Noi negocieri Ucraina-Rusia legate de plata gazelor

O delegaţie condusă de vicepremierul ucrainean Iuri Boiko a avut luni, la Moscova, o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii Gazprom legate de plata sumelor imense datorate pentru gazele naturale livrate de Rusia, relatează AFP.
Economica.net - lun, 03 feb. 2014, 19:26
Noi negocieri Ucraina-Rusia legate de plata gazelor

După ce guvernul de la Kiev a decis, în luna noiembrie 2013, să nu semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană, Rusia s-a angajat să acorde Ucrainei un împrumut de 15 miliarde de dolari, din care trei miliarde au fost deja vărsate, şi a acceptat să-i scadă preţul la gaze cu 30%, reeşalonându-i totodată şi plata datoriilor acumulate, care, conform societăţii ruse furnizoare de gaze, Gazprom, sunt de 2,634 miliarde de dolari, plus alte 658 de milioane de dolari pentru gazele livrate în luna ianuarie.

Însă, în contextul recentelor evoluţii interne din Ucraina şi al presiunilor Uniunii Europene, autorităţile de la Moscova au luat săptămâna trecută hotărârea să suspende plata unor noi tranşe din împrumutul promis, până la alcătuirea noului guvern de la Kiev, în locul celui condus de Mikola Azarov care a demisionat la presiunea străzii.

‘Chiar şi cu un preţ diminuat, ei spun că nu pot plăti. Acest lucru schimbă situaţia şi va trebui luat în calcul în relaţiile cu noul guvern’, a subliniat, săptămâna trecută, premierul rus Dmitri Medvedev, avertizând că datoria Ucrainei a atins un nivelul ‘istorice’. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reamintit că, potrivit contractului semnat cu societatea ucraineană Naftogaz, Gazprom are posibilitatea să ceară plata în avans, idee care a mai fost enunţată în toamna anului trecut şi care fost interpretată ca o ameninţare cu sistarea livrărilor de gaze.

În contextul presiunilor Rusiei, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a anunţat luni că UE şi SUA pregătesc un plan de asistenţă financiară pentru Ucraina. Cadrul acestui proiect este deocamdată vag, detaliile urmând să fie discutate, dar un diplomat european a recunoscut că va ‘greu să se atingă nivelul ofertei ruse’.

Până în prezent, UE a condiţionat orice ajutor financiar de un acord între guvernul de la Kiev şi Fondul Monetar Internaţional, dar o astfel de înţelegere ar presupune măsuri nepopulare de austeritate şi o creştere a preţului gazelor pentru consumatori, cerinţe neagreate de executivul ucrainean. Dar acesta din urmă se găseşte acum sub presiunea timpului şi are mare nevoie de noi fonduri externe, cele trei miliarde primite deja de la Moscova abia ajungându-i să astupe gaura din bugetul anului trecut.

 

Te-ar mai putea interesa și
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
În lumea realității virtuale (VR), nu vorbim doar despre experiențe de joc captivante, ci despre o transformare care va influența fiecare domeniu al existenței noastre, de la sectorul medical......
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Comerţul cu amănuntul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără ...
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare ...
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” ...