Nouă nave NATO în Marea Neagră, un număr record din perioada sovietică – Moscova

Gruparea de nave NATO ce staţionează în prezent în Marea Neagră a ajuns la nouă, un număr record pentru ultimele decenii, a declarat marţi o sursă militar-diplomatică pentru agenţia de presă Ria Novosti.
Economica.net - mar, 08 iul. 2014, 12:08
Nouă nave NATO în Marea Neagră, un număr record din perioada sovietică - Moscova

‘Crucişătorul american Vella Gulf, care a intrat în ajun în apele Mării Negre, a ajuns marţi la Burgas (Bulgaria), iar fregata franceză Surcouf, care a revenit la 4 iulie în Marea Neagră, a ancorat în portul Batumi’ (Georgia), a indicat interlocutorul agenţiei ruse de presă.

Astfel, nouă nave militare se află în acelaşi timp în Marea Neagră. ‘Un număr atât mare de nave NATO nu a fost aici încă din perioada sovietică’, a remarcat sursa citată.

Pe lângă navele menţionate, în apele Mării Negre se mai află două nave de recunoaştere franceze, o navă de război italiană Dupuy de Lome, precum şi una de recunoaştere Elettra, tot a marinei italiene.

În plus, pe coasta Bulgariei sunt în curs de desfăşurare manevrele ‘Breeze 2014’, care implică nave ale grupării SNMCMG2 a NATO, în frunte cu nava amiral italiană ITS Aviere. Din această grupare mai fac parte nava italiană ITS Rimini împotriva minelor marine, nava turcă TCG Akcay, cu aceeaşi destinaţie, şi nava britanică HMS Chiddingfold, de asemenea, antimine.

Marina rusă, implicată în prezent în manevre de amploare în Marea Neagră, va monitoriza acţiunile navelor de război ale NATO în cadrul exerciţiilor ‘Breeze 2014’, au anunţat surse militare citate de RIA Novosti.

Exerciţiile navale internaţionale ‘Breeze 2014’, cu participarea navelor marinei SUA, se desfăşoară din 4 iulie până în 13 iulie în Marea Neagră, al căror comandament se găseşte la baza navală din Burgas.

Simultan cu manevrele Alianţei Nord-Atlantice, Rusia a început aplicaţii de amploare ale Flotei sale din Marea Neagră, la care participă aproximativ 20 de nave şi ambarcaţiuni, peste 20 de avioane şi elicoptere, precum şi puşcaşi marini şi artileria de coastă.

În conformitate cu prevederile Convenţiei de la Montreux, navele de război ale statelor neriverane pot să staţioneze în Marea Neagră nu mai mult de 21 de zile. Un ‘joc de nervi’ invocă experţi ruşi, cu privire la această concentrare de nave război ale NATO în apele Mării Negre, în contextul crizei ucrainene.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...