UPDATE: Noi proteste anunţate în Bucureşti şi în ţară. Peste 100.000 de oameni s-au strâns în Capitală

Mai multe proteste ca urmare a adoptării de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale sunt anunţate, miercuri seară, în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară, la care şi-au anunţat participarea mii de oameni. Aproximativ două mii de persone au ieşit în stradă în Capitală şi Timişoara şi în cursul zilei, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 01 feb. 2017, 14:31
UPDATE: Noi proteste anunţate în Bucureşti şi în ţară. Peste 100.000 de oameni s-au strâns în Capitală

UPDATE 23:55 Jandarmii au ocupat o parte din Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului mai protestează circa 1.000 de oameni

Jandarmii au ocupat, la această oră, o mare parte din Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului aflându-se acum circa 1.000 de protestatari. Un grup de circa 200 de persoane, aflate pe Calea Victoriei, aruncă în jandarmi cu bulgări de zăpadă şi sticle, forţele de ordine ripostând cu gaze lacrimogene. Un panou publicitar a luat foc, iar pompierii au intervenit să-l stingă. În Piaţa Victoriei a venit şi o ambulanţă.

În Piaţa Victoriei din Bucureşti mai protestează, la această oră, circa 1.000 de oameni, după ce jandarmii au folosit gaze lacrimogene.

La această oră mai au loc ciocniri sporadice între jandarmi şi un grup ce circa 200 de persoane aflate pe Calea Victoriei. Ele aruncă, din când în când, cu bulgări de zăpadă şi sticle, în timp ce jandarmii ripostează cu gaze lacrimogene.


UPDATE 23:50 Doi jandarmi şi doi protestatari, duşi la spital în urma violenţelor din Piaţa Victoriei, dar nu sunt în stare gravă

Doi jandarmi şi doi protestatari au fost duşi, miercuri seară, la spital, în urma violenţelor din Piaţa Universităţii, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat, care a precizat că starea lor nu este gravă.

„Nu sunt probleme grave, din informaţiile pe care le am”, a afirmat Raed Arafat, la Antena 3.

El a precizat că este vorba despre un jandarm, care a fost dus la Spitalul Floreasca, precum şi un alt coleg al său. Şi doi protestatari au fost răniţi, şi transportaţi la spital.

UPDATE 23:30 Un grup izolat a aruncat cu sticle, torţe şi petarde. Forţe de la Brigada Specială de Intervenţie sunt în Piaţa Victoriei.

Un grup izolat de câteva zeci de persoane din Piaţa Victoriei a aruncat cu sticle, cu torţe şi cu petarde spre jandarmi, care au intervenit cu gaze lacrimogene. Forţe de la Brigada Specială de Intervenţie şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au ajuns în Piaţa Victoriei, în urma incidentelor provocate de două grupuri izolate. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că un jandarm a fost rănit în urma altercaţiilor, el fiind transportat la Spitalul Floreasca. Numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei din Capitală care, la un moment dat, ajunsese la 120.000 a început să scadă, ajungând acum la aproximativ o mie.

Un panou publicitar a luat foc în Piaţa Victoriei, pompierii intervin

Un panou publicitar a luat foc în Piaţa Victoriei, iar la ora transmiterii acestei ştiri pompierii intervin. În acelaşi timp, continuă incidentele – mai multe persoane aruncă cu bulgări în jandarmi, iar aceştia intervin din nou cu gaze lacrimogene.

Panoul publicitar cuprins de flăcări este amplasat la intrarea pe Calea Victoriei, lângă staţia de metrou.

UPDATE 22:50 Jandarmeria cere participanţilor la prostestul din Bucureşti să părăsească Piaţa Victoriei

Un grup de izolat din Piaţa Victoriei aruncă cu sticle, torţe şi petarde. Jandarmii intervin cu gaze lacrimogene

Incidentele au fost provocate de un grup de aproximativ 40-50 de persoane aflate în faţa intrării principale a Guvernului. Aceştia au foarte multe torţe, sticle şi petarde, pe care le aruncă spre jandarmi. În acelaşi timp, grupul strigă spre restul manifestanţilor „Nu aşa!”.

La ora transmiterii acestei ştiri, jandarmii intervin cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea. Mai multe persoane au fost imobilizate de către jandarmi, în timp ce mulţimea huiduie.

Incidentele la manifestaţia din Piaţa Victoriei au început în jurul orei 21.00, fiind provocate de acest grup de 40-50 de persoane, dar şi de un altul, aflat în capătul bulevardului Iancu de Hunedoara, existând informaţii că aceştia ar face parte din galeriile echipelor Steaua şi Dinamo.

Câţiva dintre manifestanţii paşnici au mers la persoanele din grupurile violente, spunându-le: ”Fără violenţă, nu aşa!”

În faţa sediului Guvernului jandarmii au format un cordon care a reuşit să îndepărteze mulţimea de clădirea Palatului Victoria.

La acest moment, mare parte dintre manifestanţii paşnici din faţa clădirii Guvernului plecaseră.

UPDATE 21:48 Aproximativ 200.000 de persoane protestează, miercuri seara, în principalele oraşe ale ţării

Aproximativ 200.000 de persoane protestează, miercuri seara, în principalele oraşe ale ţării. Numărul protestatarilor a ajuns, la ora transmiterii acestei ştiri, la 25.000 de persoane la Cluj-Napoca şi 20.000 la Timişoara. La Sibiu şi la Iaşi sunt peste 10.000 de persoane care cer retragerea Ordonanţei de Urgenţă vizând modificarea codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea.

UPDATE 21:43 În Piaţa Victoriei sunt în jur de 120.00 de manifestaţi, iar numărul acestora continuă să crească. Mai mulţi manifestanţi au aruncat cu petarde

Numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei din Capitală a ajuns la aproximativ 120.000 şi continuă să crească. La ora transmiterii acestei ştiri, toate bulevardele din zonă sunt blocate, iar grupuri mari de oameni continuă să se îndrepte spre sediul Guvernului. Mai mulţi protestatari au aruncat cu sticle pline cu pietre spre gardul de la intrarea principală a Guvernului, în timp ce alţi manifestanţi au aruncat cu petarde în curtea Guvernului.

Manifestanţii continuă să vină în număr mare în Piaţa Victoriei, iar ieşirea de la metrou se desfăşoară cu dificultate în zonă. Mulţi călători au preferat să ia trenul în alte direcţii, văzând că ieşirea este greoaie.

UPDATE 21:15 Metrorex ar putea să suplimenteze numărul de trenuri, în caz de supraaglomerare

Metrorex ar putea să suplimenteze numărul de trenuri, în caz de supraaglomerare, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, reprezentanţi ai Metrorex.

‘Monitorizăm situaţia şi încercăm, în funcţie de evoluţia fluxului de călători, să suplimentăm numărul de trenuri, astfel încât să nu se supraaglomereze, conform procedurilor pe care noi le avem. Este foarte aglomerat la Piaţa Victoriei. Se poate ieşi de la metrou, doar că este foarte aglomerat. Noi am introdus şi trenuri în plus. Există nişte reguli pe care le respectăm. Când este aglomerat, conform procedurilor noastre, suplimentăm cu trenuri. Însă, se iese mai greu şi se intră mai greu’, au spus reprezentanţii companiei.

UPDATE 21:13 Sibiu: Aproape 19.000 de oameni participă la protest

 Aproape 19.000 de sibieni mărşăluiesc, miercuri seara, pe principalele bulevarde din municipiu într-un protest împotriva Guvernului şi a PSD, potrivit unor surse oficiale.


UPDATE 20:46 Zeci de mii de oameni protestează în multe oraşe din ţară. Peste 20.000 la Cluj Napoca şi la Timişoara. La Iaşi sunte peste 12.000, iar la Sibiu peste 10.000

Zeci de mii de persoane protestează, miercuri seară, în mai multe oraşe din ţară, pentru a doua seară consecutiv. Numărul protestatarilor a ajuns, la ora transmiterii acestei ştiri, la 20.000 de persoane la Timişoara şi al Cluj-Napoca. La Sibiu şi la Iaşi sunt peste 10.000 de persoane care cer retragerea Ordonanţei de Urgenţă vizând modificarea codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea.

Cei aproape 20.000 de protestatari de la Timişoara au pornit, în jurul orei 20.00, în marş spre cartiere din nordul municipiului cu intenţia de a scoate cât mai multă lume în stradă, însă inainte de această iniţiativă au ţinut un moment de reculegere pentru ”justiţia care a murit aseară”.

Numărul protestatarilor de la Timişoara, care s-au adunat, miercuri seară, în Piaţa Victoriei, se apropie de 20.000, iar în jurul orei 20.00, oamenii au pornit în marş prin cartierele din nordul oraşului, pe traseul strada Gheorghe Lazăr – Calea Torontalului – Piaţa Unirii – Piaţa Victoriei.

Pe traseu, oamenii strigă ”Nu staţi la ferestre, ieşiţi la proteste”, iar participanţii se aşteaptă ca şi mai multă lume să li se alăture.

UPDATE 20:21 Peste 100.000 de oameni au ieşit în Bucureşti. Cel mai mare protest din ultimii 25 de ani

Sunt peste 100.000 de oameni strânşi în faţa Guvernului. Gurile de metrou sunt foarte aglomerate


UPDATE 19:52 Continuă să vină lume în valuri în toate oraşele. La Bucureşti sunt peste 60.000

în Piaţa Victoriei sunt peste 60.000 de manifestanţi care cer demisia Guvernului, iar numărul acestora continuă să crească, venind grupuri mari de persoane din toate cartierele oraşului. Mulţi au fluiere, în timp ce unii au staţii de amplificare portabile.

La Sibiu s-au strâns aproximativ 10.000 de oameni, la Braşov peste 3.000 s-au adunat în faţa Prefecturii, cerând retragerea ordonanţei de urgenţă vizând modificarea codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea. Peste 7.000 de oameni protestează la Iaşi. Mulţi dintre protestatarii care s-au alăturat celor aflaţi deja în piaţă sunt studenţi din Complexul ”Tudor Vladimirescu”.

Manifestanţii s-au adunat în centrul Iaşiului, iar circulaţia în zonă este îngreunată.

Numărul protestatarilor de la Timişoara a ajuns la 15.000, platoul din faţa Operei Naţionale fiind plin, astfel că oamenii s-au aşezat şi pe părţile laterale ale pieţei. Oamenii continuă să sosească în centrul oraşului, numărul manifestanţilor crescând foarte mult după sosirea miilor de studenţi.

La Cluj peste 4.000 se află în stradă, mulţi dintre manifestanţi fiind studenţi. O coloană de aproximativ o mie de studenţi a plecat în coloană din campusurile din oraş şi s-a alăturat protestatarilor, tinerii strigând ”6, 6, vin studenţii”.

Peste 2.000 de oameni participă, miercuri seară, la Alba Iulia, la un protest faţă de adoptarea de către Guvernul condus de Sorin Grindeanu a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale, unii dintre participanţi aducându-şi copiii la protest şi pornind într-un marş pe străzile oraşului.


UPDATE 19:14 Peste 30.000 de oameni se află acum în faţa Guvernului

UPDATE 18:46 Numărul protestatarilor creşte şi în oraşele din ţară

Peste 4.000 de persoane au ajuns până în jurul orei 18,30 în Piaţa Unirii din Iaşi, după ce s-au mobilizat pe reţelele de socializare pentru a protesta împotriva OUG privind modificarea Codului Penal adoptată de Guvern. Acesta este cel mai mare număr de persoane adunate până acum în Piaţa Unirii din Iaşi, comparativ cu protestele care au mai fost organizate şi în zilele trecute.

În jur de 6.000 de oameni sunt în stradă la Timişoara, la Braşov – peste 3.000, la Suceava – 300.

Aproximativ 1.000 de persoane protestează, miercuri seara, la Târgu Mureş, împotriva modului în care Guvernul a adoptat marţi seara ordonanţa de urgenţă de modificare a codurilor penale. Protestarii, care s-au adunat iniţial în faţa sediului Prefecturii, au solicitat retragerea OUG privind modificarea Codurilor penale şi au acuzat Guvernul şi Partidul Social Democrat că au procedat în acest caz ‘ca hoţii, după lăsarea întunericului’.

În Constanţa sunt câteva mii se protestatari, la Galaţi, Cluj Napoca şi Sibiu câte 1.000 de persoane, în timp ce la Oradea numărul acestora a ajuns la 800.

UPDATE 18:43 Mai mult de 10.000 de oameni s-au strâns în faţa Guvernului, numărul acestora continuă să crească

Peste 10.000 de oameni protestează, miercuri seară, în Piaţa Victoriei, iar numărul acestora continuă să crească. La ora transmiterii acestei ştiri, toate bulevardele din zonă sunt blocate. În urmă cu puţin timp, au avut loc îmbrânceli între jandarmi şi manifestanţii care voiau să înainteze către clădirea Guvernului.

BUCUREŞTI

„Pentru viitorul copiilor noştri! Pentru o Românie cu bun simţ! Cu bun simţ trebuie să şi protestăm!” se arată într-un anunţ pe Facebook, privind un nou protest programat să înceapă miercuri seară, la ora 19.00, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, la care şi-au anunţat prezenţa 26.000 de persoane.

Alte aproape 6.000 de persoane spun, pe o altă pagină de Facebook, că vor protesta, miercuri seară, în Bucureşti tot în Piaţa Victoriei, de la ora 18.00.

Miercuri noapte, peste 15.000 de persoane au protestat în Capitală, după ce Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea codurilor penale. De asemenea, în cursul zilei, aproximativ 1.500 de oameni s-au adunat din nou în faţa Guvernului.

CLUJ-NAPOCA

Un protest de amploare este anunţat şi la Cluj-Napoca, unde, în urma unui apel făcut pe reţelele de socializare, un grup mare de manifestanţi ar urma să reia protestul, începând cu ora 19:00. Protestul are ca punct de întâlnire Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, de unde marţi seară au pornit în marş, prin oraş, peste 8000 de oameni.

TIMIŞOARA

La Timişoara, protestul este programat să înceapă în jurul orei 18.00, în Piaţa Victoriei, pe platoul din faţa Operei. Studenţii au anunţat pe Facebook că vor participa şi ei la miting, chiar dacă sunt în sesiune.

„În sesiunea asta pică doar Guvernul”, a scris o studentă pe Facebook.

Sunt aşteptate să participe mii de persoane, iar unii dintre organizatori au anunţat că este posibil ca miercuri seară coloana de manifestanţi să se deplaseze pe mai multe bulevarde principale din Timişoara.

În noaptea de marţi spre miercuri, la Timişoara au ieşit în stradă peste 1.500 de persoane.

IAŞI

Peste 6.000 de persoane şi-au anunţat prezenţa şi la un protest programat, miercuri seară, în Piaţa Unirii din Iaşi.

„Guvernul a adoptat pe furiş, marţi, 31 ianuarie, Ordonanţa de Urgenţă cu privire la modificarea Codului Penal. Toată România, în stradă începând cu 1 februarie! Nu ne lăsăm până nu vedem: retragerea ordonanţei de modificare a Codului Penal, demisia imediată a Guvernului, renunţarea la proiectul de lege pentru graţiere şi alegeri anticipate”, susţin iniţiatorii protestului.

SIBIU

Şi sibienii pregătesc un nou protest. Oamenii s-au mobilizat pe reţelele de socializare şi au anunţat că vor protesta zilnic.

„De azi ieşim în stradă în fiecare zi până învingem! Sibiul spune Nu legii graţierii, Sibiul nu acceptă un guvern penal ce ne ignoră, ne jigneşte, ne considera nişte prosti!”, se arată pe pagina unuia dintre evenimentele create pe Facebook.

Membrii Fan Clubului echipei de baschet CSU Sibiu au anunţat şi ei că vor participa. „Niciodată nu am făcut politică, însă, de data aceasta, sentimentul că suntem furaţi şi umiliţi pe faţă este prea puternic. Aşadar, după meciul de la ora 19:00, ne vedem în stradă!”

Tot pe siturile de socializare mulţi sibieni şi-au anunţat plecarea spre Capitală.

Primăria Sibiu a anunţat că protestul de miercuri seară a fost autorizat.

„Primăria Sibiu a primit o cerere pentru avizarea unei adunări pe domeniul public în data de 1 februarie. Organizatorii declară că scopul este un protest împotriva ordonanţelor privind graţierea şi amnistia. Comisia de Avizare a Adunărilor Publice a analizat şi a aprobat desfăşurarea protestului pe domeniul public în data de 1 februarie, în intervalul orar 17 – 23, pe următorul traseu: Piaţa Mare – str. N. Bălcescu – str. Andrei Şaguna – Instituţia Prefectului – str. A. Şaguna – Piaţa Unirii – Calea Dumbrăvii – b-dul Mihai Viteazu – str. Rahovei – str. Semaforului – str. Ştefan cel Mare – str. Bâlea – str. Hermann Oberth – str. Constituţiei – str. General Magheru – str. Avram Iancu – Piaţa Mare” – au transmis reprezentantii Primariei Sibiu.

Traseul este cel pe care sibienii l-au urmat la Revoluţia din 1989.

Marti noaptea, cinci mii de oameni au marşăluit pe străzi, într-un protest spontan.

ARAD

Sute de arădeni au distribuit pe reţelele de socializare o invitaţie de participare la protest, miercuri seară, locul de întâlnire stabilit fiind Piaţa Revoluţiei, în jurul orei 18,00.

Sub sloganul „Nu staţi în casă dacă vă pasă!”, pe internet a fost lansat un apel de participare la un miting.

De altfel, încă de noaptea de marţi spre miercuri cei aproximativ 300 de participanţi la protestul spontan din centrul oraşului au anunţat că vor reveni în fiecare zi în stradă, până când Guvernul îşi va da demisia.

Marţi, arădenii au început să se adune în Piaţa Revoluţiei în jurul orei 23,00. Iniţial, au stat pe platoul din faţa Palatului Administrativ pentru a protesta faţă de adoptarea proiectului de lege privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale şi au scandat împotriva Guvernului. La miezul nopţii, manifestanţii s-au mutat în faţa sediului PSD, unde au scandat „PSD – Ciuma roşie”, „Hoţii, Hoţii!”, „Demisia!”, „Jos corupţia!”, „Ultima soluţie, altă revoluţie!”.

Printre participanţii la protest s-a numărat un tânăr care a venit în cârje, cu taxiul, spunând că indignarea l-a făcut să se ridice din pat şi să se alăture zecilor de nemulţumiţi care au ieşit în stradă în toată ţara, mai scrie News.ro

CONSTANŢA

Şi constănţenii anunţă că ies în stradă miercuri, în jurul orei 18.00, punctul de întâlnire, fiind ca la majoritatea protestelor, în faţa Prefecturii. Dacă se respectă scenariul ultimelor manifestări, oamenii vor pleca apoi într-un marş de străzile şi bulevardele din municipiu, iar unul dintre punctele în care se vor opri ar putea fi sediul organizaţiei judeţene a PSD Constanţa.

Marţi noapte, la scurt timp după ce Guvernul a adoptat modificările codurilor penale, aproximativ 200 de constănţeni au ieşit în stradă.

BRAŞOV

Şi la Braşov este anunţat un protest, programat să înceapă la ora 17.00, în faţa Prefecturii, după ce în noaptea de marţi spre miercuri aproximativ 1.500 de persoane au ieşit în stradă.

GALAŢI

În Galaţi, un protest anunţat pe Facebook este programat să înceapă la ora 17.00, în faţa sediului Prefecturii. Aproximativ o sută de persoane au protestat şi în noaptea de marţi spre miercuri în faţa Prefecturii Galaţi, după deciziile Guvernului.

BUZĂU

La Buzău, oamenii sunt aşteptaţi la protest în Piaţa Dacia, cu începere de la ora 18.00. Acţiuni similare sunt de altfel programate în fiecare seară până duminică.

„Pentru viitorul copiilor nostri! Pentru o Românie cu bun simţ! Au dat legea mişeleşte, noaptea, au minţit că vor discuta doar despre buget. Au încălcat Art. 40, alin. 2 din Constitutie, iar din acest motiv acest guvern trebuie sa plece. Iar pentru a nu fi ales iarăşi un Guvern format din PSD, eventual în frunte cu Liviu Dragnea, acest Parlament trebuie să plece. Nu contează partidul cu care ai votat, ordonanţele pe graţiere, amnistie, pentru decriminalizarea abuzului in serviciu nu pot rămâne aşa. Puterea a legalizat Coruptia organizată. Asta nu este România în care vrem sa trăim şi în care vrem să ne creştem copiii. (…).”, este mesajul transmis pe Facebook de organizatorul protestului de la Buzău.

O acţiune de protest este anunţată şi la Focşani, cu începere de la ora 17.30, în Piaţa Unirii.

Te-ar mai putea interesa și
A fost suspendat comerțul ambulant cu păsări vii după apariția unui focar de gripă aviară la o fermă din Mureș
A fost suspendat comerțul ambulant cu păsări vii după apariția unui focar de gripă aviară la o fermă din Mureș
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, a decis vineri seara suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări......
Timişoara a intrat în zona verde. Noile măsuri de relaxare se vor aplica de duminică
Timişoara a intrat în zona verde. Noile măsuri de relaxare se vor aplica de duminică
Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş, prefectul Zoltan Nemeth, a anunţat sâmbătă ...
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
Un număr de 1.305 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
Banca centrală a României își va relua reuniunile politice periodice pe 12 mai. În analiza sa zilnică, ING Bank spune ...