Noile priorităţi ale băncilor sunt creşterea, digitalizarea şi inovaţia – studiu

Noile priorităţi ale băncilor sunt creşterea, digitalizarea şi inovaţia, 85% dintre bănci afirmând că implementarea unui program de transformare digitală este o prioritate de afaceri pentru 2018, conform raportului EY Global Banking Outlook 2018.
Economica.net - mar, 30 ian. 2018, 10:31
Noile priorităţi ale băncilor sunt creşterea, digitalizarea şi inovaţia - studiu

‘Pentru a putea răspunde provocărilor ce le ameninţă performanţa, băncile au început să se pregătească pentru un viitor determinat de inovaţie şi tehnologie. Ritmul inovării continuă să se intensifice şi, pentru a beneficia de progresul tehnologiei, colaborarea cu partenerii din eco-sistemul bancar a devenit critică, în timp ce investiţiile în tehnologie se mută de la o abordare tactică la una strategică’, spune Aurelia Costache, financial services advisory leader la EY România.

Conform raportului Global Banking Outlook 2018, 85% dintre bănci spun că implementarea unui program de transformare digitală este o prioritate de afaceri pentru 2018. Decizia băncilor de a investi în tehnologie în următorii trei ani este în principal motivată de obiectivul acestora de a-şi întări poziţia competitivă şi cota de piaţă, de a-şi creşte capacitatea de a atrage şi reţine clienţi şi de a obţine reduceri de costuri şi o creştere a eficienţei operaţionale.

Incluzând 221 de instituţii din Europa, America de Nord, pieţele emergente şi Asia-Pacific, studiul arată că băncile fac eforturi pentru maturizarea digitală, definitivând tranziţia de la o transformare determinată de reglementări, la schimbarea bazată pe inovaţie. Răspunsurile participanţilor la studiu arată că doar câteva bănci (19%) se consideră în acest moment în curs de maturizare digitală sau lideri digitali, însă peste jumătate dintre ele (62%) aspiră să deţină una dintre cele două poziţii până în anul 2020.

Astfel, 59% dintre băncile intervievate anticipează că bugetele lor de investiţii în tehnologie vor creşte cu peste 10% în 2018.

‘Adresarea problemelor de securitate cibernetică este prioritatea de top pentru bănci la nivel global în 2018 (89%), înlocuind prioritatea numărul unu de anul trecut – gestionarea riscurilor reputaţionale şi a celor legate de conduită şi cultură organizaţională, care se situează pe locul şase anul acesta. Recrutarea, dezvoltarea şi reţinerea de talente ocupă o poziţie semnificativă în topul priorităţilor băncilor, 83% dintre acestea depunând eforturi tot mai mari să integreze experţi în zona digitală şi cyber’, apreciază Gelu Gherghescu specialist EY România.

Conform studiului, dintre băncile care încep să investească sau care îşi măresc investiţiile în tehnologii noi, 44% intenţionează să achiziţioneze tehnologii de la terţe părţi, în vreme ce doar 17% intenţionează să achiziţioneze o entitate producătoare de tehnologie pe care s-o încorporeze în cadrul organizaţiei pentru a produce tehnologiile necesare. 70% dintre bănci spun că întărirea poziţionării lor în raport cu competiţia reprezintă principalul motiv pentru investiţii în tehnologie până în 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie. ...
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...