Noi fermieri pe terenul celei mai mari orezării din România, de la Stăncuța. Irinel Plosca și-a extins suprafața arendată de la ADS până la 3.400 de hectare

21 11. 2022
HIGH ANGLE VIEW OF TRACTOR WORKING ON AGRICULTURAL FIELD
HIGH ANGLE VIEW OF TRACTOR WORKING ON AGRICULTURAL FIELD

Irinel Plosca, fondatorul Chimagri SRL, unul dintre cei mai mari jucători pe piața comerțului cu produse chimice, dar și producător de semințe și trader de cereale, a câștigat în ultimele luni două licitații cu strigare organizate de Agenția Domeniilor Statului (ADS) pentru terenuri ce au apărținut unor foste orezării. Este vorba, în total, despre aproximativ 2.500 de hectare pe care le-a preluat printr-o altă companie a sa, Agroindustriala Rîmnicelu și care fac ca suprafața de la stat pe care o exploatează să ajungă la aproximativ 3.370 de hectare.

Astfel, potrivit informațiilor publicate de ADS pe pagina sa de social media, în octombrie, Plosca, în numele Agroindustriala Rîmnicelu, a încheiat un contract de concesiune câștigat în urma licitației cu strigare pentru un teren situat în județul Brăila, zona Gropeni, Stăncuța,  pentru care valoarea arendei este una record, de 2.438 de kilograme grâu la hectar. De altfel, din datele furnizate pentru Economica de ADS, între instituția publică și Agroindustriala Rîmnicelu există un contract de concesiune din data de 12 octombrie pentru o suprafață de 1.568 de hectare aflate pe fosta platformă Orezul Gropeni.

Ulterior, în data de 7 noiembrie, Agroindustriala Rîmnicelu a câștigat o altă licitație cu strigare pentru arendarea unui teren agricol de 956 de hectare situat pe platforma fostei orezării Stanriz Stăncuța, Brăila.

Din datele ADS, nivelul redevenței pentru care s-a adjudecat terenul cu destinație agricolă din Stăncuța a fost cel de pornire, respectiv 893 de kilograme de grâu pe hectar pe an, compania lui fiind singurul ofertant. “Conform prevederilor legale în vigoare, durata contractului de arendă este până la concesionare”, ne-a explicat ADS.

Pe lângă cele două terenuri obținute recent la licitație, Agroindustriala Rîmnicelu mai exploatează, în urma unui contract din 2002 cu ADS, alte 841 de hectare. Astfel, în total, suprafața ADS exploatată de companie ajunge la 3.365 de hecatre.

Din datele termene.ro, Agroindustriala Rîmnicelu a raportat în 2021 o cifră de afaceri de 11,8 milioane de lei și un profit net de peste 920.200 și are 36 de angajați, în timp ce Chimagri S.R.L. a terminat anul trecut cu afaceri de 84,2 milioane de lei.

Ce s-a întâmplat cu orezăria de la Stăncuța

La Stăncuța, Brăila, a fost în perioada 1955 – 1968 cea mai mare orezărie compactă din România, de 5915 ha. Din 2004,  terenul este exploatat, printre alți producători, de grupul italian Gruppo Roncato, prin S.C. Padova S.R.L, care a concesionat inițial de la primaria Stăncuța 100 ha și de la A.D.S. 2.614 ha, teren arabil, potrivit datelor Padova.

Padova exploatează  acum în sud-estul României 7.500 de hectare de teren, grupul fiind cel mai mare producător de orez la nivel național.

Citește și: