Noua entitate formată din Schaeffler și Vitesco Technologies ar atinge vânzări anuale de 25 mld. euro

Grupul german Schaeffler a decis să majoreze oferta făcută pentru preluarea Vitesco Techologies de la 91 euro/acțiune la 94 euro/acțiune, însă suma nu pare pe placul companiei-țintă. Apar detalii despre organizarea viitoarei entități.
Robert Stan - mar, 28 nov. 2023, 11:18
Noua entitate formată din Schaeffler și Vitesco Technologies ar atinge vânzări anuale de 25 mld. euro

Compania germană deținută de Georg Schaeffler și de mama sa, Maria-Elisabeth Schaeffler, și-a intensificat eforturile de a prelua Vitesco Technologies. Ambii furnizori auto, cu activități importante și în România, ar putea deveni un grup cu patru divizii având drept țintă noua direcție a industriei auto care vizează o electrificare accelerată.

În urma reacțiilor adverse ale unor acționari Vitesco, deranjați de oferta inițială, Schaeffler a decis să majoreze sumele oferite de la 91 euro/acțiune până la 94 euro/acțiune. Asta în ciuda faptului dă familia Scaheffler deține deja 49,9% din Vitesco, dar și 46% din grupul german Continental care a dat naștere companiei independente Vitesco, fostă divizie a sa, în 2019.

Decizia de a mări oferta pentru restul acțiunilor Vitesco a fost „luată după o analiză atentă a situației de pe piață și subliniază încrederea Schaeffler în sinergiile semnificative și în potențialul de creare de valoare” al tranzacției, arată oficialii Schaeffler.

Noua ofertă expiră pe 15 decembrie 2023, iar eventuala tranzacție ar urma să fie finalizată în al patrulea trimestru al anului 2024.

Deși au calificat noua ofertă majorată a Schaeffler drept „inadecvată din punct de vedere financiar”, cei de la Vitesco Technologies par să fi acceptat un eventual acord de colaborare. Într-o declarație comună, Schaeffler și Vitesco au anunțat la începutul acestei săptămâni că au ajuns la un acord asupra termenilor unei eventuale tranzacții care ar duce la combinarea activităților.

Conform presei germane, Schaeffler intenționează să convoace o adunare generală extraordinară, care se preconizează a va avea loc la începutul lunii februarie 2024, în care acționarii vor avea posibilitatea de a vota cu privire la conversia planificată a acțiunilor preferențiale fără drept de vot în acțiuni ordinare cu drept de vot.

Potrivit Schaeffler, fuziunea va permite ambelor companii să își completeze și să își extindă portofoliul de afaceri și tehnologie în patru divizii specifice. Noua companie, rezultată din alipirea Vitesco Technologies la Scaheffler, va oferi un portofoliu complet de produse, în special în domeniul electrificării vehiculelor, și va profita astfel de potențialul de creștere accelerată al electromobilității.

Dacă se va ajunge la o combinare a activităților, noua entitate ar putea avea vânzări anuale de aproximativ 25 de miliarde de euro și peste 120.000 de angajați. Tot ca urmare a fuziunii Schaeffler estimează că se poate ajunge la EBIT anual de 600 de milioane de euro, țintă realizabilă pe deplin până în 2029.

Tot în viziunea Schaeffler, consiliul de administrație al noii companii va avea un consiliu de administrație format din nouă membri condus de actualul directorul general al Schaeffler, Klaus Rosenfeld. Așa cum prevede modelul de guvernanță Schaeffler, consiliul de administrație va forma un consiliu executiv din cei patru directori ai diviziilor sale.

Tot jurnaliștii germani susțin că divizia E-Mobility, deosebit de importantă din punct de vedere strategic, va fi condusă de Thomas Stierle, care conduce Vitesco Electrification. De asemenea, s-a convenit ca societatea combinată să se numească Schaeffler AG, iar sediul central să fie la Herzogenaurach. Repartizarea sediilor divizionare va fi discutată mai detaliat de către părți.

La începutul lui octombrie 2023, Schaeffler a făcut o ofertă de achiziție a producătorului de componente pentru vehicule electrice și mașini cu combustie internă Vitesco Technologies într-o afacere de 3,64 miliarde de euro. Pusă în context, informația arată o consolidare a afacerilor familiei Schaeffler, cea care deține atât propria companie cât și pachete importante de acțiuni la Vitesco Technologies și la grupul Continental AG. Toate aceste entități au o prezență importantă în industria de componente auto din România.

În România, familia Schaeffler deține o mare unitate de producție a componentelor auto la Cristian, lângă Brașov. Înregistrată iniţial sub numele de INA Schaeffler Braşov ca filială a grupului Schaeffler, compania a fost redenumită în anul 2006 primind numele Schaeffler România.

Vitesco Technologies, fosta divizie Powertrain a grupului Continental, a devenit independentă în 2019, atunci când a fost luată decizia de a transforma nou creata companie dintr-o divizie dedicată motoarelor termice dintr-un mare grup într-un furnizor important de sisteme pentru vehicule electrificate.

Citește și
– Vitesco susţine că noua ofertă îmbunătăţită de preluare de la Schaeffler este „inadecvată”
– Acționarii minoritari ai Vitesco Technologies, nemulțumiți de oferta de preluare a Schaeffler
– Grupul Schaeffler, care deține deja 49% din Vitesco, vrea să preia compania plătind peste 3,6 mld. euro

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...