Noi restricții au fost impuse în județul Timiș. Masca devine obligatorie în toate spațiile publice

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât în şedinţa extraordinară de luni seara că pe raza întregului judeţ Timiş se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice deschise, începând de marţi, relatează Agerpres.
Economica.net - lun, 12 oct. 2020, 18:26
Noi restricții au fost impuse în județul Timiș. Masca devine obligatorie în toate spațiile publice

Pentru 27 de localităţi în care rata de infectare cu SARS-CoV-2 a trecut de 1,5 la mia de locuitori, printre care şi Timişoara, sunt prevăzute măsuri suplimentare.

Direcţia de Sănătate Publică Timiş a decis că în patru localităţi în care rata de infectare a depăşit 3 la mia de locuitori nu se impune carantinarea.

Potrivit hotărârii CJSU, pe întreg teritoriul judeţului Timiş „se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, pe toată perioada stării de alertă, în spaţiile publice deschise, astfel încât să acopere nasul şi gura”, respectiv pe o rază de 100 m în jurul unităţilor de învăţământ, în pieţe comerciale, târguri, oboare, pieţe de vechituri, pieţe agroalimentare, zone de aşteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituţii şi societăţi comerciale, staţii de transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice şi private, evenimente culturale publice şi private şi manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe şi rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităţilor şi falezele (malurile râurilor) din interiorul localităţilor, parcările şi zonele de agrement adiacente centrelor comerciale şi mall-uri, în intervalul orar 6,00-24,00.

Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Se instituie în sarcina administratorilor/proprietarilor de spaţii publice deschise amintite afişarea la loc vizibil a informaţiilor privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în aceste spaţii.

Alte şase articole ale hotărârii se aplică în cele 27 de unităţi administrativ-teritoriale unde a fost depăşit pragul de 1,5/1.000 de locuitori, începând de marţi, pe o perioadă de 14 zile şi se suspendă activităţile cu publicul în interiorul clădirilor ale tuturor operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, operatori de tipul restaurantelor, sălilor de evenimente, cafenelelor. Restaurantele pot funcţiona în regim take away (la pachet) şi livrare la domiciliu. Se exceptează activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare pentru clienţii cazaţi în aceste unităţi.

Totodată, se suspendă activitatea barurilor, cluburilor şi discotecilor din interiorul clădirilor.

În unităţile administrativ-teritoriale unde a fost depăşit pragul de 1,5/1.000 de locuitori se suspendă pe o perioadă de 14 zile activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cazinouri, cu excepţia agenţiilor de pariuri şi loto unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanţare şi a măsurilor de siguranţă sanitară.

Tot pe o perioadă de 14 zile se suspendă şi activitatea din pieţele comerciale (cu excepţia pieţelor agroalimentare), târguri şi oboare, activitatea cinematografelor, activitatea cu publicul a instituţiilor de spectacole, precum şi organizarea de concerte şi evenimente culturale în aer liber, în localităţile unde a fost depăşit pragul de 1,5/1.000 de locuitori.

Se instituie în sarcina autorităţilor şi instituţiilor competente aplicarea măsurilor necesare pentru intensificarea acţiunilor de control în toate spaţiile publice deschise prevăzute în hotărâre.

Respectarea aplicării măsurilor adoptate se va urmări de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia Locală, Direcţia de Sănătate Publică Timiş, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi celelalte instituţii cu atribuţii de control, conform competenţelor legale.

În funcţie de situaţia epidemiologică existentă în localităţi, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă pot institui orice altă măsură suplimentară de siguranţă, cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş şi cu respectarea normelor legale în vigoare.

Cele 27 de localităţi care au depăşit rata de infectare de 1,5 la mia de locuitori sunt Buziaş, Făget, Sânnicolau Mare, Belinţ, Dudeştii Noi, Dudeştii Vechi, Dumbrăviţa, Găvojdia, Ghiroda, Ghizela, Giroc, Moşniţa Nouă, Şag, Saravale, Teremia Mare, Valcani, Timişoara, Cenei, Coşteiu, Foeni, Iecea Mare, Jamu Mare, Jebel, Pesac, Pişchia, Sânandrei şi Secaş.

Cele patru comune cu rata de infectare de peste 3 la mia de locuitori, dar care nu intră în carantină, sunt Dudeştii Noi, Foeni, Giroc şi Jebel.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...