Nouă ieftinire semnificativă a carburanților, la doar o zi distanță. Prețurile de azi

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit azi din nou semnificativ și benzina și motorina vândute în stațiile proprii, la doar o zi distanță de la precedenta scădere de preț.
Mihai Nicuţ - vin, 05 mai 2023, 08:44
Nouă ieftinire semnificativă a carburanților, la doar o zi distanță. Prețurile de azi

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 5 mai 2023 un preț al benzinei standard de 6,42 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 6,42 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit și motorina și benzina cu nouă bani pe litru.

Este a treia ieftinire consecutivă operată de companie, precedenta având loc chiar ieri, tot de nouă bani pe litru, și la benzină și la motorină. Ieftinirea anterioară a fost la la data de 29 aprilie, atunci când Petrom a ieftinit motorina cu nouă bani pe litru și a menținut prețul benzinei. Ieftinirile vin după două scumpiri succesive care ar avut loc în ultima decadă a lunii aprilie, dar de mai mică amploare.

După această ultima modificare de preț, observăm așadar că prețul motorinei rămâne identinc cu al benzinei, situație la care s-a ajuns după ieftinirea de la final de aprilie. Egalizarea prețurilor este o premieră în ultimii ani, tradițional în România motorina fiind mai scumpă. Amintim că, în vara trecută, motorina se scumpise foarte mult în raport cu benzina, diferența de preț dintre dei doi carburanții fiind și de 1,5 lei pe litru.

Paradoxal poate, ieftinirile vin în conextul în care rafinătria Petrom de la Brazi este oprită șase luni pentru lucrări de mentenanță.

Citește și:

În România a intrat masiv motorină rusească și făcută din țiței rusesc exact înainte de intrarea în vigoare a embargoului

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul de carburanți a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

Ieftinirile din ultima vreme survin ca urmare a scăderii cotațiilor internaționale la carburanți, care survin inclusiv pe fondun unor scăderi ale marjelor globale de rafinare. În plus, în zona noastră, avem parte de o relativă reducere a consumului Ucrainei dar și de faptul căm cel puțin momentan, se pare că există stocuri suficiente de carburanți, depozitele fiind umplute în lunile din urmă, atunci când jucătorii au acționat sub impulsul intrpducerii embargourilor impuse întâi pe țițeiul rusesc livrat pe mare, apoi pe carburanții rusești sau fabricați din petrol rusesc. În plus, o știre Bloomberg de la 20 aprilie arăta că, după toate semnale, cererea pentru motorină, un carburant care este folosit la orice, de la camioane şi până la utilaje de construcţii, scade în multe din principalele economii ale lumii. “Considerat un prim semnal al unei activităţi industriale mai slabe şi al reducerii cheltuielilor consumatorilor, scăderea cererii de motorină i-a pus în alertă pe cei care caută semnele unei recesiuni”, arăta atunci agenția de știri.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 73 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 69 dolari, niveluri în ușoară cretere, dar reduse față de cele de săptămâna trecută.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Citește și:

Petrom sugerează că va plăti noua taxă de solidaritate de 300 de milioane de euro

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa la ediția din acest an a salonului de la Paris....
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...