Noua bancă de dezvoltare a statelor BRICS va emite prima emisiune de obligaţiuni denominată în yuani

Boardul Noii Bănci de Dezvoltare (NBD) a principalelor economii emergente (BRICS) a aprobat emiterea unei emisiuni de obligaţiuni în yuani, cu scadenţa la cinci ani, a anunţat vineri ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, pentru agenţia de presă Interfax, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - vin, 15 apr. 2016, 13:33
Noua bancă de dezvoltare a statelor BRICS va emite prima emisiune de obligaţiuni denominată în yuani

‘NBD va obţine fondurile de pe piaţa chineză şi după ce va primi un rating de la agenţiile de evaluare financiară, va accesa şi pieţele internaţionale’, a declarat Siluanov.

În prezent, Noua Bancă de Dezvoltare beneficiază de un rating ‘AAA’ din partea agenţiilor interne de evaluare financiară.

Aceasta va fi prima emisiune în yuani vândută pe piaţa interbancară de obligaţiuni a Chinei şi vine la mai puţin de 12 luni de la lansarea oficială a NBD, care ar urma să concureze cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

Cele cinci state participante (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) vor contribui în mod egal la capitalul iniţial al băncii, de 50 de miliarde de dolari (46,1 miliarde de euro). Această sumă va fi dublată în următorii ani iar operaţiunile vor începe în 2016.

În următorii doi ani, noua Bancă de Dezvoltare intenţionează să emită obligaţiuni de până la 1,5 miliarde de dolari.

Câştigurile vor fi folosite la finanţarea unor proiecte de energie regenerabilă, în orice stat BRICS.

Sediul instituţiei va fi în Shanghai, centrul financiar al Chinei, iar India va deţine preşedinţia băncii în primii cinci ani, fiind urmată de Brazilia şi Rusia.

Liderii BRICS negociază din 2009 înfiinţarea băncii de dezvoltare, dar sunt presaţi de ieşirile masive de capital de pe pieţele emergente, care au început anul trecut, pe fondul retragerii măsurilor de stimulare în SUA. NBD reflectă sporirea influenţei statelor BRICS în lume, ele reprezentând aproape jumătate din populaţia lumii şi aproximativ o cincime din PIB-ul global.

Liderii principalelor economii emergente au declarat, în repetate rânduri, că Banca Mondială şi FMI nu acordă suficiente drepturi de vot statelor în curs de dezvoltare. Unul dintre obiectivele băncii va fi majorarea fondurilor împrumutate statelor în curs de dezvoltare pentru a stimula construirea unor proiecte majore de infrastructură.

Statele BRICS au înfiinţat şi un Fond de rezerve valutare comune – în valoare de 100 miliarde de dolari – destinat protecţiei împotriva volatilităţii cursului de schimb, afectat de aşteptata decizie a SUA de a retrage măsurile de stimulare monetară. Aceste rezerve valutare comune vor permite ţărilor BRICS să lupte împotriva influenţei negative a fluctuaţiilor de pe pieţele valutare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...