Nou val de arestări în rândul responsabililor FIFA: 12 oficiali reţinuţi

Un nou val de arestări în rândul responsabililor FIFA a avut loc joi dimineaţa în Elveţia, fiind reţinuţi cu această ocazie 12 actuali sau foşti oficiali al forului fotbalistic mondial, anunţă cotidianul american New York Times pe site-ul său.
Economica.net - joi, 03 dec. 2015, 09:10
Nou val de arestări în rândul responsabililor FIFA: 12 oficiali reţinuţi

Această operaţiune a fost efectuată la cererea justiţiei americane şi are loc la şapte luni după un prim val de arestări pentru fraudă, corupţie şi spălare de bani, în cursul căruia au ajuns în spatele gratiilor 18 persoane, printre care s-au numărat mai mulţi oficiali ai FIFA.

Operaţiunea de joi a debutat la ora 6,00 dimineaţa şi a vizat, în principal, hotelul Baur au Loc din Zurich, care a fost deja teatrul primului val de arestări, pe 27 mai.

Sepp Blatter, preşedintele demisionar al FIFA, nu figurează printre persoanele interpelate la Zurich, precizează New York Times.

Ziarul din Statele Unite a indicat că persoanele vizate de arestări sunt, în mare parte, reprezentanţi ai federaţiilor din America de Sud şi America Centrală.

New York Times adaugă, totodată, citând surse anonime, că justiţia americană va demara joi dimineaţa acţiunea depunere sub acuzare.

Ca şi în luna mai, această operaţiune are loc cu ocazia reuniunii Comitetului Executiv al FIFA din 2 şi 3 decembrie, la Zurich, şi care urmează să dezbată reformele cruciale pentru viitorul Federaţiei internaţionale, puternic afectată de scandalul de corupţie declanşat în prima parte a anului.

Anchetatorii americani au evidenţiat faptul că responsabili ai fotbalului mondial au primit mită şi comisioane pentru atribuirea turneelor finale ale Cupei Mondiale şi vânzarea drepturilor tv şi comerciale.

Justiţia elveţiană a confirmat arestarea a doi noi responsabili ai FIFA, la cererea Statelor Unite, în vederea extrădării lor pentru fapte de corupţie.

‘Aceste persoane de rang înalt au fost plătite în schimbul vânzării drepturilor de marketing, în legătură cu difuzarea turneelor în America Latină şi a preliminariilor Cupei Mondiale’, a indicat ministerul elveţian al Justiţiei, într-un comunicat citat de AFP.

Pe de altă parte, Federaţia Internaţională de Fotbal a anunţat că reuniunea Comitetului său Executiv se va desfăşura conform programului iniţial, în ciuda arestărilor de joi.

Reuniunea executivului FIFA, care a debutat miercuri, urmează să se reia joi, de la ora locală 9,00, ‘aşa cum era programat’, a precizat un purtător de cuvânt al forului internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
ExxonMobil negociază exclusiv cu Romgaz vânzarea participației din Marea Neagră
ExxonMobil negociază exclusiv cu Romgaz vânzarea participației din Marea Neagră
Romgaz a anunțat că a semnat un acord de exclusivitate cu Exxon potrivit căruia, timp de patru luni, compania românească este singura cu care se negociază vânzarea blocului Neptun...
Electrica investeşte 340 de milioane de lei în reţelele de distribuţie
Electrica investeşte 340 de milioane de lei în reţelele de distribuţie
Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER), parte a Grupului Electrica, derulează investiţii de aproximativ 340 de ...
Prețul energiei electrice sparge prag după prag. Elcen a vândut energie bandă pentru la iarnă cu peste 400 lei/MWh, urmează noi scumpiri la consumatori
Prețul energiei electrice sparge prag după prag. Elcen a vândut energie bandă pentru la iarnă cu peste 400 lei/MWh, ...
Prețul energiei electrice cu livrare constantă a spart pragul de 400 de lei/MWh pe piața de contracte bilaterale cu livrare ...
Amendă de 10.000 de lei pentru un supermarket Mega Image din Sectorul 1, după apariţia unor imagini cu şobolani printre produsele alimentare
Amendă de 10.000 de lei pentru un supermarket Mega Image din Sectorul 1, după apariţia unor imagini cu şobolani printre ...
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a amendat cu 10.000 de lei un supermarket ...