Noua bancă de dezvoltare a statelor BRICS va emite prima emisiune de obligaţiuni denominată în yuani

Boardul Noii Bănci de Dezvoltare (NBD) a principalelor economii emergente (BRICS) a aprobat emiterea unei emisiuni de obligaţiuni în yuani, cu scadenţa la cinci ani, a anunţat vineri ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, pentru agenţia de presă Interfax, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - vin, 15 apr. 2016, 13:33
Noua bancă de dezvoltare a statelor BRICS va emite prima emisiune de obligaţiuni denominată în yuani

‘NBD va obţine fondurile de pe piaţa chineză şi după ce va primi un rating de la agenţiile de evaluare financiară, va accesa şi pieţele internaţionale’, a declarat Siluanov.

În prezent, Noua Bancă de Dezvoltare beneficiază de un rating ‘AAA’ din partea agenţiilor interne de evaluare financiară.

Aceasta va fi prima emisiune în yuani vândută pe piaţa interbancară de obligaţiuni a Chinei şi vine la mai puţin de 12 luni de la lansarea oficială a NBD, care ar urma să concureze cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

Cele cinci state participante (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) vor contribui în mod egal la capitalul iniţial al băncii, de 50 de miliarde de dolari (46,1 miliarde de euro). Această sumă va fi dublată în următorii ani iar operaţiunile vor începe în 2016.

În următorii doi ani, noua Bancă de Dezvoltare intenţionează să emită obligaţiuni de până la 1,5 miliarde de dolari.

Câştigurile vor fi folosite la finanţarea unor proiecte de energie regenerabilă, în orice stat BRICS.

Sediul instituţiei va fi în Shanghai, centrul financiar al Chinei, iar India va deţine preşedinţia băncii în primii cinci ani, fiind urmată de Brazilia şi Rusia.

Liderii BRICS negociază din 2009 înfiinţarea băncii de dezvoltare, dar sunt presaţi de ieşirile masive de capital de pe pieţele emergente, care au început anul trecut, pe fondul retragerii măsurilor de stimulare în SUA. NBD reflectă sporirea influenţei statelor BRICS în lume, ele reprezentând aproape jumătate din populaţia lumii şi aproximativ o cincime din PIB-ul global.

Liderii principalelor economii emergente au declarat, în repetate rânduri, că Banca Mondială şi FMI nu acordă suficiente drepturi de vot statelor în curs de dezvoltare. Unul dintre obiectivele băncii va fi majorarea fondurilor împrumutate statelor în curs de dezvoltare pentru a stimula construirea unor proiecte majore de infrastructură.

Statele BRICS au înfiinţat şi un Fond de rezerve valutare comune – în valoare de 100 miliarde de dolari – destinat protecţiei împotriva volatilităţii cursului de schimb, afectat de aşteptata decizie a SUA de a retrage măsurile de stimulare monetară. Aceste rezerve valutare comune vor permite ţărilor BRICS să lupte împotriva influenţei negative a fluctuaţiilor de pe pieţele valutare.

Te-ar mai putea interesa și
Liderii G7 se angajează să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace
Liderii G7 se angajează să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace
Liderii statelor celor mai industrializate (G7) s-au angajat să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace, până la sfârşitul anului viitor, a anunţat duminică......
Preşedintele Consiliului Concurenţei: Economia noastră a mers surprinzător de bine în 2020
Preşedintele Consiliului Concurenţei: Economia noastră a mers surprinzător de bine în 2020
Economia românească a mers suprinzător de bine în pandemie şi a existat o capacitate excelentă de adaptare la criză ...
Drum Expres Craiova – Pitești: Oseminte descoperite într-un sit arheologic pe şantierul tronsonului 1
Drum Expres Craiova – Pitești: Oseminte descoperite într-un sit arheologic pe şantierul tronsonului 1
Mai multe gropi cu oseminte au fost descoperite pe raza satului Gîrleşti, comuna Gherceşti, în timpul lucrărilor pentru ...
Chiriţoiu despre liberalizarea pieţei de energie: Important e să convingem oamenii să treacă în contracte mai avantajoase pentru ei
Chiriţoiu despre liberalizarea pieţei de energie: Important e să convingem oamenii să treacă în contracte mai avantajoase ...
Furnizorii de gaze şi electricitate vor avea în oferta lor şi contracte mai avantajoase o dată cu liberalizarea pieţei ...