Nouă acţiune în justiţie împotriva NSA pentru spionaj

Nouăsprezece asociaţii americane au depus marţi plângere împotriva Agenţiei naţionale de securitate NSA, apreciind că un program de colectare de metadate telefonice al acesteia, dezvăluit de către Edward Snowden, aduce atingere dreptului lor constituţional la liberă exprimare, relatează AFP.
Economica.net - mie, 17 iul. 2013, 08:04
Nouă acţiune în justiţie împotriva NSA pentru spionaj

Acţiunea în justiţie a fost iniţiată de către Electronic Frontier Foundation (EFF), unul dintre ONG-urile cele mai implicate în apărarea drepturilor pe Internet, în numele unor grupuri foarte diverse, ca Biserica Baptistă din Los Angeles, o asociaţie de apărare a proprietarilor de arme de foc, Greenpeace sau Human Rights Watch (HRW).

Reclamanţii apreciază că o colectare sistematică de metadate ale tuturor apelurilor efectuate în Statele Unite (numărul apelat, durata apelului) permite statului federal să supravegheze activitatea grupurilor lor şi să identifice cine sunt membrii acestora.

„Frica unora de a fi expuşi după ce au luat parte la dezbateri politice asupra unor probleme atât de fierbinţi poate descuraja oamenii să mai participe. De aceea, Curtea Supremă a stabilit în 1958 că listele membrilor unor grupuri dispun de protecţie puternică, în virtutea Primului Amandament” al Constituţiei, care garantează libertatea de exprimare, a declarat Cindy Cohn, o avocată EFF.

În urma dezvăluirilor lui Snowden, la începutul lui iunie, oficiali în domeniul informaţiilor americane au declarat în mai multe rânduri că aceste metadate sunt exploatate doar în cazul unor suspiciuni de activităţi „teroriste” şi că un mandat individual este necesar pentru ascultarea conversaţiilor şi angajarea unei anchete.

Plângerea se adaugă altora, depuse de către EFF şi asociaţia de apărarea libertăţilor civile ACLU. Ea a fost depusă în contextul în care se accentuează presiunea asupra administraţiei Obama în vederea ameliorării transparenţei programelor de supraveghere dezvăluite de Snowden.

Tribunalul secret american însărcinat cu supervizarea programelor a exercitat luni presiuni asupra Guvernului, pentru ca acesta să spună, până la 29 iulie, ce documente privind Yahoo! pot fi declasificate, ocompanie care livrează, prin intermediul programului PRISM, date ale utilizatorilor săi.

Yahoo! – la fel ca şi alte site-uri – a cerut pe 14 iunie ca deciziile justiţiei care îl obligă să participe la PRISM să fie făcute publice, cu scopul de a dovedi marelui public că accesul NSA la serverele sale era limitat.

Departamentul Justiţiei este necesar să acorde „prioritate” acestui dosar, a solicitat Foreign Intelligence Surveillance Court.

Yahoo!, Google, Microsoft, Apple şi alţi giganţi în domeniul Internetului au fost acuzaţi de Snowden că participă la un portal NSA care permite unor analişti un acces la e-mailuri, conversaţii de tip chat şi conversaţii de tip video ale utilizatrilor. Însă firmele neagă că oferă un acces direct la serverele lor.

Programul este de obicei validat de această Curte, alcătuită din 11 judecători, ale căror decizii sunt secrete.

„Suntem foarte mulţumiţi de decizia Foreign Intelligence Surveillance Court de a cere Guvernului să revadă declasificarea Memorandumului Tribunalului din 25 aprilie 2008 şi unor documente juridice” aferente, a anunţat Yahoo! într-un comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a ieșit luni după-amiază la atac și a răspuns acuzelor formulate de dimineață de Confederația...
CONAF se extinde în Transilvania
CONAF se extinde în Transilvania
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) se extinde în Transilvania, lansând sucursala de la Cluj, ...
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa, cel mai mare transportator aerian din Europa, îşi diversifică reţeaua de zboruri şi intră pe aeroportul ...
Cîţu: Salariile cu mai mari cu 70% decât în sectorul privat trebuie justificate
Cîţu: Salariile cu mai mari cu 70% decât în sectorul privat trebuie justificate
Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, în plenul Parlamentului, că veniturile în sectorul bugetar trebuie să fie direct ...