Noua centrală termică din municipiul Suceava, investiţie de 80 milioane euro, a intrat în funcţiune

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat, vineri, că noua centrală termică din municipiu, investiţie de peste 80 de milioane de euro, a intrat în funcţiune, precizând că preţul de producere a gigacaloriei este cel mai mic din ţară, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Economica.net - vin, 08 nov. 2013, 09:41

„În acest moment Suceava se încălzeşte de la noua centrală termică. În mod oficial s-a făcut transferul, iar noua centrală, care funcţionează pe biomasă şi gaz natural, furnizează agent termic sucevenilor”, a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul Ion Lungu.

Primarul a precizat că această centrală termică este cea mai modernă, cu utilaje de ultimă generaţie şi va produce anual 270.000 de gigacalorii prin folosirea de biomasă.

El a subliniat că preţul de producere a gigacaloriei este cel mai mic din ţară, de 116 lei fără TVA, la care consumatorul va mai plăti 99 de lei transportul şi distribuţia.

Centrala este o investiţie a firmei Bioenergy Suceava SRL, având ca acţionar firma Adrem Invest, iar lucrările de construcţie au fost realizate de General Construct, o societate locală cu proiecte în Romania şi Germania, în timp ce furnizorul de echipamente este firma austriacă URBAS. Noua centrală urmează să producă şi energie electrică.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câştigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan şi biomasa. Pentru realizarea acestui proiect Primăria Suceava şi societatea Termica SA Suceava au pus la dispoziţie terenul şi utilităţile.

Societatea Termica SA Suceava, care a asigurat până în prezent agentul termic în sistemul centralizat din municipiu, este în insolvenţă de la jumătatea lunii iunie, iar administratorii judiciari au cerut ca societatea să renunţe şi la activitatea de transport şi distribuţie pentru reducerea pierderilor, condiţii în care municipalitatea are în vedere transferul acestui serviciu, temporar, unui alt operator şi organizarea licitaţiei în vederea concesionării transportului şi distribuţiei energiei termice.

Datoriile totale ale Termica SA se ridică la 45,9 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 26 de milioane de lei, către furnizorul de cărbune Unicom Holding.

Societatea de termoficare Termica SA nu mai funcţionează din primăvara acestui an, iar până la intrarea în funcţiune a noii centrale, agentul termic a fost produs cu vechile instalaţii ale municipiului, respectiv cazane cu abur fierbinte, care folosesc drept combustibil gazul natural, instalaţie folosită în ultimii ani doar pentru furnizarea apei calde menajere pe perioada verii.

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...