Noua factură unică la curent electric intră în vigoare de la 1 martie

Noua factură are prima pagină mai simplă întrucât conţine elementele importante pe care trebuie să le cunoaşteţi: consumul, preţul kWh, furnizorul de electricitate, totalul de plată la zi, telefoanele de la deranjamente şi de la relaţii cu clienţii.
Economica.net - lun, 29 feb. 2016, 22:04
Noua factură unică la curent electric intră în vigoare de la 1 martie

Noul model a fost aprobat de Comitetul de Reglementare al ANRE, astfel că toţi operatorii de reţea trebuie să-şi schimbe facturile.

ECONOMICA.NET vă prezintă noul model de factură unică la energia electrică. Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), noul model de factură a fost adus la cunoştinţa furnizorilor, cărora li s-au lăsat la dispoziţie câteva luni pentru a-şi modifica soft-urile de creare a documentelor.

Noul model de factură de energie electrică are o primă pagină relativ simplă, în care sunt definite părţile, elementele de identificare pentru relaţia contractuală, cantitatea fizică consumată curent şi suma de plată pentru perioada facturată, având pe spate detalii „pe care oricine le poate utiliza în înţelegerea unor lucruri pe care forma simplificată nu le dă”, după cum spune Emil Calotă, vicepreşedinte ANRE.

Vezi aici noul model de factură.

Ca un element de noutate, energia consumată este comparată nu doar cu perioada anterioară, ci şi cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Consumatorii trebuie să aibă acces la informaţii clare şi inteligibile cu privire la drepturile lor, susţin reprezentanţii Autorităţii. Furnizorul este obligat sa pună la dispoziţia clienţilor casnici puncte unice de contact, conform reglementărilor ANRE, pentru informarea acestora cu privire la drepturile lor, la legislaţia în vigoare şi la căile de soluţionare a litigiilor în cazul unor dezacorduri sau plângeri.

Aici aveţi şi documentul care explică pe îndelete noua factură.

Documentul este prezentat video pe site-ul Agenţiei de Reglementare în Energie, de mai multe luni. 

În România, există patru mari furnizori pentru piaţa reglementată a consumatorilor casnici: Enel, CEZ, E.ON şi Electrica. Pe piaţa liberă există alte zeci de furnizori.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...