Nou în magazine: pistolul inteligent

Producătorul german de armament Armatix GmbH a început să vândă în California un pistol care poate trage doar dacă posesorul poartă un ceas de mână special.
Economica.net - Dum, 23 feb. 2014, 15:41
Nou în magazine: pistolul inteligent

Pistolul inteligent Armatix iP1 nu este mai funcţional decât o piatră dacă posesorul nu are un ceas special la mână.

Atât pistolul cât şi ceasul au câte un cip care comunică între ele, iar dacă nu o fac, pe mânerul  pistolului nu se aprinde un beculeţ verde, ceea ce înseamnă că pistolul nu poate trage.

Armatix iP1 este împlinirea unuia dintre visurile susţinătorilor unui control sever al armelor, scrie editorialistul Washington Post. De la iP1 se aşteaptă reducerea violenţei, a sinuciderilor și împușcăturilor accidentale.

Susținătorii armelor inteligente le compară cu air – bag -urile din automobile, ceea ce ar însemna că atractivitatea lor compensează preţul mai mare, într-o anumită măsură.

Dacă ţi se oferă două maşini, una cu air-bag şi alta fără, vei fi mai tentat să o cumperi pe cea din urmă? Sigur, este alegerea ta, dar de ce ai face o astfel de alegere„, spune un oficial al Armatix, citat de Washinton Post.

Ba chiar şi susţinătorii dreptului de a avea arme ar putea fi de acrod cu astfel de produse, care îi feresc de măsuri şi mai radical înpotriva lor. Un susţinător al armelor, proprietarul Oak Tree Gun Club din Los Angeles, vinde deja iP1 .

Implicaţiile „pistolului inteligent” sunt uriaşe: politice (este vorba de dreptul constituţional de a avea armă), economice (utilizarea de tehnologii care scumpesc folosirea armelor) şi culturale („pistolul care citeşte amprentele palmei lui James Bond, nu mai e atât de futurist), notează Post.

Parlamentarii au fost intrigaţi de oportunităţi. New Jersey chiar a adoptat o lege în 2002 care prevede ca numai armele inteligente vor fi vândute, în anumite condiţii. O măsură similară a trecut prin Senatul California, anul trecut şi lucruile se mişcă şi  la nivel federal.

Oficialii National Rifle Association (NRA) se opun cu înverșunare măsurilor care cer utilizarea doar a „armelor scumpe, nesigure, cum ar fi cele cu mânere care ţi-ar citi amprentele înainte de a trage”.

Chiar și așa, unele arme inteligente ar putea deveni mai acceptabile decât altele, decât cele cu chip-uri de urmărire GPS, de pildă.

Atenţia pentru tehnologiile de arme inteligente a crescut după crimele de la o școală elementară din Newtown, Connecticut şi după luptele legislative dure care au urmat. Lumea ar fi gata pentru noi idei, scrie Washington Post.

Luna trecută, Ron Conway, o celebritate din Silicon Valley și unul dintre primii investitori în Google și Facebook, a lansat un concurs de un milion dolari pentru tehnologii „smart -gun”.

O varietate de abordări sunt în dezvoltare. Institutul de Tehnologie din New Jersey utilizează senzori de recunoaște a modului de manevrare ale utilizatorilor.
Kodiak Arms, o companie din Utah, primeşte pre-comenzi pentru produsul său, Intelligun, care este deblocat cu amprentele digitale.

Alte companii folosesc recunoașterea vocii.

Catarg, un start up din California, foloseşte o aplicaţie de smartphon pentru a notifica proprietarii de arme dacă acestea îşi schimbă locaţia, iar utilizatorii îşi pot dezactiva chiar și de la distanță armele.

Personalizarea sau modificarea pistoalelor din motive de siguranță este o idee veche din 1886. D.B. Wesson, co- fondator al Smith & Wesson, a auzit despre un copil rănit cu o armă şi apoi compania a introdus un revolver cu o pârghie specială care făcea arma neoperațională. Produsul a rămas o relicvă istorică .

Interesul de a face arme inteligente creşte și descreşte, până când, la începutul anilor 1990 . Stephen Teret, un expert de sanatate publică de la Universitatea Johns Hopkins, a cerut unor studenţi în inginerie să proiecteze ceea ce s-a dovedit a fi o armă inteligentă elementară.

Zece ani mai târziu, guvernul federal căuta arme inteligente pentru a-i proteja pe ofițerii de poliție.
Guvernatorul Parris N. Glendening al Maryland a încercat și nu a reușit să adopte legea armei inteligente în stat. A fost laudat de președintele Bill Clinton, care a încheiat un acord cu Smith & Wesson de cercetare a tehnologiei.

eacția proprietarilor  de arme și a NRA  împotriva companiei a fost atât de dură încât  Smith & Wesson a renunţat.

Cireşte mai mult în Washinton Post.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord în disputa privind contractul colectiv de muncă, transmite DPA....
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, ...
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...