând mai multe prevederi în favoarea consumatorilor.
Economica.net - sâm, 04 mart. 2017, 21:37
Noi drepturi pentru consumatorii de energie electrică

Una din cele mai importante prevederi ale noului standard, aflat încă la stadiul de proiect, se referă la despăgubirile la care este îndreptăţit consumatorul, în cazul în care se constată variaţii de tensiune, despăgubiri suplimentare faţă de cele la care are dreptul dacă i se ard electronicele sau electrocasnicele din casă.

„În situaţia în care, urmare a analizei efectuate de OD (operatorul de distribuţie n.red.) , reclamaţia utilizatorului referitoare la calitatea curbei de tensiune se dovedeşte întemeiată, OD plăteşte utilizatorului compensaţia corespunzătoare prevăzută în anexa nr. 4”, se arată în proiectul de ordin.

Iar despăgubirile, pentru consumatorii persoane fizice racordate la reţeaua de joasă şi medie tensiune, sunt de 70 de lei, ajungând la 130 de lei, pentru consumatorii persoane juridice.

De asemenea, noul standard de performanţă pentru distribuţie aduce noi obligaţii şi în ceea ce priveşte contorul. Mai nou, furnizarea de energie este o piaţă liberă, iar clienţii pot alege între mai mulţi furnizori şi mai multe tipuri de oferte. Distribuitorul este obligat să schimbe contorul dacă este necesar. „OD are obligația înlocuirii/reprogramării contorului în termen de maximum 10 zile calendaristice de la data depunerii de către furnizor a cererii scrise, motivate de opţiunea utilizatorului client final de schimbare a tarifului de furnizare, în situaţia în care aplicarea noului tarif necesită un alt tip de contor sau reprogramarea celui existent”, se arată în standard. Dacă nu o face în zece zile, este obligat să plătească despăgubiri de 130 de lei clientului.

De asemenea, distribuitorul este obligat ca, la cerere, să verifice contorul şi să îl schimbe dacă este defect sau înregistrează eronat consumul. „La sesizarea scrisă a utilizatorului, adresată direct sau prin intermediul furnizorului, referitoare la grupul de măsurare care este defect sau suspect de înregistrări eronate, OD este obligat să efectueze o verificare la locul funcționării, precum şi să monteze sau să înlocuiască grupul de măsurare ori elemente ale acestuia, în condiţiile şi la termenele prevăzute în contractul – cadru pentru serviciul de distribuţie”, se arată în standard.

Verificarea şi, după caz, înlocuirea, trebuie făcute în termen de zece zile. În caz contrar, distribuitorul trebuie să plătească despăgubiri de 130 de lei consumatorului.

Citeşte şi:

Clienţii vor putea cere despăgubiri de cel puţin 100 de lei de la furnizorii de energie electrică. Nou standard de performanţă

 

Te-ar mai putea interesa și
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan ar putea salva micul producător de vehicule electrice Fisker printr-o investiție de 400 de milioane de dolari....
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Rulajele generate de vânzarea online, cu amănuntul, a mărfurilor alimentare și nealimentare au continuat să scadă în ...
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi intenţionează să îşi continue acţiunile de protest în săptămânile următoare, pentru a presa ...
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș, una dintre cele mai mari unități de procesare a cărnii de porc din România, a lansat licitația pentru ...