Noi sancţiuni împotriva Rusiei: CE a prezentat un document cu măsuri ce ar putea fi luate împotriva Moscovei

Comisia a prezentat Consiliului un document care conţine o serie de propuneri de măsuri ce ar putea fi luate în domeniile identificate pentru noi sancţiuni la adresa Rusiei, la 22 iulie, de miniştrii de externe ai Uniunii Europene, a anunţat joi Jonathan Todd, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Economica.net - joi, 24 iul. 2014, 11:44
Noi sancţiuni împotriva Rusiei: CE a prezentat un document cu măsuri ce ar putea fi luate împotriva Moscovei

În document, Comisia a prezentat propuneri pentru luarea de măsuri cu privire la accesul la pieţele de capital, referitoare la apărare, produse cu dublă utilizare, precum şi la tehnologiile sensibile, inclusiv în sectorul energetic. Propunerile au fost prezentate în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER), reunit joi la Bruxelles.

Todd a reamintit că, în cadrul reuniunii sale din 22 iulie, Consiliul Afaceri Externe (CAE) a subliniat disponibilitatea de ‘a introduce fără întârziere un pachet de noi măsuri restrictive semnificative’. Pentru aceasta din urmă, Consiliul a solicitat ‘Comisiei şi Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) să finalizeze lucrările pregătitoare privind măsurile avute în vedere şi să prezinte propuneri pentru luarea de măsuri, inclusiv în zonele de acces la pieţele de capital, de apărare, produse cu dublă utilizare, precum şi în privinţa tehnologiilor sensibile, inclusiv în sectorul energetic. De asemenea, Consiliul Afaceri Externe a fost de acord să extindă măsurile restrictive către persoane fizice sau entităţi care oferă în mod activ material sau sprijin financiar sau beneficiază de factorii de decizie ruşi responsabili de anexarea Crimeii sau destabilizarea estului Ucrainei.

‘În conformitate cu această solicitare, Comisia a prezentat Consiliului un document care prezintă o serie de măsuri care ar putea fi luate în domeniile stabilite de concluziile Consiliului, precum şi procedura care trebuie urmată pentru adoptarea instrumentelor juridice relevante. Documentul se bazează pe lucrările pregătitoare efectuate de către serviciile Comisiei, în colaborare cu SEAE, ca răspuns la mandatul acordat de Consiliul European din martie. Comisia este pregătită să prezinte propunerile legislative necesare în toate domeniile identificate, odată ce acest lucru este solicitat de către Consiliu’, a precizat Jonathan Todd.

În privinţa viitoarelor acţiuni restrictive, orientările vor aparţine statelor membre.

CAE a aprobat marţi, în linia celor stabilite la 16 iulie, un pachet substanţial de măsuri restrictive, respectiv extinderea criteriilor de includere pe lista de sancţiuni, pentru a include entităţi şi persoane care contribuie la subminarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii naţionale a Ucrainei.

De asemenea, miniştrii de externe au decis accelerarea adoptării de măsuri la adresa persoanelor şi entităţilor care acordă sprijin material şi financiar acţiunilor ce ţin de anexarea ilegală a Crimeii şi destabilizarea părţii de est a Ucrainei, respectiv formularea de noi restricţii la investiţiile în Crimeea.

Totodată, miniştrii au mandatat Consiliul şi Comisia Europeană să finalizeze pregătirile pentru adoptarea de noi sancţiuni, care să acopere, printre altele, sectorul apărării, inclusiv produsele cu dublă utilizare, cel al tehnologiei de vârf, inclusiv în domeniul energetic, precum şi accesul la piaţa de capital.

Te-ar mai putea interesa și
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu talibanii dar acestea vor pleca "fără condiţii" până la 11 septembrie,......
Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele ...
Sistemul Android 11 va fi diponibil pe telefoanele Nokia 4.2 și Nokia 2.2
Sistemul Android 11 va fi diponibil pe telefoanele Nokia 4.2 și Nokia 2.2
Compania HMD Global, care deține licența Nokia pentru telefoane, a anunțat marți că modelele Nokia 4.2 (foto 1) și ...
Carantina zonală a fost prelungită pentru localitățile ilfovene Chiajna, Cornetu şi Dragomireşti-Vale
Carantina zonală a fost prelungită pentru localitățile ilfovene Chiajna, Cornetu şi Dragomireşti-Vale
Măsura de carantină zonală se prelungeşte cu 14 zile pentru Chiajna şi cu 7 zile pentru localităţile Cornetu şi Dragomireşti-Vale, ...