Normele pentru acordarea voucherelor de vacanţă au fost finalizate. Care sunt noutăţile

Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) a finalizat normele privind acordarea voucherelor de vacanţă şi, imediat după promulgarea Legii şi publicarea în Monitorul Oficial, documentul va fi trimis pe circuitul de avizare, a declarat preşedintele interimar al ANT, Mirela Matichescu.
Economica.net - mie, 17 iun. 2015, 12:28
Normele pentru acordarea voucherelor de vacanţă au fost finalizate. Care sunt noutăţile

,,Primele vouchere ar putea fi emise începând cu 1 iulie 2015, dacă totul se face în timp. Aceste norme au fost făcute în colaborare cu industria, cu specialişti de la noi, de la Autoritate, de la Ministerul Economiei. Am făcut aceste norme închipuindu-ne că noi suntem atât angajatul cât şi angajatorul şi emitentul. Am abordat toate palierele’, a precizat Mirela Matichescu.

Principalele modificări aduse se referă la utilizarea voucherelor de vacanţă pe suport electronic.

Spre exemplu, contractul pentru achiziţionara voucherelor, încheiat între angajator şi unităţile emitente trcuie să mai conţină şi „modalităţi de administrare şi utilizare a vouceherelor de vacanţă pe suport electronic, inclusiv modul în care beneficiarul poate să consulte soldul disponibil la un moment dat pe suportul electronic, procedura de înlocuire sau blocare a voucherelor de vacanţă pe suport electronic în caz de furt ori pierdere, costurile înlocuirii”, potrivit draftului de norme obţinut de ECONOMICA.NET.

În plus, angajatorii sunt obligaţi să-şi instruiască salariaţii să nu vândă voucherele de vacanţă, dar să-i anunţe data la care s-a făcut alimentarea şi valoarea voucherelor de vacanţă transferate pe suportul electronic. Salariaţii vor putea efectua şi tranzacţii on-line cu vouchere de vacanţă.

Va fi interzisă efectuarea de operaţiuni de retragere numerar sau plăţi către alte unităţi care nu sunt afiliate conform legii.

Valabilitatea voucherelor este de un an, iar la sfârşitul acestei perioade sau la data încetării contractului de muncă, angajatul va trebui să restituie voucherele de vacanţă pe suport hartie sau suportul electronic. Dacă un beneficiar utilizează vouchere de vacanţă necuvenite, acesta va fi obligat la plata contravalorii acestora către angajator.

Beneficiarii vor putea utiliza vocuherele de vacanţă pe baza actului de identitate şi doar pentru servicii turistice de la unităţile afiliate. Lista unităţilor turistice autorizată va fi transmisă emitenţilor de vouchere de ANT.

De asemenea, voucherele vor prezenta şi elemente de identitate vizuală a brandului de turism al României, iar emitenţii vor ţine evidenţa tranzacţiilor, printr-un sistem informatic pentru o perioadă de cel puţin cinci ani.

Tot în cazul voucherelor pe suport electronic, valoarea acestora nu va fi transferată de angajatori beneficarilor, ci de către emitenţii voucherelor, asta dacă angajatorii „au achitat contravalorea nominală a voucherelor de vacanţă pe suport electronic achiziţionate şi costurile legate de emiterea voucherelor de vacanţă pe suprot electronic”.

Proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei Guvernului nr. 8/2014 modifică ordonanţa privind acordarea voucherelor de vacanţă şi a fost adoptat de Parlament în data de 3 iunie 2015. Voucherele vor putea fi folosite doar pe teritoriul României, în limita a şase salarii brute minime pe economie (6.000 lei).

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...