Noi restricții impuse pentru mai multe localitățile din județele Buzău și Olt

Comitetele pentru situații de urgență din județele Buzău și Olt au decis să impună restricții pentru mai multe localități.
Economica.net - mie, 07 oct. 2020, 14:17
Noi restricții impuse pentru mai multe localitățile din județele Buzău și Olt

Judeţul Buzău

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Buzău a stabilit, miercuri, o serie de restricţii în contextul pandemiei COVID 19 la nivelul judeţului şi măsuri speciale, în comuna Verneşti, acolo unde incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus a depăşit 1,5 cazuri la mia de locuitori.

„Având în vedere creşterea numărului de infectări la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţul Buzău, CJSU a stabilit obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele cu vârsta peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul şi gura, pe o rază de 100 metri pe domeniul public din jurul unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Buzău, cu marcarea zonei prin grija autorităţilor publice locale şi obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele cu vârsta peste 5 ani prezente în spaţiile publice deschise aglomerate, măsurile urmând să fie valabile pe toată perioada stării de alertă”, precizează un comunicat de presă transmis de Prefectura Buzău.

Din cauza numărului mare de infectări înregistrate la nivelul comunei Verneşti s-a decis interzicerea evenimentelor private precum nunţi, botezuri, majorate, diverse aniversări şi altele asemenea, indiferent de locul de organizare, restaurant, pensiuni, localuri publice sau domicilii private, atât în interior cât şi în exterior, începând cu data de 8 octombrie.

De asemenea, sunt interzise activităţile în restaurante, baruri, discoteci şi cluburi, iar autoritatea publică locală trebuie să asigure respectarea măsurilor de prevenire şi limitare a răspândirii infecţiei cu noul coronavirus în pieţe şi târguri.

Membrii CJSU Buzău au mai stabilit „interzicerea participării la ceremonia de înmormântare a altor persoane decât membrii de familie, precum şi interzicerea organizării obiceiurilor tradiţionale care ţin de înmormântare, cu participarea a maximum 20 de persoane, interzicerea activităţii cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, în interiorul lăcaşelor de cult şi desfăşurarea acestora în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară şi interzicerea organizării şi desfăşurării de procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice sportive sau de divertisment în spaţii închise”.

Totodată, autorităţile au decis că transportul feroviar şi rutier se vor desfăşura cu respectarea măsurilor şi restricţiilor referitoare la igiena şi dezinfecţia spaţiilor comune din staţiile şi haltele de pe raza comunei, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, iar autoritatea publică trebuie să informeze instituţiile publice şi agenţii economici de pe raza comunei să ia în considerare munca la domiciliu şi, unde nu este posibil, decalarea programului de lucru, măsurile urmând să fie aplicate până la scăderea ratei de incidenţă sub 1,5 cazuri la 1.000 locuitori.

De asemenea, în cadrul CJSU s-a luat decizia trecerii în scenariul 3 de funcţionare a patru clase din patru unităţi de învăţământ.

Judeţul Olt

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Olt a hotărât miercuri restricţionarea activităţilor în interiorul unor spaţii închise pentru cafenele, restaurante, operatorii de jocuri de noroc, teatre şi cinematografe din municipiul Caracal şi comuna Cezieni, intrarea unităţilor de învăţământ din Caracal şi Cezieni în scenariul al doilea (galben), precum şi obligativitatea purtării măştii de protecţie în jurul unităţilor de învăţământ din tot judeţul.

În municipiul Caracal incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus la 1.000 de locuitori cumulat în ultimele 14 zile este de 2,37, acelaşi indicator fiind de 4,94 în comuna Cezieni.

În acest context, CJSU Olt a decis ca începând de joi, 8 octombrie, la Caracal şi Cezieni restaurantele, cafenelele, operatorii din domeniul jocurilor de noroc, teatrele şi cinematografele să îşi suspende activitatea cu publicul în interiorul clădirilor, însă activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor şi pensiunilor este permisă doar pentru clienţii cazaţi în respectivele unităţi.

„Pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de preparare a hranei se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective”, se precizează într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Olt, remis miercuri AGERPRES.

Totodată, la Caracal, începând din 9 octombrie, toate unităţile de învăţământ vor trece în scenariul galben de funcţionare.

CJSU Olt a mai hotărât miercuri introducerea, din 9 octombrie, a obligativităţii purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele adulte şi copii cu vârste de peste 5 ani care staţionează în spaţiu public deschis, pe o rază de 100 m în jurul căilor de acces ale unităţilor de învăţământ din judeţul Olt.

Această măsură se va aplica numai în cursul zilei, în intervalul orar de desfăşurare a cursurilor, respectiv între 7,30 şi 19,30. 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia......
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...