Normele de aplicare a OUG privind absorbţia fondurilor structurale, publicate în MO la sfârşitul acestei săptămâni

Normele de aplicare a OUG care reglementează absorbţia fondurilor structurale vor fi publicate în Monitorul Oficial la sfârşitul acestei săptămâni, a anunţat luni ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 15 feb. 2016, 18:23
Normele de aplicare a OUG privind absorbţia fondurilor structurale, publicate în MO la sfârşitul acestei săptămâni

Răducu a precizat, la o întâlnire iniţiată de Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR), la grupul PNL din Camera Deputaţilor, că normele de aplicare a OUG nr. 40/2015 nu s-au clarificat până acum din cauza ‘problemelor privind legea bugetului public’.

‘A fost o singură şedinţă de guvern în care s-au discutat aceste norme, au fost consultări cu Ministerul Justiţiei şi cu Ministerul Finanţelor pentru elaborarea acestor norme. Vom avea contractări încontinuu, în funcţie de realizările acestor selecţii ale proiectelor. Din luna martie până la sfârşitul anului, vom avea diverse contractări. Se finalizează acum modelul de contract şi încontinuu avem contractări pe diversele componente ale programelor operaţionale din cele 23 de miliarde de euro’, a explicat Răducu.

În context, preşedintele CNMR, Alexandru Cumpănaşu, care este şi preşedinte al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, i-a cerut ministrului Fondurilor Europene să prezinte un calendar ‘concret şi clar’, pe care să ‘şi-l asume’, la lansarea ghidurilor pentru Programul Operaţional Capacitate Umană, dar şi pentru celelalte programe operaţionale.

‘Doamnei ministru i-am cerut explicaţii cu privire la normele de aplicare a acestei ordonanţe, care sunt vitale, pentru că fără aceste norme nu se pot încheia contracte. Sunt foarte multe contracte evaluate deja, care nu au putut intra în contractare. Banii nu pot să intre la bugetul de stat, nu pot să meargă la beneficiari – majoritatea instituţii publice – pentru că nu există normele. Patru luni de zile este un termen exagerat, iar în Ordonanţa 40 termenul legal este de maximum 45 de zile. Sunt întârzieri majore în semnarea contractelor pentru proiectele deja aprobate. Fac precizarea că niciunul dintre membrii coaliţiei nu este beneficiar al acelor proiecte aprobate anul trecut, numai instituţii publice’, a afirmat Cumpănaşu.

Preşedintele CNMR a adăugat că este vital ca MFE să simplifice procedurile şi să dea drumul cât mai rapid la finanţări.

‘Dacă aceste lucru nu se întâmplă, din păcate, sutele de mii de şomeri vor ieşi în faţa Ministerului Fondurilor Europene’, a susţinut Cumpănaşu.

Nu în ultimul rând, Cumpănaşu a spus că CNMR condiţionează solicitarea demisiei ministrului Fondurilor Europene de respectarea termenelor pe care şi le-a asumat, în sensul ca la sfârşitul acestei săptămâni normele OUG 40 să fie publicate.

‘Un alt punct important este respectarea Ordonanţei 40 – ordonanţă care simplifică semnificativ absorbţia fondurilor structurale: rambursarea în 20 de zile, 2% co-finanţare pentru sectorul nonprofit, existenţa ofiţerului de proiect ş.a.m.d. Sunt 12 măsuri pe care coaliţia noastră le-a disputat cu Guvernul anterior şi am reuşit să convingem să fie incluse’, a menţionat Cumpănaşu.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Conturi Europeană consideră ca fiind riscantă practica angajării consultanților externi de către CE
Curtea de Conturi Europeană consideră ca fiind riscantă practica angajării consultanților externi de către CE
Modul în care Comisia Europeană angajează consultanţi externi şi recurge la serviciile acestora nu asigură în totalitate o utilizare optimă a resurselor şi nici nu îi protejează pe deplin......
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franţa intenţionează să interzică utilizarea termenilor precum "carne" sau "cârnaţi" pentru produsele alimentare pe ...
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri de respectarea statului de drept în cazul României
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri ...
Avertizorii de integritate sunt o sursă vitală de informaţii pentru anchetatorii publici şi procurori, iar transpunerea ...
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană (UE) a anunţat joi acordarea unei finanţări de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în ...