1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 14 º

IT&C

Nokia intentează un nou proces împotriva Apple pentru că nu primeşte bani pentru toate brevetele licenţiate

Pentru prima oară după războiul brevetelor izbucnit la începutul noii ere a smartphone-urilor, când toată lumea dădea în judecată pe toată lumea, Nokia reia strategia proceselor, dând în judecată Apple, tot din cauza brevetelor, scrie News.ro.

22 dec, 2016 | Agerpres

Totul a început după un proces intentat de Apple în California împotriva unor companii intermediare, care se ocupă exact cu intentarea proceselor împotriva companiilor ce folosesc tehnologii brevetate de alte companii. Acestea, la rândul lor, intentaseră mai multe procese împotriva Apple pe baza brevetelor deţinute de Nokia.

Apple a iniţiat un proces împotriva acestor companii care, dacă va fi câştigat, poate stabili un precedent benefic pentru industrie. Miza este eliminarea din schemă a acestor intermediari care nu deţin proprietăţi intelectuale, dar câştigă extrem de mulţi bani de pe urma proceselor.

Numiţi popular ”patent trolls”, aceste companii sunt acuzate de Apple că au complotat împreună cu Nokia pentru a obţine sume de bani mai mari decât Nokia însăşi ar fi reuşit, pentru tehnologiile brevetate de finlandezi şi utilizate de Apple în produsele sale. În fapt, un singur intermediar, o companie numită Acacia, a dat Apple în judecată de mai mult de 40 de ori în ultimii ani, strict pe baza brevetelor Nokia.

Ca principiu, companiile din domeniul tehnologiei sunt de acord că intermediarii care intentează zeci sau sute de procese pentru brevete care nu le aparţin sunt nocivi pentru industrie. Însă, când aceştia favorizează una dintre companii, cum este Nokia în acest caz, punctele de vedere se schimbă radical.

Drept urmare, după ce Apple a intentat proces intermediarilor care o hărţuiau pentru brevetele deţinute de Nokia, compania finlandeză a intentat proces direct împotriva Apple. Motivul oficial este că Apple nu ar plăti Nokia pentru toate tehnologiile pe care le foloseşte în produsele sale şi care sunt brevetate de finlandezi.

Noul proces are în vedere 32 de brevete deţinute de Nokia care includ tehnologii ce privesc ecranul, interfaţa grafică software-ul şi codec-urile video şi sunt folosite de Apple în cadrul telefoanelor şi tabletelor sale.

Ultimul proces dintre cele două companii datează din 2009. Şi atunci Nokia fost cea care a dat Apple în judecată şi tot din cauza brevetelor. Doi ani mai târziu, s-a ajung la un acord prin care Apple a plătit o sumă fixă pentru folosirea anterioară a tehnologiilor brevetate de Nokia şi a fost de acord să plătească taxe la intervale regulate pentru viitoarea folosire a acestora.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO