Nouă dispută franco-germană privind rolul BCE

Ar trebui sau nu ca Banca Centrală Europeană (BCE) să joace un rol mai activ în încurajarea creşterii economice? În Franţa cei doi principali candidaţi la alegerile prezidenţiale din 22 aprilie – Nicolas Sarkozy şi François Hollande - cred amândoi că acesta ar trebui să fie cazul.
Economica.net - mar, 17 apr. 2012, 19:34
Nouă dispută franco-germană privind rolul BCE

Dar este binecunoscut că poziţia Germaniei nu s-a schimbat, Berlinul doreşte mai departe ca BCE să rămână independentă. Două viziuni contradictorii ale Europei de astăzi se confruntă din nou, însă de data aceasta putem vorbi despre o ascuţire a polemicii franco-germane, scrie RFI Romania

Cei doi candidaţi la prezinţialele fraceze îşi pun în joc aici viitorul politic. Ştiam de ani de zile că Franţa doreşte o intervenţie a BCE pe pieţele europene astfel încât creşterea economică să fie mai tangibilă.

Nicolas Sarkozy a propus-o cu insistenţă la Bruxelles, în context european în ultimele luni dar niciodată nu şi-a detaliat ideile ca acum.

Fără schimbarea Tratatelor Europene, care nu prevăd această intervenţie, este totuşi posibil ca BCE să fie mai activă, spunea, marţi 17 aprilie, Nicolas Sarkozy. Politica ratelor de schimb ar trebui modificată sau măcar discutată cu BCE, spune Sarkozy.

Pe de altă parte, propunerile sale, făcute în aceste zile la Paris trebuie interpretate ca venind de la candidatul prezindetial si nu de la presedinte. Prin urmare, putem spune ca pentru moment nu este o noua propunere « franceza », ci mai degarba o tema de campanie.

La toate acestea, Germania a simţit totuşi nevoia să răspundă şi să-şi reitereze poziţia şi anume că Banca a fost şi va rămâne independentă.

Putem discuta despre cum trebuie încurajată creşterea economică, dar fără a implica BCE, spune Germania.

În fine, cum discuţia se prelungeşte periculos, preşedinţia daneză a UE a intervenit şi ea cu o remarcă de bun simţ a ministrului economiei Margrethe Vestager : „Cred că Banca Centrală Europeană va putea acţiona doar când politicienii se vor opri din a discuta ce trebuie să facă Banca Centrală Europeană».

De ce doreşte Germania ca BCE să rămână cu tot preţul independentă?

BCE a fost creată pe modelul Băncii Centrale germane care are un factor stabilizator dar nu intervine niciodată pe piaţă. Întocmai acesteia şi rolul BCE este de a emite moneda (moneda unică) şi de a garanta stabilitatea acesteia, mai ales prin controlarea inflaţiei. Întocmai Băncilor Centrale a marilor ţări ale lumii, SUA, Japonia, Marea Britanie, Germania, aceasta este independentă de aspectul politic.

Banca centrala germană era în anii 90,când s-a creat Uniunea Monetară, una dintre cele mai credibile din Europa, filosofia germană fiind că doar o independenţă totală poate asigura stabilitatea pieţei germane si cresterea economica. Iata unul dintre motivele pentru care ea a servit drept model pentru BCE.

Iar când Germania vorbeste de « independenta » BCE, un alt termen este de fapt cel folosit in limba germana, anume „neatârnare”, ceea ce are o conotatie mai puternica.

Ceea ce a fost dobândit la naşterea BCE, Germania nu va lăsa să se piardă acum întrucât ea consideră că aceasta este încă relativ tânără şi are nevoie să-şi construiască încă o credibilitate indispensabilă pe plan mondial.

Crearea Uniunii Monetare şi implicit a BCE a fost anevoioasă şi încă de atunci poziţia Franţei nu a coincis cu cea a Germaniei. Cum numeroase alte probleme s-au ivit în negocierile premergătoare aprobării uniunii monetare, statutul BCE a fost prin urmare dezbătut cel mai puţin iar Germania şi-a impus atunci punctul de vedere destul de uşor.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat joi şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas,......
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...