Noua bancă de dezvoltare a statelor BRICS vinde obligaţiuni verzi de 448,37 milioane de dolari

Noua Bancă de Dezvoltare (NBD) a principalelor economii emergente (BRICS) intenţionează să vândă pe piaţa interbancară din China obligaţiuni verzi denominate în yuani, în valoare de trei miliarde de yuani (448,37 milioane de dolari), transmite Reuters.
Economica.net - mie, 13 iul. 2016, 04:56
Noua bancă de dezvoltare a statelor BRICS vinde obligaţiuni verzi de 448,37 milioane de dolari

Este prima emisiune de obligaţiuni emisă de NBD. Vânzarea va începe în 18 iulie, iar scadenţa va fi pe cinci ani.

Obligaţiunile verzi au fost introduse de Banca Mondială în urmă cu un deceniu pentru a finanţa proiectele în domeniul energiilor regenerabile, precum parcuri eoliene şi fotovoltaice sau instalaţii de tratare a apelor reziduale. În prezent, piaţa este estimată la 100 de miliarde de dolari, dar ar putea fi, de asemenea, în pragul unui posibil boom, ca urmare a creşterii interesului unor fonduri, firme sau ţări precum China pentru sectorul ecologiei.

Bank of China Limited va coordona vânzarea emisiunii de obligaţiuni verzi, intermediari fiind Industrial and Commercial Bank of China Limited, China Construction Bank Limited, HSBC Bank (China) Company Limited şi Standard Chartered Bank (China) Limited.

Câştigurile obţinute vor fi folosite pentru finanţarea proiectelor de energie regenerabilă din statele BRICS.

‘NDB intenţionează să obţină un rating de credit internaţional pentru a-şi extinde accesul la pieţele globale de capital’, a afirmat Leslie Massdorp, director financiar al NDB.

De asemenea, NBD va emite bonduri şi în alte valute ale statelor membre, pentru a diminua riscul valutar la proiectele de infrastructură finanţate de bancă şi pentru a ajuta la dezvoltarea pieţelor valutare locale, au anunţat luna trecută reprezentanţii băncii.

Aceasta va fi prima emisiune în yuani vândută pe piaţa interbancară de obligaţiuni a Chinei şi vine la câteva luni de la lansarea oficială a NBD, care ar urma să concureze cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

Cele cinci state participante (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) vor contribui în mod egal la capitalul iniţial al băncii, de 50 de miliarde de dolari (46,1 miliarde de euro). Această sumă va fi dublată în următorii ani, iar operaţiunile vor începe în 2016.

În următorii doi ani, noua Bancă de Dezvoltare intenţionează să emită obligaţiuni de până la 1,5 miliarde de dolari. În prezent, noua Bancă de Dezvoltare beneficiază de un rating ‘AAA’ din partea agenţiilor interne de evaluare financiară.

Sediul instituţiei este la Shanghai, centrul financiar al Chinei, iar India va deţine preşedinţia băncii în primii cinci ani, fiind urmată de Brazilia şi Rusia.

Liderii BRICS negociază din 2009 înfiinţarea băncii de dezvoltare, dar sunt presaţi de ieşirile masive de capital de pe pieţele emergente, care au început anul trecut pe fondul retragerii măsurilor de stimulare în SUA. NBD reflectă sporirea influenţei statelor BRICS în lume, ele reprezentând aproape jumătate din populaţia lumii şi aproximativ o cincime din PIB-ul global.

Liderii principalelor economii emergente au declarat, în repetate rânduri, că Banca Mondială şi FMI nu acordă suficiente drepturi de vot statelor în curs de dezvoltare. Unul dintre obiectivele băncii va fi majorarea fondurilor împrumutate statelor în curs de dezvoltare pentru a stimula construirea unor proiecte majore de infrastructură.

Statele BRICS au înfiinţat şi un Fond de rezerve valutare comune – în valoare de 100 miliarde de dolari – destinat protecţiei împotriva volatilităţii cursului de schimb, afectat de aşteptata decizie a SUA de a retrage măsurile de stimulare monetară. Aceste rezerve valutare comune vor permite ţărilor BRICS să lupte împotriva influenţei negative a fluctuaţiilor de pe pieţele valutare.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...