Noua Lege offshore ar putea fi aprobată în Parlament până la începutul lunii martie – deputat

Noua Lege offshore ar putea fi aprobată în Parlament până la începutul lunii martie, pentru ca investitorii din Marea Neagră să ia decizia de exploatare anul viitor, în baza unor cifre palpabile, a declarat, joi, Cristina Prună, deputat USR şi membru în Comisia de industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor.
Economica.net - joi, 05 nov. 2020, 12:01
Noua Lege offshore ar putea fi aprobată în Parlament până la începutul lunii martie - deputat

Ea a participat la Forumul Gazelor Naturale, organizat în format online de publicaţia Financial Intelligence.

„Acest proiect trebuie adoptat pe cifre palpabile, pentru că nu ne mai permitem loc de interpretare şi de tot felul de teorii care au fost perpetuate de-a lungul timpului. Cred că undeva la începutul lunii martie să avem un proiect de lege aprobat, pentru ca şi de cealaltă parte, investitorii, consorţiul respectiv, să aibă o perspectivă despre ce va însemna acest proiect”, a spus Prună.

Deputatul a amintit că anul acesta nu au fost deloc discuţii pe tema legii, ceea ce a întârziat decizia companiilor.

„Ar fi trebuit ca în acest an să fi început nişte discuţii, din păcate nu au existat, ceea ce a dus la o întârziere de cel puţin un an. Un investitor nu ar trebui să gândească în termeni de consens politic, ci de timp şi bani, ceea ce contează în decizia de investiţie”, a continuat ea.

În opinia sa, este nevoie de un calendar clar de discuţii în această perioadă.

„Ar trebui să existe un calendar clar, din decembrie până în martie am putea, prin negocieri, prin investirea unui nou Guvern, să ne aşezăm la masă şi să discutăm pe acest proiect de lege, care să aducă acel echilibru şi pentru bugetul de stat şi pentru investitori să fie stimulaţi. Cred că se poate, dacă ne dorim efectiv ca România să obţină o şansă ca aceste investiţii să se multiplice în economie”, a subliniat Prună.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, Dan Dragoş Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a arătat că Guvernul Român îşi doreşte ca extracţia gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep să înceapă până în 2025 şi pregăteşte o propunere de modificare a Legii offshore, care va fi înaintată în Parlament în decembrie.

În acest moment, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Anul trecut, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România. La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore.

La începutul lunii octombrie, Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Energiei, a afirmat că instituţia pe care o reprezintă a elaborat un draft de modificare a Legii exploatărilor petroliere offshore, convenit cu investitorii din Marea Neagră, pe care îl va lansa în dezbatere publică înainte de alegeri, dar care va fi aprobat de următorul Parlament.

Te-ar mai putea interesa și
Proteste în Germania. Oamenii vor reguli mai stricte anti Covid
Proteste în Germania. Oamenii vor reguli mai stricte anti Covid
Sute de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Germania ca parte a aşa-numitei mişcări Zero Covid, cerând reguli mai stricte pentru a reduce pandemia noului coronavirus, inclusiv......
Topul industriilor care vor beneficia cel mai mult de reţeaua 5G în următorii cinci ani
Topul industriilor care vor beneficia cel mai mult de reţeaua 5G în următorii cinci ani
Aproape fiecare nou smartphone din gama flagship are acum capacități 5G, iar furnizorii de telecomunicații se pregătesc ...
Accident la o instalaţie nucleară din Iran. Nu sunt victime
Accident la o instalaţie nucleară din Iran. Nu sunt victime
Un incident s-a produs duminică dimineaţa la uzina de îmbogăţire a uraniului din Natanz, din centrul Iranului, dar fără ...
Campania de vaccinare anti-COVID/ 61.939 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore; 118 de reacţii adverse
Campania de vaccinare anti-COVID/ 61.939 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore; 118 de reacţii adverse
Comitetul naţional pentru imunizarea anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 61.939 doze ...