Noile fonduri europene motivează companiile din România să investească în cercetare-dezvoltare – raport Deloitte

Perioada de programare 2014-2020 cu subvenţii noi pentru cercetare şi dezvoltare le oferă companiilor motivaţia de a co-finanţa proiecte pe această ramură, potrivit celei de-a V-a ediţii a raportului Deloitte CE Research & Development (R&D) Survey.
Economica.net - vin, 03 iun. 2016, 12:03
Noile fonduri europene motivează companiile din România să investească în cercetare-dezvoltare - raport Deloitte

‘Mai mult de jumătate dintre respondenţii din România au în plan creşterea investiţiilor în cercetare şi dezvoltare în următoarele 12-24 luni, comparativ cu anul trecut, în timp ce 63% intenţionează să cheltuie mai mult în următorii trei-cinci ani. Principala motivaţie pentru companii o reprezintă noul program de fonduri europene (2014 – 2020) cu subvenţii noi pentru R&D, care le oferă motivaţia de a co-finanţa proiecte de cercetare şi dezvoltare’, se arată în document.

Potrivit acestuia, o susţinere mai mare din partea autorităţilor sub forma unor ajutoare sau facilităţi fiscale ar putea duce la creşterea investiţiilor în cercetare şi dezvoltare.

‘37% dintre respondenţi (din România n.r.) au cheltuit între 1% şi 5% din cifra de afaceri pentru activităţi de cercetare şi dezvoltare, iar 22% au cheltuit peste 5% din cifra lor de afaceri. Procentul companiilor care au declarat că nu au cheltuieli cu cercetarea şi dezvoltarea a scăzut faţă de anul anterior (29% în 2014 şi 16% în 2015). Aproape trei sferturi dintre respondenţi (73%) consideră că investiţiile în cercetare şi dezvoltare au crescut competitivitatea produselor/serviciilor lor, similar cu anul trecut. O mare parte dintre respondenţi intenţionează să investească mai mult în activităţi de cercetare şi dezvoltare, comparativ cu anul trecut: 51% planifică investiţii mai mari în următorii 1-2 ani, iar 63% în următorii 3-5 ani’, menţionează sursa citată.

Raportul mai arată că aproape jumătate dintre respondenţi nu sunt la curent cu facilităţile fiscale şi granturile pentru cercetare şi dezvoltare.

Ediţia din acest an a Deloitte CE Research & Development (R&D) Survey include zece ţări din Europa Centrală: Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Peste 400 de persoane au participat la sondaj în perioada noiembrie 2015 – februarie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...