Noi reguli pentru gestionarea deşeurilor. Garanţie de 0,5 lei, pe ambalajul reutilizabil

Guvernul a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă pentru gestionarea deşeurilor provenite din ambalaje, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu. 
Economica.net - mar, 17 iul. 2018, 15:48
Noi reguli pentru gestionarea deşeurilor. Garanţie de 0,5 lei, pe ambalajul reutilizabil

„Este un act normativ în concordanţă (…) cu reglementările europene în domeniu, precum şi cu obiectivele Planului naţional de gestiune a deşeurilor. Este o condiţionalitate ex-ante pe care România nu o îndeplinise, este singura pentru care România a primit o scrisoare din partea CE şi dacă nu se adopta astăzi acest act normativ, România risca să primească sancţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a menţionat că premierul Viorica Dăncilă a discutat despre acest subiect în recenta vizită pe care a efectuat-o la Bruxelles. Barbu a adăugat că această temă este şi în atenţia ministrului Mediului, Rovana Plumb, care se află în aceste zile la Bruxelles.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că prin acest act normativ se înfiinţează, în cadrul Ministerului Mediului, Comisia de supraveghere a răspunderii extinse a producătorilor pentru autorizarea şi supravegherea implementării în mod colectiv a obligaţiilor.

„Începând cu 1 ianuarie 2019, autorităţile publice locale vor fi obligate să aplice sistemul ‘Plăteşte pentru cât arunci’, este un sistem implementat deja la nivel european, este prevăzut într-un regulament european. În acest sens, autorităţile publice locale trebuie să asigure recipiente separate pentru fracţia uscată, respectiv cea umedă din deşeuri. De asemenea, vor trebui să colaboreze mai bine cu producătorii de produse ambalate şi cu organizaţiile de transfer şi responsabilitate, care vor acoperi costurile pentru colectare, tratare şi valorificare a deşeurilor din ambalaje de la populaţie. În acest fel, cetăţenii vor avea posibilitatea să plătească doar pentru deşeurile menajere, adică acea fracţie umedă a deşeurilor, care ajunge să fie eliminată la depozitul de deşeuri”, a arătat Nelu Barbu.

Actul normativ prevede aplicarea unei garanţii pentru ambalajele reutilizabile şi introducerea unor indicatori de performanţă atât pentru societăţile de salubrizare, cât şi pentru staţiile de sortare începând din anul 2019.

Garanţie pentru ambalajele reutilizabile

„Începând cu 31 martie se va aplica o garanţie pentru ambalajele reutilizabile în valoare de 0,5 lei/ambalaj, iar după 31 martie 2022, această garanţie se va aplica şi ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri destinate anumitor tipuri de băuturi”, a spus Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că actul normativ cuprinde clarificări cu privire la rolul fiecărui actor din lanţul de gestiune a deşeurilor.

„Acest rol este mai bine stabilit, începând de la obligaţiile cetăţenilor, colectorilor, operatorilor de salubritate şi terminând cu cele ale producătorilor, reciclatorilor şi autorităţile publice locale”, a adăugat Nelu Barbu.

Pentru reducerea cantităţilor de deşeuri municipale care ajung să fie eliminate prin depozitare, potrivit acestuia, tarifele vor include o contribuţie pe economia circulară în valoare de 30 de lei/tonă, care va fi suportată de operatorii de salubrizare în funcţie de cantităţile ce depăşesc cotele aferente indicatorilor de performanţă stipulaţi în contracte.

Au fost introduse şi condiţii la autorizare pentru organizaţiile care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului.

„Având în vedere cantitatea anuală totală de deşeuri de ambalaje generate, OUG aprobată astăzi stabileşte drept criteriu de autorizare un nivel mediu de 10.000 de tone pentru cantităţile gestionate de organizaţiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului”, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului.

Actul normativ propune un calendar etapizat pentru înlocuirea ambalajelor de unică folosinţă, în special a celor din plastic, pentru băuturile de orice fel cu ambalaje reutilizabile şi creşterea ponderii acestor tipuri de ambalaje până în anul 2025.

Barbu a mai arătat că acest act normativ a fost adoptat la propunerea Ministerului Mediului, obiectivul principal fiind creşterea ratei de reciclare a deşeurilor.

Te-ar mai putea interesa și
Aprobarea UE pentru vaccinul rusesc Sputnik V, întârziată – surse
Aprobarea UE pentru vaccinul rusesc Sputnik V, întârziată – surse
Aprobarea pentru vaccinul rusesc anti-coronavirus Sputnik V de către Uniunea Europeană va fi întârziată din cauză că termenul limită de 10 iunie pentru transmiterea de date a fost ratat, au......
România, printre ţările UE cu cele mai mari creşteri ale costului cu mâna de lucru în primul trimestru
România, printre ţările UE cu cele mai mari creşteri ale costului cu mâna de lucru în primul trimestru
Costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie a crescut cu 1,5% în zona euro şi cu 1,7% în UE, în primul trimestru ...
UE dă undă verde pentru revenirea turiştilor americani, chiar şi nevaccinaţi împotriva COVID-19
UE dă undă verde pentru revenirea turiştilor americani, chiar şi nevaccinaţi împotriva COVID-19
Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au dat undă verde miercuri introducerii Statelor Unite pe lista ...
MacKenzie Scott, fosta soţie a antreprenorului Jeff Bezos, anunţă o donaţie de 2,74 miliarde de dolari
MacKenzie Scott, fosta soţie a antreprenorului Jeff Bezos, anunţă o donaţie de 2,74 miliarde de dolari
 MacKenzie Scott, fosta soţie a fondatorului grupului Amazon, Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, a anunţat marţi ...