1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Nouă reuniune Rusia-Ucraina-UE, joi şi vineri la Bruxelles

O nouă reuniune trilaterală între Rusia, Ucraina şi UE este prevăzută joi şi vineri la Bruxelles pentru a se încerca reglementarea contenciosului gazier între Kiev şi Moscova, informează AFP, citând surse apropiate dosarului.

01 oct, 2014 | Agerpres

Ucraina nu şi-a dat încă acordul propunerii de reglementare discutate în cursul precedentei reuniuni din 26 septembrie la Berlin, a afirmat una din aceste surse, scrie Agerpres.

Kievul ezită încă să-şi dea acordul din motive politice, pentru că sute de soldaţi ruşi sunt prezenţi în continuare în estul Ucrainei şi acordul de încetare a focului nu este respectat. Guvernul ucrainean se confruntă cu dificultăţi financiare în a-şi onora angajamentele propuse, a explicat ea.

Propunerea de reglementare prevede plata de către Kiev a 3,1 miliarde de dolari a facturilor neplătite datorate Gazprom, dintre care 2 miliarde înainte de sfârşitul lunii octombrie.

În contrapartidă, Gazprom se angajează să reia livrările de gaze Ucrainei, cu o livrare minimă de 5 miliarde metri cubi plătibili cu preţul de 385 de dolari pe mia metri cubi.

'Acest plan trebuie să permită Ucrainei şi tuturor ţărilor europene care depind de tranzitul prin Ucraina să nu se vadă lipsite de gaze în timpul următoarelor şase luni', potrivit comisarului european al energiei, Gunther Oettinger, care speră să obţină un acord înainte de sfârşitul mandatului său la 1 noiembrie.

Comisia Europeană nu a confirmat încă oficial reuniunea, dar ea a fost stabilită în principiu în 26 septembrie. Ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, este anunţat pentru joi la Bruxelles, unde urmează să aibă o întrevedere bilaterală cu Oettinger, iar omologul său rus, Aleksandr Novak, este anunţat de asemenea joi în capitala belgiană.

Depozitele de gaze ale UE sunt umplute cu 76,1 miliarde metri cubi, adică 91,8% din capacitatea lor, potrivit datelor furnizate de Gaz Infrastructure Europe în 28 septembrie. Ucraina are la rândul său 16,5 miliarde m3 în depozitele sale, adică 51% din capacitatea lor.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO