Grupul Schaeffler, care deține deja 49% din Vitesco, vrea să preia compania plătind peste 3,6 mld. euro

Grupul german Schaeffler, a făcut o ofertă pentru a prelua compania Vitesco Technologies, fostă divizie Continental AG. Toate cele trei entități au activități în România.
Robert Stan - mar, 10 oct. 2023, 08:31
Grupul Schaeffler, care deține deja 49% din Vitesco, vrea să preia compania plătind peste 3,6 mld. euro

Schaeffler a făcut o ofertă de achiziție a producătorului de componente pentru vehicule electrice și mașini cu combustie internă Vitesco Technologies într-o afacere de 3,64 miliarde de euro. Pusă în context, informația arată o consolidare a afacerilor familiei Schaeffler, cea care deține atât propria companie cât și pachete importante de acțiuni la Vitesco Technologies și la grupul Continental AG. Toate aceste entități au o prezență importantă în industria de componente auto din România.

„Odată cu combinarea afacerilor, va fi creată o companie lider în tehnologie de mișcare, cu patru divizii concentrate și venituri de aproximativ 25 de miliarde de euro”, au menționat reprezentanții Schaeffler în oferta de a prelua controlul asupra Vitesco Technologies.

În speță, grupul Schaeffler, deținut de bogata familie germană cu același nume și condus de Maria-Elisabeth Schaeffler-Thumann și Georg F. W. Schaeffler nu face altceva decât să își grupeze afacerile din domeniu. Asta pentru că Vitesco, divizie a grupului Continental AG până în 2019, are deja ca acționar Schaeffler care deține, prin IHO Verwaltungs GmbH, 39,94% dintre acțiunile companiei. La rândul său, Continental AG are ca principal acționar, cu 46% dintre acțiuni, tot Schaeffler, și tot prin IHO Verwaltungs GmbH.

Același grup Schaeffler a cumpărat în 1999 toate acțiunile LuK și FAG Kugelfischer în 2001. Prin achiziția importantului pachet de acțiuni la Continental AG în 2009, Maria-Elisabeth Schaeffler-Thumann a obținut un loc în consiliul de supervizare al marelui grup german. Grupul Schaeffler ocupă locul 28 în clasamentul mondial al furnizorilor auto cu vânzări anuale de 10,20 miliarde de dolari în 2022.

În România, familia Schaeffler deține o mare unitate de producție a componentelor auto la Cristian, lângă Brașov. Înregistrată iniţial sub numele de INA Schaeffler Braşov ca filială a grupului Schaeffler, compania a fost redenumită în anul 2006 primind numele Schaeffler România.

Vitesco Technologies, fosta divizie Powertrain a grupului Continental, a devenit independentă în 2019, atunci când a fost luată decizia de a transforma nou creata companie dintr-o divizie dedicată motoarelor termice dintr-un mare grup într-un furnizor important de sisteme pentru vehicule electrificate.

Portofoliul de produse al Vitesco include acum sisteme de control al propulsiei electrice, sisteme electronice de comandă, senzori și actuatoare precum și soluții pentru tratarea gazelor evacuate. În 2022, Vitesco Technologies a realizat o cifră de afaceri de aproximativ 9.07 miliarde de euro și, la finalul anului, avea circa 38.000 de angajați. Cu sediul central în Regensburg, Germania, Vitesco a anunțat la finalul lui septembrie 2023 deschiderea unui nou laborator de calificare și validare la Timișoara, în România. Acesta vine în
completarea centrului de inginerie și a sediului central al Vitesco Technologies din România.

Din 2021 până în 2023, Vitesco Technologies a investit în două noi facilități de testare în Timișoara și Iași. Cu o valoare de peste 20,6 milioane de euro (aproximativ 13,1 milioane de euro în Timișoara și aproximativ 7,5 milioane de euro în Iași) investiția constă în echipamente de testare și construirea infrastructurii unor laboratoarelor specifice. În întreaga lume, Vitesco are 13 laboratoare, dintre care două sunt în România.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...