1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 19 º

News

Noi reguli pentru concediul maternal şi indemnizaţii pentru mame, de la 1 iulie. Tot ce trebuie să ştiţi

Începând cu 1 iulie, se vor aplica noile reguli pentru concediul maternal şi pentru indemnizaţiile acordate mamelor. Cele mai importante noutăţi sunt creşterea perioadei concediului maternal la doi ani (trei ani pentru copilul cu handicap) şi stabilirea unei indemnizaţii de 85% din veniturile anterioare, în tot acest timp, fără vreun plafon. Iată tot ce trebuie să ştie părinţii, într-o sinteză realizată de consultatul fiscal Adrian Benţa.

27 iun, 2016 | ECONOMICA.net

Vineri au apărut în Monitorul Oficial şi noile norme metodologice ale noii legi, care spun exact cine beneficiază de concediul de doi ani, cât este inmdemnitaţia şi ce venituri se iau în calcul la stabilirea ei.

Iată tot ce trebuie să ştiţi:

Începând cu 1 iulie 2016, condițiile de acordare a concediului pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 ani sau până la vârsta de 3 ani, după caz, se îmbunătățesc semnificativ ca urmare a intrării în vigoare a legii nr. 66/2016 pentru completarea și modificarea OUG nr. 111/2010 privind acordarea concediului pentru îngrijirea copilului.

În esență, o persoană ce a realizat venituri timp de 12 luni în ultimii 2 ani poate să beneficieze de concediu pentru îngrijirea copilului.

Valoarea indemnizației este de 85% din media venitului net al persoanei fizice realizat în ultimele 12 luni. Indemnizația nu este plafonată superior.

Veniturile luate în considerare pentru acordarea dreptului la indemnizație pentru creșterea copilului sunt:
-venituri din salarii și asimilate salariilor;
-venituri din activități independente – profesii libere;
-venituri din agricultură și silvicultură.

Aceste venituri trebuie justificate prin documente și în funcție de categoria de venit realizat se va prezenta documentul adecvat.

Printre alte modificări importante amintim:
-pentru persoanele la care indemnizația pentru creșterea copilului a fost plafonată, iar veniturile sunt mai mari decât plafoanele existente, recalculul indemnizației se efectuează din oficiu, în baza documentelor existente la dosar.
-pot beneficia de indemnizație și acele persoane care au realizat venituri mai puțin de 12 luni în ultimul an dar cumulat pe ultimii 2 ani realizează 12 luni de venituri.

În cazul în care părintele își reia activitatea cu cel puțin 60 zile anterior perioadei de 2 sau 3 ani, acesta beneficiază de un stimulent de inserție. În cazul în care la naștere sunt sarcini multiple, începând cu al doilea copil se beneficiază de un supliment de indemnizație calculat la nivelul de 85% din salariul minim pe economie.

Perioada de concediu pentru creșterea copilului este asimilată vechimii în muncă iar persoana fizică beneficiază de drepturile privind stagiul la pensie sau alte situații similare.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO