Nou eşec al negocierilor dintre cele două Corei privind complexul industrial de la Kaesong

Cele două Corei au eşuat încă o dată miercuri în rezolvarea divergenţelor privind complexul industrial inter-coreean de la Kaesong, închis unilateral de Phenian la începutul lunii aprilie, notează AFP.
Economica.net - joi, 18 iul. 2013, 06:55
Nou eşec al negocierilor dintre cele două Corei privind complexul industrial de la Kaesong

Este vorba despre cea de-a patra rundă de negocieri consacrate complexului de la Kaesong, devenit piatra de încercare în reducerea tensiunilor din peninsulă.

Cele două părţi, reunite la Kaesong, au convenit să reia discuţiile luni.

Înainte de plecarea spre Coreea de Nord, şeful delegaţiei de la Seul, Kim Ki-Woong, îşi exprimase speranţa unor întrevederi ‘sincere şi substanţiale’.

La sfârşitul reuniunii, el a făcut cunoscut presei că există ‘divergenţe importante’ în ce priveşte adoptarea unui cadru legal destinat să prevină închiderea complexului în viitor.

Potrivit agenţiei nord-coreene KCNA, negociatorii de la Phenian au pus pe masă ‘propuneri sincere şi concrete’, reproşând Seulului responsabilitatea acestui nou eşec.

‘Discuţiile nu au dus la niciun rezultat din cauza revendicărilor iraţionale şi a atitudinii lipsite de sinceritate (a Sudului)’, a informat KCNA.

Negocierile au avut loc după mai multe luni de relaţii tensionate între Seul şi Phenian, în special cu ameninţări din partea Coreii de Nord, a cărei economie este afectată de înăsprirea sancţiunilor impuse de Naţiunile Unite după testul nuclear efectuat în februarie.

Nordul şi Sudul doresc redeschiderea complexului de la Kaesong, crucial pentru economia nord-coreeană şi companiile sud-coreene care au pierdut sute de milioane de dolari după plecarea celor 53.000 de muncitori nord-coreeni.

Complexul a fost creat pe fondul ‘diplomaţiei razei de soare’, politică derulată de Coreea de Sud între 1998 şi 2008 în scopul încurajării contactelor între cele două ţări surori şi inamice.

Atât Seulul, cât şi Phenianul refuză să îşi asume responsabilitatea pentru actuala criză, iar regimul comunist nu doreşte să îşi ia angajamentul că pe viitor se va abţine să închidă unilateral complexul în cauză.

Pentru a reduce acest risc, Coreea de Sud ar dori cooptarea unor firme străine în complexul situat la 10 kilometri de graniţă pe teritoriul nord-coreean.

Phenianul a respins categoric propunerile înainte de Seul.

Săptămâna trecută, autorităţile comuniste şi-au exprimat dorinţa reluării negocierilor distincte pe tema reuniunii familiilor separate după încheierea Războiului din Coreea. Între timp, Nordul şi-a retras propunerea, afirmând că mai întâi trebuie rezolvată problema complexului de la Kaesong.

Seulul şi Phenianul se pregătesc să marcheze, pe 27 iulie, împlinirea a 60 de ani de la încheierea Războiului din Coreea (1950-1953). Încetarea ostilităţilor a fost parafată printr-un armistiţiu, dar niciodată confirmată printr-un tratat de pace, astfel că, în mod teoretic, cele două Corei se află în continuare în stare de război.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...