1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 17 º

Finanţe şi bănci

Notificarea Raiffeisen referitoare la legea dării în plată, trimisă comisiilor de buget şi juridică

Biroul permanent al Senatului a transmis luni Comisiilor de buget şi juridică, pentru un punct de vedere, notificarea Raiffeisen Bank International prin care invită România la consultări şi negocieri pe tema legii dării în plată, act normativ care a generat 'pierderi importante' pentru investitor.

05 sep, 2016 | Agerpres

Biroul permanent al Senatului a transmis luni Comisiilor de buget şi juridică, pentru un punct de vedere, notificarea Raiffeisen Bank International prin care invită România la consultări şi negocieri pe tema legii dării în plată, act normativ care a generat 'pierderi importante' pentru investitor.

'Raiffeisen Bank International AG, prin subsidiara sa din România, este angajată deja de multă vreme în a oferi finanţare economiei româneşti, iar RBI alături de alte companii austriece au fost şi vor continua să fie investitori activi în sprijinul creşterii economice a României. Din păcate, conduita României şi a diverselor sale instituţii, inclusiv Guvernul şi Parlamentul, faţă de noi în ceea ce priveşte investiţiile noastre în România a dat naştere unui diferend referitor la investiţii, în temeiul Tratatului, şi vă scriem pentru a notifica în mod oficial acest diferend, conform art. 8 din Tratat (Acordul dintre Republica Austria şi România privind promovarea investiţiilor, în vigoare din 1 iulie 1997 - n.r.)', se arată în notificarea transmisă pe 18 iulie preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Florin Iordache, ministrului de Externe, Lazăr Comănescu, ministrului Finanţelor Publice, Anca Dragu, şi Ambasadei Austriei în România.

Potrivit notificării, RBI doreşte să rezolve această dispută pe cale amiabilă şi constată că 'investiţiile au fost grav prejudiciate ca rezultat al comportamentului României'.

'Dacă nu vom putea rezolva acest diferend pe cale amiabilă, în termen de trei luni de la data prezentei notificări, vom fi forţaţi să demarăm procedurile de arbitraj împotriva României, în temeiul Tratatului, pentru a ne proteja investiţiile', se mai arată în notificare.

RBI aminteşte că, la 28 aprilie 2016, preşedintele României a semnat şi s-a publicat în Monitorul Oficial Legea 77/ 2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, lege care a intrat în vigoare la 13 mai 2016.

'Prin această lege, 'persoana care a luat un credit ipotecar are posibilitatea să îl lichideze complet, prin transferarea imobilului către bancă, imobil a cărui valoare de piaţă se situează sub valoarea principalului sumei datorate prin creditul ipotecar. Aceasta va duce, în mod evident, la o pierdere financiară pentru bancă. (...) În consecinţă, investiţiile RBI au fost serios prejudiciate şi RBI a suferit pierderi importante din cauza modului în care a acţionat România. (...) În conformitate cu art. 8 al Tratatului, RBI, denumit aici investitor, invită România să se angajeze în consultări şi negocieri pentru a se ajunge la o înţelegere amiabilă referitoare la cererile investitorului. Investitorul propune ca negocierile şi consultările să aibă loc pe teren neutru, la o dată stabilită de comun acord până în 30 septembrie', se menţionează în notificare.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO